Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Képviselői beszámoló V. - Tokody Marcell Gergely

Rate this item
(0 votes)

Tisztelt kőbányai Honfitársaim!

Itt a februári beszámoló ideje, így korábbi ígéretemnek megfelelően ismét igyekszem összeszedni az elmúlt időszak néhány fontos mozzanatát. Először is, ezúton szeretnék minden kedves Olvasót meghívni egy víg, újhegyi farsangi bálba, amely 2011. február 26-án 18:00-tól kerül megrendezésre a Széchenyi István Általános Iskolában (Újhegyi sétány 1-3.). A belépőjegy ára 1500 forint, amely a helyszínen lesz megvásárolható. Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy ez egy vidám bál lesz, amelynek a pártpolitikához semmi köze. Önkormányzati képviselőként jómagam vagyok a rendezvény fővédnöke, de mint egyszerű kőbányai lakos fogok részt venni a rendezvényen. Szeretettel várom Önöket!


A legutóbbi testületi ülés elején történt napirend előtti felszólalást nem kívánom minősíteni. Félek, hogy nem maradnék úriember, ha megtenném. Lenne még bőven hozzáfűzni (kiigazítani) valóm, de az egész nem ér ennyit. A leglényegesebb az, hogy az élő közvetítések megvalósultak. Én komolyan írtam mindjárt a megválasztásom után, hogy „Nem az a kérdés, hogy ki vesse el a jó s a hasznos magot, hanem, hogy el legyen vetve”. Aki esetleg nem követte az ülést, az megtekintheti a történteket itt:

http://onkormanyzatitv.hu/

Remélem, hogy a jövőben az alaptalan vádaskodások és a hiúságtól vezérelt politikai lejáratási kísérletek helyett arra fogják használni a napirend előtti felszólalásokat, amire ez a műfaj ki lett találva. Lehet ezt céljának megfelelően arra is használni, hogy fontos, a kerületünket érintő problémákra hívjuk fel a figyelmet, például az alábbi hivatkozásban látható módon (és itt a dicséretem bizony – nem először – más párt képviselőjének szól, mégpedig azért, mert komolyan veszi a feladatát):

http://www.kobanya-kertvaros.hu/

Elszámoltatás-ügyben örömmel értesültem róla, hogy Polgármester Úr megtette a feljelentést a Bihari út 8/c. felújítási munkálataival kapcsolatos visszásságok okán, mivel vélhetően több Btk.-ban foglalt bűncselekmény törvényi tényállása is megvalósult. Miután magam is áttanulmányoztam a vonatkozó dokumentumokat és a szakértői jelentést, bizton kijelenthetem, hogy amennyiben itt az igazságszolgáltatás nem állapítja meg a tényállás-szerűséget, úgy újabb példa fogja bizonyítani, hogy az igazságszolgáltatásból elveszett az „i”.

Érkezett kritika azzal kapcsolatban, hogy Polgármester Úr miért ismeretlen tettes ellen tette meg a feljelentést, itt azonban – a jogi szakmaiságom és az etika szabályainak megfelelően – meg kell őt védenem, a történtek ellenére is. Egyszerűen így korrekt. A magyarázat a következő: ha nem tudjuk teljes bizonyossággal, bizonyítékokkal felvértezve azt, hogy egy adott bűncselekmény elkövetője XY, és ellene tesszük meg a feljelentést, akkor, amennyiben kiderül, hogy mégsem ő volt az elkövető, vagy nem sikerül a bűncselekményt rábizonyítani, úgy mi felelünk a törvény előtt „hamis vád” bűntettéért, amelyért szabadságvesztés szabható ki (ld. Btk. 233. § - 236. §).

Egy jobbikos párttársammal karöltve vizsgáltunk egy esetet, amely hemzseg annak jeleitől, hogy a korrupció melegágya volt. Az ügy egy részében nem lehetett előrelépni, mert az elévülés lehetetlenné tette a büntetőjogi felelősségre vonást. A Btk.-ban az elévülés büntethetőséget megszüntető okként szerepel (ld. Btk. 32.§ - 33. §). Egy vásárlási ügyletet szerettünk volna megpiszkálni, amely mivel 2002-ben történt, fennáll az elévülés minden esetben. A különösen nagy kárt okozó csalás/hűtlen kezelés elévülése 8 év, amely 2010-ben letelt. Más ügyekben viszont eljárás folyik. Amint lesz eredmény, jelentkezem vele.

Felmerült annak igénye, hogy legyen egy kerületi lehetőség arra, hogy a gyanús ügyek a testület elé kerüljenek, amelyre nem érkezett idáig semmilyen reakció. Szeretnék ebben segítséget nyújtani, és aktívan közreműködni. Akinek bármiféle olyan dokumentum van a birtokában, amely törvénytelenség valószínűsítésére vagy bizonyítására alkalmas, azt kérem, hogy küldje el nekem (akár a feladó nevének mellőzésével), és garantálom, hogy kézbe veszem az ügyet, megalapozottság esetén megindítom az eljárást. A címem: 1104 Budapest, Harmat utca 158. X./63.

Tudom, hogy sajnos sokan nem mernek lépéseket tenni ilyen esetekben, mert félnek a következményektől.

A testületi ülés egyik fontos napirendi pontja volt az Önkormányzat 2011. évi költségvetése. Azt kell mondanom, hogy egy gondosan előkészített, kellő részletességgel megalkotott, komplex munka. A kiadások csökkentésén, racionalizálásán túlmenően jelentős fejlesztések is szerepelnek benne. Mindezzel együtt a 896 millió forintos hitelfelvétel miatt aggódom, és valós veszély adódhat abból, ha a bevételek nem a tervek szerint alakulnak. Erre pedig komoly esélyt látok, hiszen a mai jogalkotás nem a minőségről, hanem a mennyiségről szól. Ezt jól mutatja az is, hogy az idegenforgalmi adó miatt rendkívüli testületi ülésre kellett összejönnünk, vagy például az, hogy a médiatörvény szövege csak a hatálybalépés előtt egy nappal került nyilvánosságra. Mindezek alapján elképzelhetőnek tartom, hogy az önkormányzatok gazdálkodását is érintő törvényekben módosulások következnek be az év során, amely nehéz helyzetet eredményezhet. Felhívtam a figyelmet arra is, hogy az Önkormányzat számára rendelkezésére álló hitelkeretet valóban úgy tervezzük kezelni, hogy az egy végszükség esetén, átmeneti likviditási problémák kezelésére rendelkezésre álló lehetőség. Ha nem nyúlunk hozzá, akkor nincs rendelkezésre állási díja, az Önkormányzatnak pénzébe nem kerül. Ha csupán az esetleges hirtelen fellépő likviditási problémák orvoslására használjuk, a szükség szerinti minimális ideig, akkor hasznos, ellenben folyamatosan abból gazdálkodni gazdasági öngyilkosság lenne. Meglepetten vettem észre, hogy az első lakáshoz jutás támogatásának 2011. évi előirányzata 0, azaz nulla forint. Azért is érdeklődtem, mert az volt a korábbi kérésem, hogy 2011. március 31-i határidő tűzésével alkossunk új rendeletet e célra, amelynek nyilván van forrásigénye. Hogy a támogatási rendelettel mi lesz, hogyan kívánják segíteni az első lakáshoz jutást, arra kitérő választ kaptam.

Mindezekkel együtt nem tudtam támogatni ezt a költségvetést. Tartózkodásommal jelezni kívántam, hogy nem rossz az, ami előttünk van, viszont a benne rejlő komoly kockázatok és hiányosságok miatt nem tudom jó szívvel támogatni.

A Kis-Pongrác lakótelep rendbetételével kapcsolatos előkészületek új állomásához érkeztünk: határoztunk a vonatkozó pályázat 2. fordulós dokumentációjának benyújtásáról, tartva a február 24-re kiírt határidőt. A pályázat értékelése és a kedvező támogatási döntés megszületése esetén a támogatási szerződés megkötésére előreláthatólag 2011 júniusában kerülhet sor.

Sor került az általános iskolák alapító okiratainak körzethatárokat tartalmazó mellékletének módosítására. A módosítást nem támogattam, mert meglátásom szerint félő, hogy koncentráltan fognak problémásabbnak mondható gyermekek egy helyen megjelenni, amely nehézkessé teheti adott intézmény működését. Láthattuk a Cserkesz utcai, majd pedig a Kápolna téri Általános Iskola példáján keresztül, hogy miként tud ily módon tönkremenni egy tanintézmény. Az Önkormányzat honlapján (www.kobanya.hu) az ülésnap anyagai között megtalálhatók az említett körzethatárok, így kérem, nézzék meg azokat, hátha nem csak én gondolom úgy, hogy aggályos a kérdés. Ha ugyanazt az intézményt látják a többinél nehezebb helyzetűnek, mint amelyiket én is, akkor az megerősít a feltételezésemben. Előre is köszönöm, ha bekapcsolódnak a munkámba! A kérdéskör kapcsán elmondtam, hogy fontos lenne az említett problémát kerületi szinten kezelni, hangsúlyoztam annak fontosságát, hogy erősítsük az iskola nevelő funkcióját, amennyire ez kerületi szinten lehetséges.

A képviselő-testület a Felnőttek Általános Iskolájának megszüntetése mellett döntött, amelyet nem támogattam. Sok szempontból zajlott a vita a kérdés körül, azonban tovább erősítette a megtartás melletti szándékomat az, hogy a kerületi iskolák igazgatói is úgy értékelték, hogy az iskola léte segítségükre van.

Szabóné Gerzson Sarolta egyéni képviselői indítványa alapján sor kerül majd az ellopott Liszt Ferenc szobor pótlására, melyet magam is támogattam. Éppen a Liszt Ferenc évben ez igen fontos.

Támogattam, hogy az Önkormányzat járuljon hozzá dr. Maróti Ferenc temetési költségeihez. Idézek vele kapcsolatban az előterjesztésből: „A SICK Főosztály Sakk Szakbizottságának elnöke dr. Maróti Ferenc életének 84. évében, 2011. január 3-án elhunyt. Dr. Maróti Ferenc jogi doktorként dolgozott, mellette 23 éven keresztül társadalmi aktivistaként rendszeresen szervezte és vezette a kőbányai amatőr sakkversenyeket, egyéni- és csapatbajnokságokat a Pataky Művelődési Központban. Bakos Mátyás mellett 15 évig elnökhelyettesként, 8 éve elnökként intézte a sakkal kapcsolatos kőbányai ügyeket, fogta össze kerületi sakkélet versenyzőit. Példaértékű emberi magatartása szerénységgel és szakértelemmel párosult. Halálának körülményei méltatlanok emberi nagyságához - a törékeny alkatú férfit megverték, és lakását kirabolták, ami úgy megviselte, hogy abból felépülni sem fizikailag, sem lelkileg nem tudott. ” A tragikus eset kapcsán felhívtam a figyelmet a közbiztonsági állapotok javításának szükségességére.

Bár a végére hagytam, de kiemelt jelentőséggel bír, hogy új jegyzőt választott a képviselő-testület dr. Szabó Krisztián személyében. A meghallgatásán sajnos nem tudtam jelen lenni, de figyelemmel kísértem a kiválasztási folyamatot, és az a véleményem, hogy kétség sem férhet a kiválasztott jelölt szakmai felkészültségéhez. Megválasztásához ezúton is gratulálok! Kívánom, hogy valóban a törvényesség pártatlan őre legyen, egyben pedig a Polgármesteri Hivatal élén álló jó operatív szakmai vezető.

Sok mindenről tudnék még írni, azonban látva, hogy ezúttal is terjedelmes beszámoló kerekedett, a továbbiakat egy következő beszámolóban jelenítem meg. Addig is kívánok Önöknek minden lehető jót, szebb jövőt!

Tokody Marcell Gergely

Last modified on Friday, 18 March 2011 23:53

Hírek

Régi képek, emlékek

Árkok és házak
Zajlik a munka
Épül a lakótelep
Látkép
Minden a helyére kerül
Épül a lego-ház
Régi kép
Föld út
Épül és szépül
Dolgos kezek

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia