Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Mi lesz a piacokkal?

Rate this item
(0 votes)

A kerületünkben és környékén egyre szaporodó élelmiszer üzletláncok és a bennük árult, egyre több bizonytalan eredetű, messziről jött élelmiszer láttán egyre aktuálisabb kérdéssé válik: a várost ellátó falu helyébe végleg a mindenkit ellátó multik lépnek? És mi lesz a piacokkal? És azokkal, akik a piacra termelésből éltek meg? Van–e kiút ebből a helyzetből? 

A piacok problémájára a Lehet Más a Politika is felfigyelt, mivel sejthető, hogy a nem túl távoli jövőben a minőségi élelmiszerekhez való hozzájutás egyre nehezebbé válik. Ahogy a Föld népessége gyorsan növekszik, egyre nagyobb verseny lesz a tiszta földért, vízért, egyre drágábbá válnak majd az élelmiszerek is. Autó nélkül lehet élni, de enni mindenkinek kell. És nem mindegy, hogy mit. A Németországból, Marokkóból, Dél-Afrikából és máshonnan érkező dioxinnal fertőzött tojás és hús, az E. coli által okozott hasmenéses járvány jogos kérdéseket vetettek föl az élelmiszerek biztonságával kapcsolatban. Hol kell tehát keresni a probléma okát? Hogyan lehet megakadályozni a helyi gazdaság elsorvadását, a magyar őstermelők és kiskereskedők piacvesztését? 

A kereskedelmi központok drasztikus hatást gyakorolnak városaink, falvaink gazdasági és természeti környezetére. Az érintett településeken a hagyományos kisboltok, a piacok forgalma visszaesett, majd bezártak, a kistermelők ellehetetlenültek, a megnövekedett járműforgalom, vagy a városközpontok kiürülése alapvetően befolyásolják az életminőséget. A hagyományosan termelt élelmiszereket és a tájfajtákat lassan kiszorítják az áruházak polcairól az iparszerű élelmiszergyártásban gazdaságosan termelhető, az utaztatást jól bíró fajták. Ráadásul, ez a fajta „modern” élelmiszeripar egyre kevesebb embert foglalkoztat. A kereskedelmi láncok számára a külföldön előállított termékek behozatalát tovább segítik az olcsó szállítási költségek is, melyet Magyarországon a teherforgalom alacsony úthasználati díja tesz lehetővé. 

A Lehet Más a Politika nézete szerint Magyarország felemelkedéséhez elengedhetetlen a helyi termelésen, feldolgozáson és fogyasztáson alapuló gazdaság megerősödése, a magyar őstermelők és kiskereskedők helyzetének javítása, a fogyasztói piacvédelem szemléletének elterjesztése. A fenti problémákra adott válaszként az LMP frakciója a kereskedelmi rendszer teljes újragondolása és a helyi gazdaság fellendítése érdekében törvényjavaslatot nyújtott be idén az országgyűlés elé „Plázastop” címen, mely építési tilalmat hirdetne a plázákra és hipermarketekre bizonyos méret fölött. Az LMP célja a javaslattal az, hogy olyan szabályozás jöhessen létre, amely megóvja a települések városszerkezeti, közlekedési és kereskedelmi viszonyait. Olyat, amely védi a helyi termelőket és kiskereskedőket a túlzott erőfölénytől és a tisztességtelen versenytől, helyreállítja a helyi termelés és kereskedelem versenyképességét, a beruházók számára pedig kiszámítható környezetet teremt. A zöld párt saját javaslataival és az érintett lakosság véleményének megkérdezésével járul hozzá a jó szabályozás kialakításához. 

Az LMP el akarja érni, hogy Budapest minden kerületében működjenek az állandó piacok mellett, őstermelők részére fenntartott, időszakos szabadtéri piacok is, és az árusok pedig piacról-piacra vándorolva, a hét különböző napjain máshol állíthassák fel pultjaikat. A nemzetközi élelmiszer-kereskedelem helyett az LMP a hagyományosan termelt, helyi élelmiszereket támogató „helyi termék” mozgalma fontos szerepet szán a termelői piacoknak, és annak, hogy a hatóságok is támogassák ezen piacok működését. 

Fontos az is, hogy mi, vásárlók melyik terméket választjuk a boltok polcairól. Fogyasztóként forintjainkkal „szavazunk” egyik, vagy másik termékre, ennek árával támogatva az adott árut előállító termelőt vagy gyárat. Nem mindegy, hogy a megtermelt és általunk megvásárolt paradicsom ára hova pörög vissza, kinek a zsebében köt ki, hol segíti a megélhetést. Különösen fontos kérdés ez válság idején. A jelenlegi kormány, hasonlóan a korábbihoz, csak a multik Magyarországra csábításában látja a kiutat, akik gyakran szinte éhbérért foglalkoztatják gyáraikban a hazai munkaerőt. Vajon miért olyan fontos sokunk számára a vásárlás gyorsasága és olcsósága, hogy oda sem figyelünk arra, hogy mit (v)eszünk meg? Az ár-érték arányos szemléletnek le kell győznie a pusztán az árak alapján való döntést, melyet a postaládánkba dobott akciós reklámújságok sugallnak nekünk. 

Az LMP „Plázastop” javaslata kapcsán az LMP 10-18-19 kerületi tagjai és aktivistái 2011. július 14-én sajtótájékoztatót tartottak a Kőbánya-Kispesti Metróállomás mellett épülő KÖKI Terminálnál, hogy felhívják a figyelmet az újonnan megnyíló gigapláza által okozott problémákra. Nézetük szerint az újonnan épülő pláza elsősorban külföldről importált gyümölcsök és zöldségek értékesítő helyévé fog válni, mely a magyar termelési költségeknél alacsonyabb áron fogja kínálni ezeket a termékeket. 

Suba Éva pedagógus, az LMP kőbányai csoportjának tagja arról beszélt, hogy szemléletváltásra van szükség. A sétálóutcákon piacnapokat kell rendezni, és fel kell venni a kapcsolatot az őstermelőkkel a kisgyermekes szülőknek is, hogy piaci vásárlás és a termelés élményét meg tudják osztani a gyermekekkel. Fontos, hogy a gyermekeinknek magyar zöldséget és gyümölcsöt tudjunk venni, szükséges az őstermelőknek a hely és térhasználat biztosítása. Lapos Péter az LMP kőbányai csoportjának bloggere, elmondta, hogy a pláza a vasútállomáshoz, a buszmegállókhoz, és a metrókijárathoz közel került megépítésre, óriási előnyt élvezve kitűnő megközelíthetőségével. 

Reményt keltő, hogy Kőbányán, a régi Mázsa téri piactól nem messze új termelői piac nyílt meg a Liget téren, ahol kizárólag magyar gazdák által termelt és feldolgozott termékeket árusítanak. Reméljük, a kőbányai lakosok hamarosan felfedezik és megkedvelik az új piacot, ahol minden nap vásárolhatnak, és amely kedvező helyen van a buszvégállomáson, a Korponai és az Állomás utca sarkánál. 

Talán egy hatékonyabb termelő-kereskedő-vásárló együttműködéssel új erőre kaphatnak a piacok és ezzel együtt az ezekre termelő családi gazdálkodói réteg. A Liget téri piac jelmondatát, mely: „Amit eszel, azzá leszel!” kiegészíthetnénk azzal is, hogy”Amit eszel, azzá teszed országod!”.


Piacot mindenkinek!

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a lego-ház
Elkészült a lakótelep
Épül és szépül
Zajlik a munka
Árkok és házak
Régi kép
A Gergely-bánya
Minden a helyére kerül
Épül a lakótelep
Még nincs kész

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia