Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Felavatták Tóth Ilona ’56-os mártír mellszobrát a Bajcsy Kórház kertjében

Rate this item
(2 votes)

Dr. Bodnár Attila főigazgató és Wittner Mária ’56-os szabadságharcos közösen leplezte le Tóth Ilona – az ’56-os megtorlások szimbolikus alakjának - mellszobrát. Az ünnepségre az intézet valamennyi dolgozója mellett meghívták az egészségügy vezetőket, politikusokat, döntéshozókat, együttműködő szervezeteket és üzleti partnereiket.

Dr. Bodnár Attila ismertette Tóth Ilona életrajzát, méltatta történelmi örökségét. Külön hangsúlyozta, hogy a medika koncepciós per áldozata lett, akit a rendszerváltás után rehabilitáltak, és ma a forradalom ártatlan mártírjaként tiszteljük.

Beszédet mondott Wittner Mária 1956-os szabadságharcos, megemlékezve Tóth Ilonáról, akivel együtt raboskodott. Wittner Mária 1970-ben az utolsó forradalmárok között szabadult. Parlamenti képviselőként a rendszerváltás utáni tevékenységével hozzájárult ahhoz, hogy ma Magyarország független ország legyen.

Tóth Ilona kőből faragott mellszobra Kontur András szobrászművész alkotása.

Dr. Bodnár Attila főigazgató megköszönte a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet valamennyi munkatársának elkötelezett és áldozatos munkáját a járvány kezelésében, tolmácsolva az Operatív Törzs elismerő szavait.

A főigazgató külön méltatta a kormány legújabb egészségügyi intézkedéseit. Az ünnepség zárásaként a vendégek közös gyertyagyújtással emlékeztek meg a járványban elhunytakról a kórház kertjében felállított emlékműnél. Az ünnepség résztvevői - tekintettel a járványügyi helyzetre - az eljárásrendnek megfelelően a biztonsági előírásokat betartották.

Forrás és képek: Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet

Last modified on Thursday, 05 November 2020 14:07

Hírek

Régi képek, emlékek

Áll a szobor
Árkok és házak
Már állnak a házak
Épül és szépül
Zajlik a munka
Folyik az építkezés
Dolgos kezek
Elkészült a lakótelep
Az iskola
A Mély tó

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia