Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Képviselői beszámoló II.) - Tokody Marcell Gergely

Rate this item
(0 votes)

Tisztelt kőbányai Honfitársaim! Ismét eltelt egy hónap, és ígéretemnek megfelelően jelentkezem a munkámról szóló beszámolóval. Csakúgy, mint legutóbb, igyekszem a lehető legrövidebb formában, a leglényegesebb pontokat kiemelve, érthetően és egyszerűen felsorolni az elmúlt időszakban történteket. A közmeghallgatáson többen érkeztek hozzám kérdéseikkel, gratulációikkal. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, melyeket ezúton is köszönök! Minden erőmmel azon leszek, hogy olyan munkát folytassak, amely érdemessé tesz az Önök bizalmára a továbbiakban is.

- Támogattam, hogy alkalmas forgalomirányítási rendszer kiépítésével lépéseket tegyünk a közlekedés biztonságának növelésére a Kőbányai út Mázsa tér és Horog utca közötti szakaszán lévő egyes csomópontokon, valamint a Bihari utca – Szállás utca közlekedési csomópontban. Az utóbbi kereszteződésben nagyjából minden két hétre jut egy baleset. Legutóbb 1,5 hete volt egy. Ehhez mellékeltem két képet a balesetről.

 

- Volt egy rossz lakástámogatási rendeletünk, amely az 1/2010 (I.22.) számot viselte, és az első lakásingatlan szerzéséhez nyújtott kamatmentes kölcsön lehetőséget. Több okból kifolyólag sem felelt meg a kitűzött céloknak a rendelet. Rossz volt egyrészt azért, mert kevesek számára szólt, másfelől pedig azért is, mert alig tudtak róla. Feltételezem, hogy a kedves Olvasó sem tudott erről a lehetőségről. A november 18-án megtartott testületi ülésen Weeber Tibor alpolgármester úr előterjesztése arról szólt csupán, hogy helyezzük a céljának nem megfelelő rendeletet hatályon kívül. Nekem az volt a határozott kérésem, hogy egyfelől tűzzük ki célul új rendelet megalkotását, sőt, ehhez az új rendelethez szabjunk határidőt is. Ennek hiányában ugyanis éppen a lényeg maradt volna el: a probléma tényleges megoldása, az emberek lakásgondjainak enyhítése. Szerencsére a kérésemnek megfelelően legkésőbb 2011. március 31-ig új rendelet fog születni, amely remélhetőleg valós megoldás fog nyújtani. Pontosan tudom, hogy mennyi fejfájást okoz a megemelkedett törlesztő részletek fizetése, a folyamatos áremelések elszenvedése úgy, hogy közben a fizetésünk nem, vagy csak alig emelkedik.

- Bizottsági ülésen sor került az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának (SZMSZ) előzetes vitájára. Az SZMSZ rendelkezései között szerepelt a képviselők távollétére vonatkozóan, hogy aki évente a testületi ülések több mint a felén nem vesz részt, annak a tiszteletdíja 50%-kal, maximum 12 hónapra csökkenthető. Ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés újra megállapítható. Ez nem alkalmazható, ha a képviselő önhibáján kívül marad távol. Örvendetes, hogy van szankciója a lógásnak, tekintettel arra, hogy a képviselőnek, véleményem szerint, példamutatóan kell viselkednie, ebből adódóan köteles bejárni a munkahelyére, és az önkormányzati munkában aktívan részt vennie. Én felvetettem, hogy mivel a vonatkozó jogszabály (a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény) megengedő módban beszél a tiszteletdíjról, azaz nem kötelező adni, ezért javasoltam, hogy aki egy évnek a felét ellógja (ami nem kis dolog), majd pedig ugyanezt ismét eljátssza, annak ne csökkentgessünk, hanem egy az egyben vonjuk meg tőle a tiszteletdíjat 12 hónapra. Ebben sajnos leszavaztak.

- Megkerestek az ügyben, hogy a Népligetben fakivágásokat figyeltek meg, melyeknek nyomán nem történt meg a fák pótlása. 2009. január elsejétől ugyanis a kivágott fák pótlása kötelező. Büszke vagyok rá, hogy a legnagyobb zöldfelülettel rendelkező kerület vagyunk, és szeretném, ha ez így is maradna. Felvettem a kapcsolatot az illetékesekkel, a vizsgálat megkezdődött, és bízom benne, hogy sikerül mielőbb végére járni a történteknek.

- Egy beruházás kapcsán (egy kb. 2000 m2 beépített területű élelmiszerkereskedelmi egységről volt szó) elmondtam, hogy a befektetőt csak akkor várjuk tárt karokkal a kerületbe, ha az idehozott létesítmény által okozott környezeti terhelést megfelelően enyhíti, az itt élők életminőségét nem rontja. Ebbe beletartozik, hogy fákat ültet, játszóteret épít, gondoskodik az általa okozott forgalomnövekedés megfelelő kezeléséről, stb. Ezt minden más esetben ugyanígy fenntartom, továbbá azt is, hogy a szerződésekben szereplő kötbér, amely egy Ptk. szerinti, szerződést biztosító mellékkötelezettség, valóban olyan mértékű legyen, hogy visszatartsa a befektetőt a szerződésszegéstől.

- A jövő évi költségvetés koncepciójában egy defenzív költségvetés képe jelenik meg. Nagyon is indokolt az óvatos tervezés, ugyanis számos makrogazdasági változás lesz 2011-ben, amely kihat az önkormányzatok működésére. Ilyen például az SZJA változása. Ez azért fontos, mert az SZJA bevételek 40%-át (8% + 32%) kapják meg az önkormányzatok. A kormány jelenlegi gazdaságpolitikájának az eredménye meglehetősen kiszámíthatatlan, megjósolhatatlan. Ha nagyon egyszerűen akarom megfogalmazni: vagy bejön vagy nem. Meg merem kockáztatni, hogy nincs olyan komoly szaktekintély, aki pontosan és egyértelműen meg tudná mondani, hogy mit hoz 2011. az önkormányzatok gazdálkodásának tekintetében. Éppen azért, nagyon körültekintően kell a jövő évi gazdálkodást megtervezni. A saját véleményem, hogy a kormány 2010-es költségvetési törvényjavaslata sajnálatos módon érintetlenül hagyja a központi költségvetés önkormányzati alrendszerét. A törvényjavaslatban az önkormányzatokat érintő alapnormatívák, normatívák, kiegészítő normatívák, stb. megvizsgálása alapján megdöbbentő, hogy ezeknek az összegeknek megközelítően 90%-a fillérre megegyezik az előző évi összegekkel. Ez annál is inkább sajnálatos, mivel előző évben a normatívák csökkentése következményeképpen, összességében 150 milliárd forinttal jutott kevesebb az önkormányzatok támogatására. Ezen az összegeknek előző évi szinten hagyása reálérték csökkenést jelent a már bejelentett és előre prognosztizálható – az önkormányzati intézményeket is sújtó – rezsiköltség-emelkedések miatt. Emellett megemlítendő, hogy bár nominálisan az előző évi juttatásokkal megegyező összegek fognak az önkormányzatokhoz kerülni, mégis jelentős reálérték csökkenés fog bekövetkezni, hiszen nemcsak a rezsiköltségek emelkedésével, hanem az infláció általános mértékével és hatásaival is számolnunk kell. Rendkívül sajnálatos, hogy több, gyermekeket érintő normatíva csökken.

---

Hosszúra nyúlt ez a beszámoló is, noha még számtalan apróbb dolgot említhetnék. Búcsúzom tehát, egyúttal köszönöm, hogy megtisztelt a figyelmével!

Áldott, békés Karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánok!

Tokody Marcell Gergely

Kattintson a képre az ünnepi prezentáció megtekintéséhez!

Last modified on Sunday, 12 December 2010 20:57

Hírek

Régi képek, emlékek

Árkok és házak
Régi újhegyi kép
Az iskola
Épül a lakótelep
Látkép
Dolgos kezek
Épül és szépül
Föld út
Építik a tavat
A Mély tó

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia