Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Méltó körülmények között óvhatjuk Kőbánya múltjának értékeit

Rate this item
(2 votes)

Új, méltó székhelyet épít a Kőbányai Önkormányzat a Helytörténeti Gyűjtemény számára a Füzér utca 32. szám alatt. Elkészült a belső udvaron a felújított tűzfal festése is. Az épületben már helyükre kerültek a lámpák, jelenleg a beépített szekrények szerelése zajlik.

  
Képek forrása: D. Kovács Róbert Antal polgármester Facebook oldala

A Kőbányai Helytörténeti Kiállítás arra törekszik, hogy mindig tudjon mondani a régiről valami újat. Ennek a törekvésnek legfőbb színterei a Helytörténeti Klub előadásai, a Kőbányai Kalendárium írásai és a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ tematikus kiadványai.  Ez az eszközrendszer rövidesen kibővül egy további nagyszerű lehetőséggel, mert új helyre, korszerű körülmények közé kerül a gyűjtemény, ahol teljesen megújított kiállítás fogja várni az érdeklődőket.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, 2018 májusában elkezdődtek a munkálatok a Füzér utca 32. szám alatti ingatlanban, ahol az önkormányzat méltó elhelyezést alakít ki a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény számára. A több, mint 100 éves épületrész teljesen megújul, a használaton kívül kissé elvadult volt óvodai játszóudvar szép zöld belsőudvarrá, közösségi területté alakul át. A homlokzati részen a helyi építészeti védettség miatt a nyílászárók cseréje, valamint a bejárati kapuk felújítása az eredeti állapotnak megfelelően történik. Ugyanez vonatkozik az épület külső és belső burkolatára is. A mozgáskorlátozottak, valamint a nehezebben járók és a babakocsival közlekedők részére a gyűjtemény és az udvar is egyaránt könnyen megközelíthető, azaz teljesen akadálymentes lesz.

A kiállítóterek úgy kerülnek kialakításra, hogy mozgatható válaszfalakkal mindig az igényeknek megfelelően, költséges bontások nélkül lehessen átalakítani azokat. A ruhatár és egyéb kiszolgáló egységek növelik a hely komfortosságát. A pincében a raktárak, műhelyek és a gépészeti berendezések kapnak helyet.

Ez a korhű arculatnak megfelelően felújított, de modern épület lesz a közeljövőben a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény új otthona, ahol méltó körülmények között végezheti feladatát az intézmény: gyűjtheti, óvhatja, őrizheti és érdekesen bemutathatja Kőbánya múltjának értékeit.

További információ: http://www.kobanya.hu/?module=news&action=show&nid=189510

A Helytörténeti Gyűjtemény új helyszínéről adott rádióinterjút D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere az Infórádiónak, mely az alábbi linkre kattintva érhető el:
http://www.kobanya.hu/index.php?module=sounds&action=sound_gallery&fname=inforadio

A Helytörténeti közösségi tér kialakítása a kőbányai Füzér utca 32-ben című projekt a Budapest Főváros Önkormányzata Fővárosi Városrehabilitációs Keret támogatásával valósul meg. 

Forrás: Kőbányai Önkormányzat, korosi.org

Last modified on Friday, 25 January 2019 12:55

Hírek

Régi képek, emlékek

Részből egész
A Mély tó
Már állnak a házak
Zajlik a munka
Régi újhegyi kép
Lakótelep a világ végén
Az iskola
Épül a Mély tó
Épül a lakótelep
Elkészült a lakótelep

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia