Kőbányai Közösségi Hírlap

Életvédelmi nyomozók keresték azt a fiatal férfit, aki 2017. december 13-án életveszélyes sérüléseket okozott egy nőnek a Szállás utcában. A támadást kamerák rögzítették, ami alapján sikerült azonosítani és elfogni az elkövetőt. A Blikk szerint kihallgatása során megtört a XV. kerületben hajléktalanként élő férfi, és beismerte, hogy ő gyilkolt tavaly októberben a Népligetben.

2016. október 13-án egy lemeztelenített női holttestet találtak a Népliget bokros részén. Az áldozat egy három gyermekes édesanya, S. Erzsébet a közeli szállón lakott. Gyilkosa egy éles tárggyal többször fejbe ütötte. A kiemelt, összehangolt nyomozás ellenére a rendőrség az elmúlt egy évben nem talált olyan használható nyomot, ami alapján az elkövetőt beazonosíthatták volna. Ugyanakkor a helyszínen DNS mintát rögzíthettek, ami feltételezhetően a gyilkostól származik.

A rendőrök helyszínelnek a népligeti gyilkosság helyszínén /Fotó: MTI, Mihádák Zoltán

A Blikk úgy tudja, hogy a múlt heti kőbányai támadás kapcsán elfogott férfi DNS-ét – miután beismerte az egy évvel ezelőtti gyilkosságot – orvosszakértők vetik össze a Népligetben rögzített mintával. A lap szerint a gyanúsított, aki jelenleg őrizetben van és kezdeményezték előzetes letartóztatását, egy 25 év körüli férfi, aki fedél nélküli és a XV. kerületben szokott tanyázni. Agresszivitása miatt a többi hajléktalan is elkerüli.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a férfi azért járt Kőbányára, hogy nőket támadhasson meg. A népligeti áldozata sajnos életét vesztette, míg a Szállás utcában megtámadott nő életveszélyes sérülésekkel került kórházba. 

A térfigyelő kamerák felvételén látható férfi, forrás: Police.hu


Lopás miatt keresik

Bár a népligeti gyilkost sikerült elkapniuk a rendőröknek, nem pihenhetnek, hiszen egy tolvaj felkutatása is rájuk vár. A férfi 2017. október 20-án 0 óra 40 perc körül az Örs vezér téri aluljáróban ellopta egy cseh állampolgár személyes iratait, bankkártyáját és készpénzét, majd elmenekült. Az ismeretlen férfi 35-40 év körüli, körülbelül 180 centiméter magas. A bűncselekmény elkövetésekor fehér baseballsapkát, sötétkék dzsekit, karján világoskék csíkkal, sötét alapon mintás pulóvert, sötétszürke nadrágot és világosszürke, zöld fűzős cipőt viselt. Az elkövetőről a térfigyelő kamera felvételt készített, amely a képre kattintva vagy EZEN a linken tekinthető meg.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a felvételen látható férfit felismeri, személyazonosságával, tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 Telefontanú számán, a 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Forrás: Blikk, Pesti Srácok, MTI, Police.hu, Budapesti Rendőr-főkapitányság

Kategória: Kék, bűn és rend

A FŐKERT Nonprofit Zrt. kezelésében álló Népliget gyönyörű parkja, és fái adnak otthont a III. Faápoló Magyar Bajnokságnak 2017. augusztus 26-27-én. Famászó-faápoló versenyeket a világ számos országában tartanak, valamint Európa, és világbajnokságot is. A versenyek állomásai a mindennapi munkát imitálják, azzal a kivétellel, hogy favágás nem történik. A versenyzőknek 5 állomáson kell, összemérjék tudásukat, ügyességüket, gyorsaságukat.

Magyarországon immár ez, a III. bajnokság. A versenyek meghonosításában a Magyar Faápolók Egyesülete is fontos szerepet vállalt. Az ezt megelőző két bajnokságnak Szeged városa adott otthont, de elérkezettnek láttuk az időt, hogy a bajnokság évről évre új helyszínen kerüljön megrendezésre.

A Magyar versenyzők számos európai versenyen tették le névjegyüket.

Az eseményt sokszínű, változatos, környezettudatos ismeretterjesztő előadások, programok, színesítik majd, továbbá faápoló eszközök, felszerelések bemutatója. A résztvevők száma előreláthatólag 300 fő.

A versenyállomások leírása röviden:
Imitált munkamászás (Work climb): Az imitált munkamászás versenyszám egy valódi munkát próbál bemutatni. A koronában négy munkaállomás van elhelyezve, és egy a földön, tehát összesen öt állomáson lehet pontot szerezni. Az állomások elérését a lehető leggyorsabban kell teljesíteni, da a bírók a biztonságos mozgást, és munkavégzést követik figyelemmel.
- Társmentés (Aerial rescue): A társmentésnél egy bábu imitálja a sérültet, a fán. A sérülés mértékét mindig a verseny előtt tárják a versenyzők elé. Fontos, hogy a sérült 7 percen belül a földre jusson, és imitált sérülései megfelelően el legyenek látva. Bírók nem csak a gyorsaságot, hanem a sérülttel való megfelelő bánásmódot is pontozzák.
- Biztosított gyorsmászás (Belayed speedclimb): Felsőbiztosítással történő gyorsmászás, egy előre kijelölt útvonalon, a fán. Hasonlóan a falmászáshoz. Az út végét a 18m magasan elhelyezett harang megkongatása jelzi. A leggyorsabb versenyző nyeri ezt a versenyszámot.
- Footlock: A footlock egy lábkulcsos technikával végzett kötélen felmászást jelent. Ez a technika tradíció a famászásban. Elsajátítása, koncentrációt, és magas fizikai állóképességet követel a versenyzőtől. Az állomás teljesítését a 15m magasságban elhelyezett harang megütése jelenti. A leggyorsabb versenyző nyeri ezt a versenyszámot.
- Dobózsinór dobás (Throw line): A dobó súly és zsinór dobása az egyik legfontosabb technika a faápolásban. Ezzel a módszerrel juttatjuk a kötelet a fa koronájába akár 25-30méter magasságba is. A versenyen különböző pontértékű ágvillák lesznek kijelölve a fán, melyekbe a versenyző a köteleit be kell, húzza. A versenyszám egyaránt rejteget pluszpontot a gyorsaságért, de rejteget mínuszpontot is, ha pl.: a versenyző letör egy kis ágat a fáról, vagy a kijelölt területről kidob.

A FŐKERT kiemelkedő szerepet tölt be Budapest fáinak, fasorainak ápolásában. Nagy sikerrel fut Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére a “10 000 új fát Budapestre program is. Mivel a városi lakosság is igen érzékeny a fákat érintő kérdésekben, ezért a társaság kiemelten fontosnak tartja a minél szélesebb körű tájékoztatásukat. Ez a rendezvény is szolgálja a favédelmi-, faápolási módszerek népszerűsítését, elfogadtatását mind a szakma, mind a civil szervezetek körében.

Az esemény Facebook oldala IDE kattintva érhető el.

Kategória: Közösség

Az országos Streetball Fesztivál nyitó rendezvényének évek óta Kőbánya ad otthont. Idén sem lesz ez másként, így május 27-én újra a Népligetbe várják az érdeklődőket. A jubileumi eseményre május elején elindult a nevezés, várják csapatok jelentkezését. 

Helyszín: Népliget, Építők Sporttelep előtti terület
Időpont: 2017. május 27., 9:00 óra

Jelentkezési határidő: 2017. május 25., csütörtök
Nevezés és további információ: Kocsis Sándor Sportközpont, 1107 Budapest, Bihari u. 23., tel.: (06-1) 262 3504, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , web: sportkozpont.kobanya.hu

Az esemény Facebook oldala EZEN a linken érhető el.

Kategória: Sport

A legfrissebb közbeszerzési dokumentumok szerint a Kőbánya-Kispest–Népliget, valamint az Újpest-Központ–Dózsa György út szakaszok felújításával júniusban indul a 3-as metró felújítása. A munkálatok várhatóan 2018 szeptemberére fejeződnek be. A tender leginkább az állomások és az érintett vonali műtárgyak felújítását tartalmazza, ezek között liftek és mozgólépcsők beépítése is szerepel, mint ahogy magában foglalja például az áramellátó rendszerek és a szigetelések cseréjét. A pályázatban a kiíró kiköti az állomások egységes arculatának kialakítását is.

Március 7-ig lehetett véleményezni a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) az M3-as metróvonal érintett szakaszának 2017 júniusa - 2018 szeptembere közötti lezárásával kapcsolatos forgalmi rendre vonatkozó javaslatait. Az utasok és a fővárosban közlekedők észrevételeit, hozzászólásait figyelembe veszik a forgalmi rend tervezése és kialakítása során. 

Forrás: Iho.hu, Hirtv.hu, BKK

Kategória: Közlekedés

A Népligetben elkövetett emberöléssel kapcsolatban bruttó 5 millió forint díjat tűzött ki a rendőrség a nyomravezetőnek. Egy női holttestet találtak 2016. október 13-án 12 óra körül a X. kerületi Népliget bokros területén. Az elsődleges orvosszakértői vélemény szerint a nő bűncselekmény áldozata lett. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztálya emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettessel szemben.

Helyszínelés a Népligetben. A kép forrása: MTI

A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényben rögzített jogkörénél fogva az országos rendőrfőkapitány bruttó 5.000.000 forint díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek. A díjkitűzés összege annak fizethető ki, aki az elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével az elkövető azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik, és ismereteit az eljárás során ismerteti. Szükség esetén az eljáró hatóság a tanú védelmére a szükséges intézkedéseket megteszi. A Rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli. A díjkitűzés visszavonásának jogát az országos rendőrfőkapitány fenntartja. A díjkitűzés visszavonásának közzétételét követően a jelentkezés elkésett.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztálya kéri, hogy aki az elkövetővel kapcsolatban, jelenlegi tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a 06-1-461-5170-es telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán, a 107-es, vagy a 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Forrás: Budapesti Rendőr-főkapitányság, Police.hu, MTI 

Kategória: Kék, bűn és rend

Újabb BKK ügyfélközpont nyílt a Népliget metróállomáson. Az új, európai színvonalú, integrált szolgáltatásokat nyújtó ügyfélközpontban minden olyan ügy elintézhető, ami a fővárosi közlekedéssel kapcsolatos: jegy- és bérletvásárlás, közlekedési információk, taxipanaszok kezelése, MOL Bubival kapcsolatos ügyintézés és általános utastájékoztatás.


Falakat bontunk le az ügyfelek és a szolgáltató között – kezdte beszédét Dr. Dabóczi Kálmán a Népligetnél megnyitott új ügyfélközpont átadásán. A BKK vezérigazgatója ezzel a bevezetővel kívánta jelezni, hogy míg a korábbi jegypénztárak esetében egy ablak és egy rács választotta el az utasokat és az értékesítőket, addig az új ügyfélközpontokban már közvetlenebb, emberibb módon lehet ügyeket intézni. BKK vezetője szerint kevés, ha csupán szép járművek állnak forgalomba a fővárosban, vagy ha jól működnek a FUTÁR hangosbemondói, ugyanis csak a mostanihoz hasonló fejlesztésekkel együtt lehet hitelesen megüzenni azt, hogy hogyan működik egy modern európai nagyváros közlekedési rendszere. Az új népligeti ügyfélközpont kialakítása, stílusa megmutatja azt, hogy milyen lesz a jövőben ez a közlekedési csomópont. Dr. Dabóczi Kálmán elmondta azt is, hogy az ügyintézés színvonalát tovább növeli a BKK, így a folyamatban lévő fejlesztés eredményeként 2017 elején a Szentlélek téren nyílik meg a következő ügyfélközpont, majd a jövő év során további ügyfélközpontok megnyitását tervezik.

Az új népligeti ügyfélközpontban két kiszolgálópultnál intézhetik ügyeiket a Budapesten közlekedők. Az ügyfeleket a hatékonyabb kiszolgálás érdekében sorszám szerint szólítják. Ezen belül, a mozgássérültek és kisgyermekes ügyfelek prioritást élveznek. Az új ügyfélközpont – a többihez hasonlóan – hétfőtől vasárnapig 5:30-tól 22:00-ig fogadja a BKK ügyfeleit.

A közlekedésben részt vevők mindennapjait megkönnyítő ügyfélközpontok száma egyre növekszik. Jelenleg az alábbi helyszíneken működik BKK ügyfélközpont Budapesten:
- BKK központi ügyfélszolgálat a Király utca – Rumbach Sebestyén utca sarkán
- Kőbánya-Kispest M (felüljáró)
- Népliget M (metrókijárat)
- Deák Ferenc tér M (aluljáró)
- Déli pályaudvar M (metrókijárat)
- Ferenciek tere M (aluljáró)
- Kelenföld vasútállomás M (aluljáró őrmezei kijárat)
- Keleti pályaudvar M (aluljáró)
- Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A terminál
- Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminál
- Móricz Zsigmond körtér M (felszíni „gomba” épület)
- Széll Kálmán tér M

A korábbiaknál több helyszínen válik elérhetővé a Központi bérletpénztárban végzett ügyintézés

Október 26-ától a BKK a Központi bérletpénztár helyett immár több helyszínen is várja ügyfeleit egyedi ügyféligények intézésére. Az eddig az Akácfa utca 15. szám alatt működő Központi bérletpénztárt áthelyezik a Rumbach Sebestyén utcában található Központi Ügyfélszolgálatra, illetve a Keleti pályaudvari és a Deák Ferenc téri metróállomásokon található ügyfélközpontokba. Továbbra is változatlan helyszínen várja az ügyfeleket az Akácfa utca 22-es szám alatt található Pótdíjazási iroda, illetve a talált tárgyakkal kapcsolatban is változatlanul az Akácfa utca 18. alatt lehet érdeklődni.

Így a több metróvonallal, számos busz, trolibusz és villamosjárattal közvetlenül elérhető Keleti pályaudvari és Deák Ferenc téri metrómegállóknál található ügyfélközpontokban, illetve a Rumbach Sebestyén utcai Központi Ügyfélszolgálaton, több helyszínen, a korábbiaknál kedvezőbb ügyfélfogadási idők mellett lesz lehetséges a közösségi közlekedéshez kapcsolódó egyedi vásárlási igények és egyéb ügyek intézése.

Az ügyfélközpontokról és az egyéb értékesítési pontokról bővebb információ a http://bkk.hu/pontkereso/ találhatók.

Forrás és kép: BKK

Kategória: Közlekedés

Újabb személyekkel bővült a kerületi körözési arcképcsarnok. Ezúttal egy fültágítós szeméremsértő és baseball sapkás tolvaj helyezte magát a rendőrök érdeklődési körébe, akik a lakosság segítségével szeretnék megtalálni az elkövetőket. 

Szeméremsértés a Népligetben

A X. kerületi Rendőrkapitányság eljárást indított szeméremsértés vétség elkövetésének gyanúja miatt egy ismeretlen férfi ellen, aki 2016. augusztus 19-én 7 óra 30 perc körül a népligeti Planetárium mögötti részen a sértett mögé lépett és annak szoknyáját felemelte. A nő sikítani kezdett, mire az elkövető a cselekményt befejezte, odébb lépet, fogdosta magát, majd elfutott a helyszínről. Az elkövető körülbelül 180 centiméter magas, vékony testalkatú férfi. Haja sötét, oldalt rövidre vágott, felül pedig hosszabb. Bal fülében fültágító volt.

Az elkövetőről grafika áll rendelkezésre:

A rendőrség kéri, hogy aki a grafikán látható férfit felismeri, tartózkodási helyéről vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a 06-1-263-7200-ás telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán, valamint a 107-es, 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén, vagy írjon a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.


Kozmetikai termékeket lopott a baseball sapkás férfi

A X. kerületi Rendőrkapitányság lopás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen, aki 2016. augusztus 31-én 9 óra 45 perc körül egy Kerepesi úti teher- és áruszállító parkolóban egy teherautó rakteréből ellopott egy kartondobozt a benne lévő több mint százezer forint értékű kozmetikai termékekkel. Az elkövető vékony testalkatú férfi. A bűncselekmény elkövetésekor mintás, világos zöld pólót, barna nadrágot, színes baseballsapkát, fekete cipőt és a vállán átvetve egy övtáskát viselt.

Az elkövetőről a nyomozóhatóságnak fényképfelvétel áll a rendelkezésére:

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a képen látható férfit felismeri, jelenlegi tartózkodási helyéről vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a 06-1-263-7200-ás telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán, valamint a 107-es, 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén, vagy írjon a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

Forrás: Budapesti Rendőr-főkapitányság, Police.hu

Kategória: Kék, bűn és rend

Azonnali hatállyal bezár a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (TIT) Budapesti Planetáriuma a Népligetben, amelynek épülete oly mértékben beázott az augusztus 22-ei esőzéstől, hogy a látogatókat fogadó helyiségek állapota életveszélyessé vált.

A látogatók biztonságát és az épület vagyonbiztonságát szem előtt tartva döntöttek a planetáriumi műsorok vetítésének leállításáról. A planetárium csillagászati előadásai helyett az érdeklődőket a fővárosi TIT Uránia Csillagvizsgáló épületében várják háromdimenziós vetítésekkel, köztük a Világegyetem, a Világűr meghódítása, valamint a Csodálatos Univerzum című műsorokkal.

Forrás: MTI, Planetarium.hu

Kategória: Budapest

Megjelent a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló kiadvány. A Kőbányai Önkormányzat ingyenes kiadványát keresse a postaládájában, vagy a Kőbányai Polgármesteri Hivatal aulájában. 

A kiadvány a képre kattintva online is elérhető!

Forrás: Kőbányai Önkormányzat

2016. máj. 06., péntek 17:03

Kőbányán indul a 24. streetball-szezon

Kőbányán, a népligeti Építők Sporttelep előtti területen rajtol május 21-én a kosárlabda streetball-sorozat 24. idénye. A szervezők tájékoztatásukban kiemelték, a fair playre épülő tömegsportból a játék egyre inkább közeledik a profibb szabályok felé, ezért már ötödik éve a nemzetközi szövetség (FIBA) játékszabályait alkalmazzák az utcai versenyeken is.

Az OTP Junior - adidas Streetball Challenge elnevezésű sorozatban idén 10 helyszínen, 17 kategóriában mérhetik össze a tudásukat a résztvevők. A magyar szövetség (MKOSZ) által kiírt Kenguru 3x3 Kupa célja a legfiatalabbak sportágba integrálása, ezért ők ingyen nevezhetnek minden helyszínen.

A rendezvénysorozat hagyományosan a Kosárlabdázás Napja keretében sorra kerülő döntővel, a FŐGÁZ Budapest Opennel zárul szeptember 24-én a Városligeti Műjégpályán. A zsákoló- és a tripladobó-verseny országos győztese várhatóan meghívást kap a budapesti Kelet-Nyugat All Star-gálára, ahol összemérheti tudását a magyar bajnokság legjobbjaival.

Az idei program:
- Május 21.: Kőbánya
- Június 11.: Veszprém
- Június 19.: Békéscsaba
- Június 25.: Oroszlány
- Július 23.: Zánka
- Augusztus 13.: Körmend
- Szeptember 3.: Hódmezővásárhely
- Szeptember 11.: Nyíregyháza
- Szeptember 17.: Kecskemét
- Szeptember 24.: Budapest, Városligeti Műjégpálya

Forrás: MTI

Kategória: Sport
1. oldal / 13

Édua Infomédia

Top Desktop version