Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Érdemi részvételt a Hofi park létrehozásába – hallgassák meg a lakosságot is!

Rate this item
(0 votes)

Az elmúlt 20 év gyakorlata azt mutatja, hogy a kőbányai embereket nem vonták be kellő képen az életüket, adott esetben a lakókörnyezetüket érintő kérdésekbe. Most, hogy a Hofi park kálváriájára záros határidőn belül pont kerülhet, felmerül a kérdés: lesz-e Kőbánya legújabb közparkjának valódi közösségi funkciója? Szolgálja-e majd a környéken lakók és egész Kőbánya testi-lelki jólétét, az összes generációt beleértve? Lesznek-e készségfejlesztő játszóterek a gyerekeknek, bőséges lehetőség a sportolásra és találkozási helyek a környékbeliek számára? Lehet-e más ez a park, mint a többi?


Visszatérek blogom alapkérdéséhez: ki tudja a legjobban, hogy mit szeretnének az emberek? Az emberek maguk, természetesen, hangzik a logikus válasz. Akkor vajon miért gondolják újra és újra azt a városvezetők, hogy tudják ők ezt kérdezés nélkül is? Nem kétlem én városatyáink bölcsességét, de az indokoltnál sajnos jóval kevesebb a társadalmi egyeztetésekre szánt idő, amikor közterület átalakításra kerül a sor. Vajon miért? 

Japán kert, uszoda, üzletsor, sportpályák, szánkódomb, kutyafuttató. Így hangzottak az eddigi ígéretek, amelyeket a kőbányai lakosok kaptak az önkormányzattól valamikor 2002 tájékán a Gergely utca, Sibrik Miklós út, Noszlopy és Harmat utca által határolt 25 hektáros területre, melyet én Hofi parknak hívok. Az elhúzódó rekultivációs munkálatok eredményeként az egykori szemétlerakó valóban kizöldült, ám maga a park továbbra sincs használható állapotban, és néhány kutyasétáltatón kívül nem is megy oda senki. 

Ami azonban további aggodalomra adhat okot, az az, hogy eddig sem látszott, és most sem látszik komoly szándék az önkormányzat részéről a lakosság tényleges bevonására a területen építendő közösségi létesítményekről szóló döntéshozatalba. Pedig csak akkor fogják a környéken lakók magukénak érezni a parkot, ha ők is részesei lehetnek a kialakítás folyamatának.

Örömteli, hogy a kőbányai önkormányzat legutóbbi ülésén, a lakosság megkérdezésére tett javaslatot elfogadta, de az eddigi önkormányzati gyakorlatot ismerve koránt sem lehetünk elégedettek ezzel. Korábbi játszóterek kialakításánál is kész tervekkel álltak a kőbányai lakosság elé egy-egy lakossági fórumon, szemmel láthatóan félve attól, hogy a helyi lakosok majd beleszólnak a már szépen központilag kigondolt tervekbe. 

Szakítani kell a jelenlegi hagyománnyal, amely felülről jövő döntéseket és manipulatív részvételt eredményez az érdemi részvétel helyett a kőbányai várospolitikában. Ezzel a módszerrel ugyanis az a baj, hogy az ilyen módszerrel létrehozott közterületek nem lesznek közösségi helyek, nem fogják a helyieket odavonzani. Csinálhatunk valamit sok közpénzből, (előfordult már olyan is, hogy pártközeli kivitelezőkkel), csak éppen teljesen fölöslegesen. 

Az önkormányzat gyakran olyan típusú beavatkozásokat hajt végre a zöld területeken, amelyeknek a lakosság nem mindig látja az okát, s ebből többnyire csak konfliktus kerekedik. Eddig olyan parkrendezés zajlott, ami nem mindig találkozott az ott lakó többség érdekeivel. Még nagyobb probléma, hogy az illetékes önkormányzati cég, a Kőbányai Vagyonkezelő működése ilyen szempontból meglehetősen átláthatatlan, nem lehet hozzáférni az adatokhoz, sokszor a közvetlen érintettek sem tudják, mit, miért csinálnak a Hofi parkkal. 

Én, mint a Kőbánya-Gergely utca Ingatlanfejlesztő Kft felügyelőbizottságának tagja, semmilyen intézményi garanciát nem látok arra, hogy az előző kerületvezetés alatt, a park rekultivációjával összefüggő visszaélések hogyan lesznek megakadályozva a jövőben. 

Ennek érdekében a civilek és a lakosság bevonását minél teljesebbé kell tenni, az eddig folyó látszategyeztetéseket pedig be kell fejezni. Sokkal nagyobb beleszólást kellene biztosítani a kerület lakóinak, ha egy adott terület rendezése, rehabilitációja kerül szóba. Nem felülről lefelé kell meghozni az intézkedéseket, hanem csakis az érintettek bevonásával. Készíteni kell egy zöldterület-hasznosítási stratégiát, az igények ismeretében és ennek megfelelően végrehajtani a parképítést. Csakis ekkor lehet esély arra is, hogy a park megmeneküljön a vandalizmustól, mivel annak védelmében maguk a parkba járók is segítséget fognak nyújtani.

Fontos lenne többfordulós lakossági fórumot tartani azon lakosok számára, akik igenis beleszólnának a tervezés folyamatába. Meg kell kérdezni azokat, akik már most használják a parkot, a kutyasétáltatókat, a szomszédos sporttelepre járókat, valamint a bringásokat is. Szintén fontos lenne bevonni a legközelebbi általános iskolákat (a Harmat 88, a Fekete István), hiszen a parkok fontos szerepe az egészséges életmódra és a környezettudatosságra való nevelés is.

Figyeljenek a civilek és lakosság véleményére azok, akik állítólag értük és az ő adóforintjaikból munkálkodnak. Ezért arra kérem a polgármestert, a képviselő-testületet és a Főépítészi Irodát, hogy kezdjenek valós párbeszédet a Hofi park berendezésének alternatíváiról, és erre a folyamatra ne sajnálják az erőforrásokat. Akkor töltheti be a park közösségépítő szerepét, csak akkor lesz használva, ha kialakítása a lakosság részvételével történik. Ezúton kérem a Kőbányai Önkormányzatot, hogy a további tervezgetés és a szokásos látszategyeztetés helyett, kezdje el a leendő park körüli utcák lakóinak megkérdezését! 


Last modified on Tuesday, 05 April 2011 12:39

Hírek

Régi képek, emlékek

Zajlik az éptkezés
Átadó ünnepség
Régi kép
Még nincs kész
Részből egész
Épül és szépül
Dolgos kezek
Építik a tavat
Látkép
Árkok és házak

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia