Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Zrínyi Miklós Gimnázium diákjának tudományos sikerei

Rate this item
(1 Vote)

Júniusban adtunk hírt arról, hogy a kőbányai Szent László Gimnázium tanulói megnyerték a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi döntőjét. Most újabb kerületi sikerről kell beszámolnunk, hiszen Sztranyovszky Lóránt, a Zrínyi Miklós Gimnázium diákja Svájcban szerepelt sikeresen a 28. Nemzetközi Élővilág Kutató Héten, miután második lett a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyen

Sztranyovszky Lóránt (jobb oldalon) az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyen díjátadó ünnepségen, a kép forrása: a Zrínyi Gimnázium Facebook oldala 

A Schweizer Jugend Forsch szervezete június 24. és július 1. között tartotta a 28. Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet (International Wildlife Research Week), az ifjúsági tudományos rendezvényen nyolc ország 25 fiatalja vett részt, akik a svájci faunát kutatták. Magyarországot a kőbányai Sztranyovszky Lóránt képviselte, akit a Magyar Innovációs Szövetség delegált. 

A rendezvény helyszíne a svájci Tschierv volt, a kutatások Val Müstair területén zajlottak. Sztranyovszky Lóránt egy négyfős csoportban, két svájci és egy grúz fiatal társaságában vizsgálta a denevérek eloszlását a különböző jellegű területek (erdő, mező, mocsár, falu) között. A cél a denevérek által preferált területek megtalálása volt, valamint ok-okozati összefüggés keresése a mért aktivitás és a jelenlévő ízeltlábúak (mint potenciális táplálék) mennyisége között. 

A kutatás során, a kijelölt területeket bejárva, az erre a célra kifejlesztett eszközzel érzékelték és rögzítették a denevérek által kibocsájtott magas-frekvenciájú hangokat. A várakozásokkal ellentétben a denevérek igen alacsony aktivitást mutattak az erdőkben és a mezőkön, közepes aktivitást a vízhez közeli területeken, viszont rendkívül magas, szinte folyamatos aktivitást a lakott területek közelében. Ennek oka feltehetőleg az, hogy bár mint tudjuk, a denevérek jobban kedvelik a sötétebb élőhelyeket, a közvilágítás szinte mágnesként vonzza a különböző rovarokat, a denevérek táplálékát. A kapott eredményeket a csapat tagjai tudományos jelentés formájában írták le, illetve nyílt előadás keretében is sikeresen bemutatták.

Forrás: Garay Tóth János kommunikációs igazgató Magyar Innovációs Szövetség, nkfih.gov.hu, Kőbánya.info

A kép forrása: blog.jugend-forscht.de

Last modified on Saturday, 08 July 2017 14:33

Hírek

Régi képek, emlékek

Átadó ünnepség
Minden a helyére kerül
Régi kép
Épül a Mély tó
Látkép
Föld út
Még nincs kész
Részből egész
Folyik az építkezés
Zajlik a munka

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia