Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Hová tűnt a kőbányai Nektár sör?

Rate this item
(3 votes)

A Palotai Hírlap portálon megjelent egy írás a kőbányai Nektár sörről, illetve annak hűlt helyéről. Bizonyára még sokan emlékeznek a Kőbányai Sörgyár kedvelt barna sörére, a Nektár sörre. Az ókori görög mitológiában az olümposzi istenek italaként szerepel a nektár. Nevéhez méltóan ez a sör is sűrű, édes, tápláló nedű volt. A Palotai Hírlap szerzőjének tudomása szerint alkoholmentes, vagy csak igen csekély alkoholtartalmú, amit betegek, gyerekek, sportolók és kismamák is fogyaszthattak. Sőt kismamáknak a szoptatás ideje alatt kifejezetten ajánlották, mint ami fokozza a tejtermelést és javítja a tej minőségét.

Azonban évek óta hiába keressük, nem található a boltokban. Kapható helyette a Herbáriában és a biopiacon egyfajta német alkoholmentes maláta sör, ami édeskésebb, lágyabb, hígabb és valamivel világosabb, inkább aranyló barna színű.


A Nektár sört annak idején, a nagy államosítások után (1948) a Dreher sörgyárból valamint a Polgári és Királyi sörfőzdéből kialakított Kőbányai Sörgyár Nemzeti Vállalat kezdte el gyártani. Akkoriban így ajánlották terméküket: „Üdít! Életkedvet, kedélyt és derűt ad. Táplál! Mert van benne szénsav, fehérje, élesztő, maláta és nagy kalóriaérték. Orvosol! Csontképző, tejképző, altató, szíverősítő, étvágygerjesztő anyagokat és B-vitamínokat tartalmaz.” Hasznosnak tartották még: vérszegénység, kimerültség, érelmeszesedés, lázas állapot, ideges zavarok, bőrkiütések esetén, sőt a skorbut megelőzésére is. Karrierje egészen a rendszerváltásig tartott.

1993-ban az addig többszörös átszervezésen és névváltoztatáson átesett Kőbányai sörgyárat privatizációs pályázat eredményeként a Dél-afrikai Sörgyár (SAB) vette meg. Bár jelszavuk a minőségfejlesztés, és továbbra is olyan magyar márkákat gyártanak, mint Kőbányai Világos, Arany Ászok, Dreher, Bak, Korona, de legnagyobb sajnálatunkra a Nektár sör nem szerepel a kínálataik között.

Vajon miért álltak le a maláta sör gyártásával? Hová tűnt a Nektár sör? A Palotai Hírlap érdeklődésére Németh András, a sörgyár termelési főmérnöke a következő tájékoztatást adta. A Nektár sör annakidején egy 15% karamell malátával és magas festő maláta hányaddal készült alacsony alkoholtartalmú sör volt. A címkéjén „Gyógytápsör” megnevezés volt olvasható. Édeskés ízét a magas, le nem erjesztett cukortartalmának köszönhette. Alkoholtartalma maximum 1% lehetett. Jelenlegi gyártása változatlan formában többek között azért is nehézségekbe ütközne, mert ezzel az alkoholtartalommal már nem férne bele az alkoholmentes sör kategóriába, ami legfeljebb 0,5%-os lehet. Ugyanis, 0,5%-os alkohol érték alatt a sör karaktere megváltozna, tehát már nem érné el azt az ízhatást, mint régen.

A Palotia Hírlap megtudta még, hogy a vállalat jelenlegi tervei között nem szerepel a Nektár sör újbóli piacra vezetése, ráadásul, a szabályozási környezet szigorodásával a korábbi célközönségnek kizárólag csak egy alkoholmentes sört lehetne felkínálni.

Sajnos tehát továbbra is nélkülöznünk kell a Nektár sört, és valószínűleg változatlan formában már nem is fogunk vele találkozni. Csak abban reménykedhetünk, hogy talán valami hasonló és a jelenlegi előírásoknak is megfelelő termékkel sikerül előállnia a sörgyárnak a közeljövőben.

Forrás: Sz. Cs. - Palotai Hírlap

Last modified on Sunday, 01 April 2012 12:59

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a lakótelep
Már állnak a házak
A Mély tó
Épül a lego-ház
Építési terv
Részből egész
Régi kép
Dolgos kezek
Régi újhegyi kép
Dolgozik a daru

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia