Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Nyitott Könyvespolc a KÖKI-ben

Rate this item
(0 votes)

Január 20. óta "Nyitott Könyvespolc" várja az érdeklődőket a KÖKI Terminál második emeletén, ahol a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO) indította útjának az olvasás népszerűsítését célul tűző kezdeményezését. A különleges könyvtárba bárki behozhat és elvihet magának olvasnivalót, mindenféle regisztráció és formaságok nélkül. Az elolvasott könyvet meg lehet tartani, de ekkor illik cserébe hozni egy másikat helyette. A polcon a könyvállomány így állandóan cserélődik, de nagyjából mindig állandó mennyiségű olvasnivaló várja az érdeklődőket. A KÖKI Terminálban létrehozott Nyitott Könyvespolc érdekessége, hogy az a XXI. századi szabadidős kultúra tereiben kínálja a plázás alternatíváját.

A nyitott könyvespolc

A Nyitott Könyvespolc megnyitóján az ötletgazda, Forgon Miklós, a KMO munkatársa köszöntötte a megjelenteket, valamint mutatta be a kezdeményezést. Megtudhattuk, hogy a „becsületkönyvtár” ötlete Németországból származik, ahol 1990-ben állították fel az első szekrényeket. A kezdeményezés mára igen népszerűvé vált, ahol a polcok rendben tartását - mindenféle szervezés nélkül - önként végzik a járókelők.

 

Forgon Miklós és hallhatósága

Gajda Péter, Kispest polgármestere beszédében kifejtette, hogy véleménye szerint annak ellenére helye van a nyitott könyvespolcnak egy bevásárlóközpontban, hogy az nem kapcsolódik annak profiljához. A kultúrát oda kell vinni, ahol ez emberek gyakran megfordulnak. Csupán két fotel, egy polc és néhány könyv, és ez a kezdeményezés is bizonyítja, hogy érdemes egy európai ötleteket átvenni, hazai viszonyok közé helyezni.

Gajda Péter, Kispest polgármestere

Réz András író-olvasó köszöntőjében elmondta, hogy „össze-vissza” könyveket hozott és helyezett el a polcon. A hozott könyvek között van félbehagyott olvasmány, régmúlt időkből megőrzött kedvenc, mint ahogy saját kiadású mű, illetve saját fordítás is. Az író kifejtette, hogy idealistának tartja magát, hiszen hisz a könyvek erejében és bízik abban, hogy az átadott nyitott könyvespolc megteremti majd az olvasók közösségét.

Réz András beszél a hallgatóság előtt

A kezdeményezés indulását az Apáczai Kiadó, a Garbo Kiadó, a Jaffa Kiadó, a Kossuth Kiadó, a KÖKI Terminál, a K.u.K. Kiadó, a KvízKaland Klub, a L’Harmatta Kiadó, a Libri, a Noran Libro Kiadó, a Társalgó Galéria, a Tessloff Babilon Kiadó, a Ventus Libro Kiadó támogatta. A Kispesti Művelődési Otthon olvasást népszerűsítő kezdeményezéséhez remélhetően egyre többen csatlakoznak majd.

 

A bal oldali képen Réz András kipakolja hozott könyveit, a jobb oldalin az érdeklődők veszik birtokukba a közösségi teret

Forrás: OlvassBele.hu, Kőbánya.info, KMO

Last modified on Tuesday, 31 January 2012 13:14

Hírek

Régi képek, emlékek

Régi kép
Épül a lakótelep
Elkészült a lakótelep
Minden a helyére kerül
Épül a lego-ház
Részből egész
Építési terv
Az iskola
Épül a Mély tó
Épül és szépül

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia