Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Méltó helyre kerül a kőbányai helytörténeti gyűjtemény

Rate this item
(1 Vote)

Új székhely épül a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény számára a Füzér utca 32. szám alatt. Az intézmény amellett, hogy méltó helye lesz Kőbánya emlékeinek, közösségi térként is szolgál majd. A beruházás alapkövének elhelyezésére 2018. augusztus 14-én került sor, D. Kovács Róbert polgármester, Radványi Gábor alpolgármester, valamint Győrffy László, a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ igazgatója közreműködésével.

Az Újhegyi sétány komplex megújítása mellett a Helytörténeti közösségi tér kialakítása a másik legnagyobb TÉR_KÖZ projekt, amely szintén a Fővárosi Önkormányzat támogatásával valósul meg.

A beruházás jelentős részét, 306 millió forintot, a Kőbányai Önkormányzat biztosítja, a beruházás összes költsége 320 millió forint.

Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatala pályázatot hirdetett a főváros közösségi tereinek fejlesztésére. Erre nyújtott be pályázatot a Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat, mely eredményeként 14 millió forint támogatást nyert el, ezáltal a „Helytörténeti közösségi tér kialakítása a kőbányai Füzér u. 32-ben" c. projekt a Budapest Főváros Önkormányzata Fővárosi Városrehabilitációs Keret támogatásával valósul meg.

 

Balról jobbra: Győrffy László a Kőrösi Kulturális központ ügyvezetője, D. Kovács Róbert polgármester, Radványi Gábor alpolgármester
Forrás: D. Kovács Róbert polgármester Facebook oldala

A közbeszerzést még 2016-ban írta ki az önkormányzat. Hosszú egyeztetési folyamatot követően idén tavasszal kezdődtek meg a munkálatok az erősen leromlott műszaki állapotú épületben.

A Füzér utca 32 sz. alatt lévő műemlék jellegű háztömb a pincétől a padlásig, kívül és belül egyaránt felújításra kerül. Az elmúlt években az épület üresen állt, de azt megelőzően sok mindent átélhetett. A kivitelező többször találta magát szemben nem várt eseményekkel, építészeti „megoldásokkal”.

Az épületben korábban zeneiskola működött, így az tereivel, belső elrendezésével kifejezetten alkalmas egyrészt a gyűjtemény méltó bemutatására, másrészt tágas, kellemes méretű belső kertjével a közösségi funkciók széleskörű kiszolgálására is lehetőséget ad.

Korábban óvodaként is funkcionált: ebből a korszakból megmaradtak – az akkori kornak megfelelő – betonmederben kialakított homokozók.

A felújítás közben két alkalommal is találtak a II. világháborús bombát. Egyáltalán nem kizárt, hogy a felújítás folyamán még hasonló „kincsekre lelünk”. Volt néhány olyan tartófal, amelynek teljesen hiányzott az alapja. Néhány belső oszlop megépítéséhez elődeinknek nem állt rendelkezésre kötőanyag, így aztán a homok „tartotta össze”, illetve pont nem tartotta össze azt. A pince boltíves teteje néhány helyen beszakadt a bontás során, mert nem tartotta szinte semmi. Ezeknek a problémáknak a gyors és szakszerű megoldása kellett ahhoz, hogy augusztus 14-én sor kerülhessen az ünnepélyes alapkő letételére és a felújítás a bontás után eljusson az építési fázisba. A falban lévő közművezetékek már elhelyezésre kerültek, az aljzatbetonozás kész, a kiállító tereket elválasztó közfalak állnak.

A későbbiekben a belső udvar is szép, rendezett zöld területté alakul át. A pincében raktárak, műhelyek és a gépészeti tér kerül kialakításra. A vízvezetékek és szennyvízhálózat, az elektromos hálózat, a hűtő és fűtő rendszer egyaránt modern technológiával készül.

A vendégtérben, a funkciónak megfelelően, új válaszfalakkal öt kiállítótér és egy nagy multifunkcionális tér, valamint ruhatár és kiszolgáló helyiségek kerülnek kialakításra. A mozgáskorlátozottak, valamint a babakocsival közlekedők részére a gyűjtemény és az udvar is egyaránt könnyen megközelíthető, azaz 100%-ban akadálymentes lesz.

A homlokzati részen a helyi építészeti védettség miatt a nyílászárók cseréje, és a bejárati kapuk felújítása az eredeti állapotnak megfelelően történik. Ugyanez vonatkozik az épület külső és belső burkolatára is. A korhű arculatnak megfelelően felújított épület kiváló otthont biztosít Kőbánya méltán nevezetes örökségeinek.

A munkálatok 2018. májusban kezdődtek és valószínűleg még ebben az évben befejeződnek. A beruházás egyik legfontosabb hozadéka az, hogy az eddig méltatlan körülmények között elhelyezett helytörténeti gyűjtemény is végre megfelelő körülmények közé kerülhet.

A cikk végén videót tekinthet meg az alapkő letételéről.

A "Helytörténeti közösségi tér kialakítása a kőbányai Füzér u. 32-ben" c. projekt a Budapest Főváros Önkormányzata Fővárosi Városrehabilitációs Keret támogatásával valósul meg.

Forrás: Pro-Koord, Kőbányai Önkormányzat

Last modified on Friday, 17 August 2018 13:34

Media

Hírek

Régi képek, emlékek

Föld út
Lakótelep a világ végén
Dolgos kezek
Zajlik az éptkezés
Épül és szépül
Zajlik a munka
Részből egész
A Gergely-bánya
Épül a Mély tó
Minden a helyére kerül

Közösségi Hírek

Mondja el Ön is véleményét a reptéri zajvédelmi intézkedési tervről!

Mondja el Ön is véleményét…

Tisztelt Kőbányai Lakosok!A környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004....

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia