Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Lépcsőházi kamerarendszer Featured

Rate this item
(0 votes)

Mire jó a belső kamerarendszer? Például arra, ha valaki lopkodja a lábtörlőket, meglovasítja a bicikliket, liftüveget rugdossa, vagy épp ex-feleségét zaklatja. Sok mindennek volt már tanúja 2008 óta a békásmegyeri Ezüsthegy Lakásszövetkezet házaiban figyelő belső kamerarendszer. A kezdeti bizalmatlanság az elmúlt másfél év alatt eltűnt, és a felvételek a rendőrség kezében bizonyító erejűek.

Védeni az értéket, de tartani a törvényességet!- ezzel a felfogással építették ki a kerület első kamerarendszerét az Ezüsthegy Lakásszövetkezet területén. Igaz, az első közgyűlésen személyiségi jogokra hivatkozva ketten a terv ellen voltak, ám megszavazták és ennek értelmében a ház szövetkezeti tulajdonban levő közösségi területein, kapubejárat, földszinti lift-előtér, postaládák környéke felszerelték a kamerákat. –  A felvételeket rögzítik, és annyi ideig tárolják, amennyiről a közösség döntött, többnyire három napig. Szintén közösen jelölték ki a rendszer kezelőjét, aki szükség szerint a rendőrség számára kimenti a felvétel bizonyos részét. Ez csak a rendőrségi feljelentés után történhet egy lefoglalási jegyzőkönyv alapján – mondta el Balogh György, a kivitelező cég ügyvezető igazgatója aláhúzva, ők csak a műszaki üzemeltetést vállalták, a ház ügyeibe nem kívántak belefolyni.

Az elmúlt időben kiderült nem igazolódtak be a lakók félelmei, hogy valaki illetéktelen nyúl bele a rendszerbe, így az első ellentét után partnerekké váltak. A felszerelés óta eltelt idő Karácsony Istvánné szövetkezeti elnök szerint bebizonyította a kamerák létjogosultságát, sőt többen is kedvet kaptak hozzá. A lakók tudomásul vették, hogy nem nézhetik meg a felvételeket, csak, ha a rendőrségen megtették a feljelentést. Mint elmondta, már a beüzemelés előtti egy hónapban, a kitett matrica is hatott, és a gépszemeket kerülik az óvatosabb bűnözők. Persze akadtak furcsa, megdöbbentő esetek.

Egy hasba szúrt társukat kísérő társaság útját házon kívül a térfigyelők, bent a belső kamerarendszer követte végig. Volt, amikor egy idős úr rosszulléte után a segítségére sietők reakcióit követhették nyomon, azzal együtt, ki mikor telefonált rendőrnek és ők mikor értek oda. Egy hozzátartozó ugyanis azt állította, az emberek nem segítettek apján és a mentő is soká érkezett ki. De így bukott le egy férj is, aki ex-feleségét zaklatta, ám az asszony a kamerák felvételéig nem tudta bizonyítani állításait- említette Rozdolszky Károly ügyvezető. A Csobánka tér 2-ben az édességbolt kirablóját rögzítette a kamera. De lebukott az a tolvaj is, aki sokáig körözött egy lakó körül, míg a liften együtt utazva aztán megkaparintotta az áhított pénztárcát, ám távozáskor vigyorogva számolta a pénzt a házból kifele menet. A kamerák előtt…

Érdekes tapasztalat, hogy az emberek akaratlanul is rátekintenek a kamerára, a lakók mintegy ellenőrzik, ég-e a lámpa, működik-e a rendszer. Sőt az elkövetők is ezt teszik, így könnyítve meg a rendőrök munkáját egy jó arcképpel…

Felkaroltuk a kezdeményezést, mert óriási lehetőséget láttunk a bűnmegelőzés és a nyomozások hatékonyságának növelése terén. Igazán hatékony eredményeket a lépcsőházi és a kültéri kamerarendszer összehangolt használata hozta. Azokon a területeken ahol volt lépcsőházi és kültéri kamera is, ott az elkövetők megfigyelhetővé váltak az adott lépcsőházba beérkezéskor és távozáskor, a kültéri kamerákon pedig vissza tudtuk keresni, hogy milyen járművel távoztak– emelte ki Feró Attila rendőrkapitány-helyettes és hozzátette alapvetően a betörések, a trükkös lopások, illetve közös tárolók feltörése esetén hozott eddig kézzelfogható eredményeket a lépcsőházi kamerarendszer.

Az egyszeri létesítési költség 1800-4000 forint, üzemeltetés 100-200Ft /hó.

Ez a költség energia megtakarítással is előteremthető, az 1800 lakásos szövetkezet házaiban például a közös világítást lépcsőházi Led lámpára cserélték a szellőzőmotor fordulatszámát meg átállították.

További információ: Optkom Kft.

Megjelent a HELYI TÉMA hetilapban a II. III. XII. kerületben, írta: Ágh Zsuzsa

 

Hírek

Régi képek, emlékek

Föld út
Árkok és házak
Már állnak a házak
Az iskola
Zajlik az éptkezés
Átadó ünnepség
Áll a szobor
Elkészült a lakótelep
Lakótelep a világ végén
Épül és szépül

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia