Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Hadat üzentek a játszótéri dohányzásnak

Rate this item
(0 votes)

Egyre több kerületben tiltják be a játszótereken a dohányzást, a kezdeményezéshez áprilisban Kőbánya is csatlakozott. A képviselő-testületi döntés megszületett, a rendelet betartatása azonban nem lesz egyszerű. Verbai Lajos polgármester reményei szerint hamarosan parkőrök figyelhetnek erre is. 
 
Smoking 
 
A dohányzás feltételeit egyre több helyen szabályozzák szigorú keretek között, s nem csupán egészségügyi és oktatási intézményekben tilos a füstölés, hanem bizonyos közterületeken is. Ezek közé tartoznak a játszóterek is, az ott szórakozó apróságok bizonyára nem ragaszkodnak a dohányzás lehetőségéhez. 

– A Fővárosi Önkormányzat a tulajdonában lévő játszótereken már betiltotta a dohányzást, Kőbányán csak egy ilyen van, a Népligetben – mondta Verbai Lajos polgármester. – Úgy éreztük, nekünk is lépni kell, és egymástól függetlenül, de egyszerre kezdeményeztük a helyi rendelkezést Fejér doktor úrral a testületben.

Pártállástól függetlenül tehát egyetértés van a kérdésben, ám a rendelet betartatása nem lesz egyszerű.

– Valóban felmerült ez a probléma, volt, aki úgy fogalmazott: érdemese olyan rendeletet alkotni, amit nehéz vagy szinte lehetetlen betartatni – folytatta a polgármester. – Mindenképpen fontosnak tartom a döntést, függetlenül attól, hogy miként tudjuk majd ellenőriztetni és szankcionálni a rendelet megszegőit, mert egy elvárt viselkedési formát alakítunk ki ezzel.

– Ezt az első lépést, követi majd a második és a harmadik – tette hozzá Verbai Lajos. – A parkokban olyan gyűjtőládákat szeretnénk elhelyezni, ahová a dohányosok a csikkeket dobhatják. Az ellenőrzés egyelőre a közterület-felügyelőkre hárul majd. Jó lenne elérni, hogy minden játszótéren legyen egy parkőri feladatokat ellátó személy. Mindenekelőtt legalább a nagyobb parkokba, a Csajkovszkijba, az óhegyibe, a Sportligetbe és a Rottenbiller parkba kellene őr, aki reggeltől estig ügyelne a rendre, jelezné, ha a szemetesládák megteltek vagy más problémák adódnak a parkban.

Az elképzelés azért is időszerű, mert a közmunkaprogram keretében a korábbinál több embert lehet foglalkoztatni, s ehhez a feladathoz különösebb előképzettség sem szükséges.
 
Forrás: Helyi Téma 
Last modified on Tuesday, 02 June 2009 21:51

Hírek

Régi képek, emlékek

Dolgozik a daru
Régi kép
Folyik az építkezés
Látkép
Már állnak a házak
Épül a Mély tó
A Gergely-bánya
Az iskola
Elkészült a lakótelep
Épül és szépül

Közösségi Hírek

Hogyan védekezzünk a csalások ellen az online vásárlás során?

Hogyan védekezzünk a csalások ellen…

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia