Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Képviselői beszámoló III., - Tokody Marcell Gergely

Rate this item
(0 votes)

Tisztelt kőbányai Honfitársaim! 

Átléptünk a 2011. évbe, januárban járunk. Az új esztendő beköszöntével az ember számot vet az elmúlt év történéseivel. Kötelességemnek érzem, hogy e beszámoló keretében elszámoljak a tavalyi évvel, egészen pontosan azzal az időszakkal, amelyet 2010. október 3. óta – hála Önöknek – képviselőként tölthettem el. Bár egymagam vagyok a testületben jobbikosként, azért bizonyos javaslatokat mégis sikerült keresztülvinnem, amelyek hozzájárulnak Kőbánya fejlődéséhez, a helyi politika nagyobb fokú nyilvánosságához, megteremtve és erősítve a kapcsolatot a választók és a képviselők között. Így tehát hamarosan élő közvetítéseket láthatnak a képviselő-testületi ülésekről, remélhetőleg visszaszorul az ún. etnobiznisz, továbbá örömmel láttam, hogy már két képviselő kolléga is követette a kezdeményezésemet, és már ők is rendszeresen beszámolnak a képviselői tevékenységükről. Nagyon helyes! Az önkormányzat épülete nem holmi melegedő, ahol 4 évre meghúzzák magukat a képviselők, esetlegesen mellette még különféle pozíciókat halmoznak fel maguknak, miközben pedig valójában igazán nem dolgoznak egyik területen sem. Azt vallom, hogy a képviselő folyamatos beszámolással tartozik azoknak, akik őt megválasztották. Nem szeretném a munkámat véleményezni, mert azt gondolom, hogy az értékelés az Önök feladata. Előre is köszönöm, ha pozitívan értékelnek, illetve az eddigi dicsérő szavakért is hálás vagyok. Elnézésüket kérem egyúttal, ha hiányolták a megjegyzések írását a részemről, de én általában egyben szeretek válaszolni minden kérdésre. Nézzék el nekem, de nem vagyok az a „kommentírogatós” fajta. 

Először is itt reagálnék a jegyző úr korengedményes nyugdíjazásával kapcsolatos kérdésre. Megértem az esettel kapcsolatos felháborodásukat. Ahogyan már Tóth Balázs is utalt rá, bizalmas napirendi pont keretében tárgyaltuk az ügyet, ezért – minden akaratom ellenére – én sem tehetem meg, hogy részletes tájékoztatást adjak. A jegyzőkönyvet nekem is meg kell várnom, és amennyiben számot adhatok bizonyos részletekről, úgy egy percig sem fogok habozni, hogy billentyűzetet ragadjak és tájékoztassam Önöket. Első körben annyit, hogy a többségtől nem ezt vártam, és én magam nem támogattam az előterjesztést. 

Érkezett még kérdés azzal kapcsolatban, hogy nem gondolom-e populizmusnak a beszámolóimat, a jótékonysági rendezvényeket és a hasonlókat. A válaszom egyértelműen nem. A választókkal való kapcsolattartás, a köz érdekében való cselekvés nem populizmus, hanem a világ legtermészetesebb dolga (kellene, hogy legyen).

Harmadikként – talán ezzel kellett volna kezdenem – felmerül az elszámoltatás kérdése. Többen tanúsíthatják, hogy nem egyszer emeltem szót annak érdekében, hogy megtörténjen végre a gyanús ügyek kivizsgálása, az elmúlt évek ügyleteinek átvilágítása. Tudni kell, hogy egyedül vagyok a Jobbik részéről, tehát nincs könnyű dolgom, de igyekszem minél erőteljesebben keresztülvinni az elszámoltatás ügyét. Egy-egy kérdésben már sikerült vizsgálatot indíttatni, remélhetőleg végül felelni fognak mindazok, akik az elmúlt években piszkos ügyeik révén jutottak jelentős vagyonhoz. 

Az alábbiakban igyekszem néhány pontban összeszedni az elmúlt egy hónapos időszak legfontosabb történéseit. 

A 2011. év költségvetési koncepciójának tárgyalásakor sajnálatomat fejeztem ki amiatt, hogy a T/1498-as törvényjavaslatban, amely a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről szól, a 2010. év támogatási összegeihez képest (tudják, ez volt a Bajnai-féle, súlyos megszorításokat tartalmazó költségvetés) alig változik az államháztartás önkormányzati alrendszerének támogatása. Ha ugyanaz a nadrágszíj-húzogatós politika folytatódik, akkor hol van itt a forradalmi változás? Tekintettel arra, hogy az Ötv. a helyi önkormányzatok számára felterjesztési (petíciós) jogot biztosít, azt a javaslatot tettem, hogy forduljunk Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter úrhoz, kifogásolván a támogatási összegek alacsony voltát, magasabb önkormányzati támogatást kérve. A kormánypárti többség nem szavazta meg a javaslatomat. A kérdés csak az, hogy most ők akkor kit képviselnek: a kormányt tűzön-vízen keresztül vagy azokat, akik őket megválasztották, vagyis a kőbányai embereket…

A felterjesztési jogról egyébként az Ötv. (1990. évi LXV. törvény) 101. § rendelkezik. 

„101. § (1) A képviselő-testület az önkormányzati jogokat, illetőleg a helyi önkormányzat feladat- és hatáskörét érintő bármely kérdésben - közvetlenül vagy érdekképviseleti szervezete útján - az adott kérdésben hatáskörrel rendelkező állami szerv vezetőjéhez fordulhat, és 

a) tájékoztatást, adatot, szakmai és jogértelmezési kérdésben állásfoglalást (a továbbiakban együtt: tájékoztatás) kérhet; 

b) javaslatot tehet, intézkedés megtételét kezdeményezheti; 

c) az általa irányított szerv működésével, illetőleg az általa kibocsátott jogszabállyal, jogi irányítási eszközzel és egyéb döntésével kapcsolatban véleményt nyilváníthat, kifogással élhet, kezdeményezheti annak megváltoztatását vagy visszavonását. 

(2) A megkeresett szerv a megkeresésre harminc napon belül köteles érdemben válaszolni. 

(3) Ha a tájékoztatás, illetőleg a válaszadás vagy az intézkedés nem a megkeresett szerv hatáskörébe tartozik, az köteles a megkeresést három napon belül áttenni a hatáskörrel rendelkező szervhez, és erről a megkereső helyi önkormányzatot egyidejűleg tájékoztatni.” 

- Sor került a kisebbségi önkormányzatokkal kötendő együttműködési megállapodás tervezetének vitájára a Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság ülésén. Annak érdekében, hogy az ún. etnobiznisz jelenségét visszaszorítsuk, szövegszerű javaslatban kértem, hogy a megállapodás preambulumában rögzítsük, hogy a megállapodás célja, hogy a kisebbségi önkormányzatok számára lehetővé tegye az adott kisebbség kultúrájának, hagyományainak, nyelvének ápolását, továbbá azt, hogy a kisebbségek Kőbánya kulturális életének résztvevői legyenek. 

- Történt egy olyan eset, amely miatt komolyan csalódtam a többséget alkotókban, tudniillik egy alapszintű korrektséget mindenkitől elvárok, ám mint azt láttam, sajnos olykor még ez is hiányzik. Tudják, a Kulturális, Oktatási és Sport (röviden: KOS) Bizottság mellett a Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságban (röviden: KEKÖBI vagy KEBI) is dolgozom. Történt, hogy a két bizottság ülését ugyanaznapra, január hatodikára, ugyanarra az időpontra tették, két eltérő helyszínre. Az egyik ülés (KOS) dátumát már decemberben ismertették, de a másikét (KEKÖBI) január 3-án tűzték csak ki. Ez utóbbi elnökének küldtem egy levelet, és kértem az ülés elnapolását:

Tisztelt Elnök Asszony!

Most olvasom a tegnapi napon 15:34-kor érkezett levelet arról, hogy január 6-án KEKÖBI ülés lesz. 
Miután tegnap kora délután néztem meg az e-mailemet, és akkor még nem volt bent a levél, és ma először látom a bejövő leveleimet, most tudok reagálni a meghívóra. 
Én a KEKÖBI mellett a KOS Bizottságnak is tagja vagyok, mely utóbbi bizottság januári ülésnapjáról már december 22-én értesítettek, a KEKÖBI ülés napját pedig a lenti levélből tudtam meg. Egyfelől későinek tartom az ülésnap meghirdetését, másrészt pedig elfogadhatatlannak tartom, hogy két bizottság ülését azonos időpontban, eltérő helyen tartják, olyan bizottságokét, amelyek esetében van olyan személy, aki mindkét bizottságnak tagja.
Kérem, hogy helyezzék át a KEKÖBI ülést mondjuk a jövő hét csütörtöki napjára, hiszen nem várható el senkitől, hogy egyszerre két helyen legyen jelen fizikailag.
Remélem, hogy csupán egy rossz szervezés eredménye e jelenvaló helyzet, mert amennyiben szándékosan történt ez a számomra elfogadhatatlan kialakítás, úgy azt nem kívánom minősíteni, egyúttal fel fogok lépni a bizottsági munkám ellehetetlenítését célzó lépés ellen.
Bízom benne, hogy nem szándékosan történt így a szervezés, és megoldható az ülésnek a jövő hét csütörtöki napjára való áttétele.

Köszönettel,
Tokody Marcell Gergely

Erre kaptam egy választ azzal, hogy nem volt szándékos a rossz szervezés, egyúttal továbbították a levelemet Kovács Róbert Polgármester Úr részére. 

Másnap bent jártam a polgármesteri hivatalban, és a folyosón találkoztam Kovács Róberttel. Elpanaszoltam neki a problémámat, ám azt mondta, hogy nem tehet semmit, és a szervezési osztályhoz irányított. Odabent közölték, hogy az időpont kitűzésekor jelezték, hogy ütközés áll fenn, de ennek ellenére ugyanakkorra kérték tenni a két bizottsági ülést. Egyedül akkor tehetnének bármit, ha arra kifejezett polgármesteri utasítást kapnak. Ez persze a korábbiakat követően esélytelen volt. Így végül életemben először hiányoztam egy ülésről, noha minden erőmmel azon voltam, hogy jelen lehessek. Nagyon sajnálom, hogy ilyen eszközökkel igyekeznek ellehetetleníteni a munkámat. Csalódott voltam és dühös. Csalódott, mert a minimális korrektséget mindenkitől elvártam volna, egyben pedig dühös, mert nem tehettem semmit a fenti lehetetlen helyzetben. 

Végül egy jó hírrel is szolgálhatok: sikeres étel-és ruhaosztáson vagyunk túl. Január 15-én, az Újhegyi sétány 1-3. szám alatt, a Széchenyi István Általános Iskolában százakat tudtunk megajándékozni ruhával és egy finom ebéddel. Ezúton köszönöm mindenkinek, aki közreműködött annak érdekében, hogy ezt a jótékonysági napot véghezvihessük. Köszönöm a Pensio 17 Kft. támogatását, Sándor Zoltán igazgató úr segítségét, a konyhai személyzet és valamennyi szimpatizánsunk, tagtársunk közreműködését. Alább mellékelek néhány képet az eseményről. 

Elnézésüket kérem, ha ismét hosszúra sikeredett a beszámoló, zárom is soraimat. 

Kívánok minden kedves Honfitársamnak minden lehető jót, szebb jövőt!

Tokody Marcell Gergely

 

Kattintson a képre a nagyobb méretért!

Last modified on Monday, 17 January 2011 10:23

Hírek

Régi képek, emlékek

Látkép
Építik a tavat
Régi újhegyi kép
Az iskola
Építési terv
Lakótelep a világ végén
Dolgos kezek
Folyik az építkezés
Részből egész
Zajlik a munka

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia