Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Mit kaphatunk egy hulladékhasznosító műtől?

Rate this item
(1 Vote)

A hulladék termikus hasznosításának előnyei és hátrányai

Mit tehetünk a felgyűlt hulladékkal? Hogyan hasznosíthatnánk, ha már így is – úgy is rengeteget termelünk, és ennek csak egy kis része kerül a szelektív gyűjtőtartályokba? Lehet ebből a helyzetből pozitív végeredményt elérni úgy, hogy a környezetünket is megóvjuk? 

Ezekre a kérdésekre keressük a választ, és meg is kaphatjuk hála a főváros korszerű hulladékgazdálkodásának. Régóta alkalmazzák a hulladék ilyen formában való hasznosítását, hiszen a térfogata jelentősen kisebb lesz, és az égetéssel kinyert energia megfelelő eljárással hasznosítható hő és villamos energia formájában. A korszerű füstgáztisztítással a kibocsátások jelentősen tehermentesítik a környezetet, így az előírások maradéktalanul betarthatóak, valamint gazdasági, illetve környezetvédelmi szempontból is az egyik legjobb megoldás ez az eljárás a nem szelektíven gyűjtött hulladékok kezelésére. 

Természetesen a hulladék égetésének is vannak hátrányai, de a többi ártalmatlanítási eljáráshoz képest (lásd. lerakás hulladéklerakón) a jelenlegi tudásunk szerint ez a leginkább kímélő, és hasznos megoldás. Tény, hogy másodlagos szennyezéssel jár, illetve kikerül az anyag az ökológiai körforgásból, és bár a természet és környezetünk megóvása mellett másodlagos tény, de a beruházás és az üzemeltetés költségei lényegesen magasabbak, mint a hulladék lerakása. 

A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű (röviden FHHM, vagy ahogy még sokan ismerik: HUHA) Magyarország egyetlen kommunális hulladéktüzelésű erőműve, melyet az FKF Nonprofit Zrt. üzemeltet. A létesítmény termikusan hasznosítja, egyúttal ártalmatlanítja a Budapesten keletkező, nem szelektíven gyűjtött települési szilárd hulladék több mint 60 százalékát (évi közel 420 ezer tonna). A hulladékok termikus hasznosítása során 25 ezer háztartás távhő és 140 ezer lakos villamos energia ellátását biztosítja. 

Ha valaki további részletekre kíváncsi a létesítménnyel kapcsolatban, előzetes regisztrációt követően csoportos látogatás formájában megtekinthető a XV. kerületben, Rákospalotán.

Tudta-e…?

A francia Le Monde szerint a svéd hulladék 36 százalékát újrahasznosítják, 14 százalékát komposztálják, és 49 százalékát égetik el az erőművekben, amely így is a dánok 54 százalékos átlaga alatt marad, de messze megelőzi az EU-s 22 százalékot. (Forrás: Index)

 

 

 

Last modified on Sunday, 15 November 2015 16:13

Hírek

Régi képek, emlékek

Minden a helyére kerül
Részből egész
Már állnak a házak
Az iskola
Átadó ünnepség
A Gergely-bánya
Épül a Mély tó
Látkép
Építik a tavat
A Mély tó

Közösségi Hírek

Az érettségi vizsgák miatt egy héttel később zúgnak fel a szirénák

Az érettségi vizsgák miatt egy…

Az írásbeli érettségi vizsgák miatt egy héttel később, május 13-án...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia