Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Ezt eddig nem gondolta volna Kőbánya címeréről!

Rate this item
(6 votes)

Tudta Ön, hogy a kerület címerében látható oroszlánok mit jelentenek? Vagy hogy az ezüst és fekete sávok száma megegyezik a "történelmi" Kőbánya területi egységeinek (Óhegy, Újhegy, Rákosfalva, Téglagyár dűlő...) számával?

A Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete a kerület címerét – alkotói pályázatot követően – 2000. december 7-én fogadta el az Önkormányzat jelképeként. A címer terve Felsmann Tamás grafikusművész alkotása.


Az álló, hegyes talpú pajzs négyelt 1. arany mezejében lebegő fekete oroszlán felemelt mellső mancsaival bányász csákányt tart, utalva a kerület nevében is fellelhető kőbányászatra. A 4. arany mezőben szintén oroszlán tart egy gabonaszálat, amely egyszerre utal az e földrajzi területen a múltban jelenlévő földművelésre, valamint a jelenben is virágzó élelmiszeriparra és sörgyártásra.

A 2. és a 3. mező ezüsttel és feketével hétszer vágott.

A pajzs közepén lévő rubinvörös szívpajzs mezejében a – szinte önálló kőbányai jelképnek tekintett – Csősztorony látható az egykori szőlőművelés és a máig fellelhető borászat allegóriájaként, megjelenítve a kerület legismertebb és legjellegzetesebb műemléképületét.

A címer alakjai együttesen a szorgalmasan dolgozó kőbányai embert idézik. Kőbánya címere a fenti szimbolikával valódi emblémaként fogja egybe a múlt és a jelen helyi jellegzetességeit, nagyszerűen mutatja be a hagyományőrzés és a múltra épülő folyamatosság, másrészről a szüntelen megújulni akarás és tudás dialektikáját.

Verbai Lajosnak, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének legfrissebb Facebook bejegyzéséből azt is megtudhatjuk, hogy a címerben szereplő sávok számának is jelentése van: a "történelmi Kőbánya" területegységeit jelképezik.

 

Forrás és képek: kobanya.hu, Verbai Lajos Facebook oldala

Last modified on Tuesday, 26 February 2019 12:13

Hírek

Régi képek, emlékek

Folyik az építkezés
Dolgozik a daru
Épül a lego-ház
Régi újhegyi kép
Az iskola
Föld út
Átadó ünnepség
Épül a Mély tó
A Mély tó
Építési terv

Közösségi Hírek

Hogyan védekezzünk a csalások ellen az online vásárlás során?

Hogyan védekezzünk a csalások ellen…

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia