Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kis-Pongrác telep 1887-től napjainkig

Rate this item
(0 votes)

A Kis-Pongrác telep Facebook oldalára került fel egy kép-gyűjtemény Bánó Soma jóvoltából, akinek köszönhetően 1887-től végig lehet kísérni a lakótelep területének alakulását - egészen napjainkig. A korszak egyik legnagyobb, olcsóbérű kislakásos telepe nem túl előnyös helyszínen, a Pongrác út, a Slagótarjáni út és a hatvani vasútvonal közé fogott, enyhén trapéz alakú 10 holdnyi területen épült fel 818 lakással, azaz csaknem 4000 lakossal. 

1887: A Dréher Serfőzdéje már működött, a Kőrösi Csoma Sándor utat Belső-Jászberényi útnak hívták, míg a Szent László teret Bánya térnek nevezték. A Kis és Nagy Pongrác lakótelep helyén még ingoványos, legelős rész volt. A Pongrác utat "Ligettelki út"-nak hívták. Lehetséges, hogy Pongrácz László Grófról (1848/49-es hős tábornok, kitüntetést kapott Budavár bevételekor) kapta mai nevét az utca.


1928: Már megvolt a gáztartály a lakótelep mögött, a Nagy-Pongrác lakótelep pedig 1924. óta működött, ahol 1925-ben közadakozásból megépült a Feltámadt Krisztus Plébánia. A mai trolibusz garázs helyén még felfedezhetők az Auguszta-telep barakkjai. A Kis-Pongrác lakótelep még csak a tervekben létezett...

1938: Még mindig nem látható a lakótelep helyén, de az Auguszta-telep már eltűnő félben van.


1941: Már látható a térképen a lakótelep körvonalai és a szépen rendezett belső tér.Összesen 818 lakás épült meg, ezekből 680 lakólonyhás és 138 pedig kétszobásnak készült. A lakótelephez fürdőépületet emeltek kádfürdővel és zuhanyozóval. A Tomcsányi úton (ma Salgótarjáni úton) 1941-ben átadták az elemi iskolát, ahová 310 fiú és 399 leány járt. A bölcsőde 1942-ben nyílt meg 68 férőhellyel.


1968: A Csilla utca korábban "Névtelen" utca, a Gyöngyike utca pedig "Salgótarjáni-köz"-ként szerepelt. 1964-ben a Fővárosi Tanács határozataival kapták meg mai nevüket.


1975: A terület elnyeri mai arculatát, és beépítettségét.


1985: A részletes kidolgozottságú katonai térképen minden leolvasható. A korabeli Auguszta-telep helyén trolibusz garázs épült.

2009: Ismét "cz"-vel szerepel a térképen a lakótelep. Eltűnt a gáztartály.

Bővebben a forrásmunkákból lehet még többet megtudni: Dr. Szalai György: Kőbánya története (1970), Ferkai András: Pest építészetea két világháború között (2001.), Csonka Sándor: Kőbánya közúti közlekedésének története - Első rész (1987.)

Forrás: Kis-Pongrác telep Facebook oldala, szöveg: Gera Zoltán, kép-gyűjtemény: Bánó Soma

More in this category: Kőbányai helytörténet »

Hírek

Régi képek, emlékek

A Gergely-bánya
A Mély tó
Látkép
Zajlik a munka
Építési terv
Elkészült a lakótelep
Minden a helyére kerül
Még nincs kész
Régi újhegyi kép
Már állnak a házak

Közösségi Hírek

Az érettségi vizsgák miatt egy héttel később zúgnak fel a szirénák

Az érettségi vizsgák miatt egy…

Az írásbeli érettségi vizsgák miatt egy héttel később, május 13-án...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia