Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Krstulovic Alex ma az Európa-bajnoki címért játszik

Rate this item
(0 votes)

A korcsoportos Sakk Európa-bajnokságon a bulgáriai Albena városban az utolsó 9. forduló előtt a Kőbánya SC fiatal versenyzője, Krstulovicz Alex 8 ponttal holtversenyben egy orosz és egy román fiúval az első (!) helyen áll. Sajnos kicsit rosszabb Alex eddigi ellenfeleinek összesített pontszáma, ami a végső pontegyenlőség esetén döntő lesz. Ebben a kategóriában, a 8 év alatti fiúknál összesen 86-an indultak, köztük 12 orosz versenyző. Alex mai mérkőzését élőben közvetítik a http://www.eycc2011.eu/ honlapon a games menüpont alatt. A mérkőzés magyarországi idő szerint 11.00-kor kezdődik. Jó szurkolást!

Kép forrása: fide.com

A magyar versenyzők közül a 10 év alatti lányok kategóriájában Marjanovics Annamária áll, mindössze fél ponttal lemaradva a második helyen az utolsó forduló előtt. Az ő éremszerzése már szinte biztosra vehető, a győzelméhez azonban az előtte álló lengyel lány hibája is szükséges. Természetesen az ő játszmáját is élőben közvetítik.

Mielőtt bárki mosolyogna, hogy mennyire tudhat egy 7-8 éves kisfiú vagy 10 éves leány sakkozni, idézzük fel, hogy Alex volt az, aki május 1-jén Kőbánya híres embereinek szimultánt adott az Óhegy parkban, ahol játszott polgármesterrel, gimnáziumigazgatóval, tűzoltóparancsnokkal, sportolókkal és a partijai döntő többségét megnyerte, és ide egyébként egy másik szimultánról érkezett, ahol 30-ból 30-at nyert. (Lehet, hamarosan mindenki büszke lesz rá, hogy egy híres sakkozóval játszottak...)

A Kőbánya SC sakkszakosztályának vezetőedzője, Krizsány László a helyszínről így értékelte Alex utolsó 3 fordulóját:

 

6. forduló

Szombaton, a pihenőnapot követően folytatódtak az Európa-bajnokság küzdelmei. A szünnap nem jelentett feltétlenül pihenőnapot is, leginkább csak azt, hogy többet tudtunk készülni.

Alex az orosz ellenfél ellen alaposan felkészült. Nagyjából be tudtuk lőni, hogy mit játszhat, és be is jöttek a gondolataink. A játéktudását és a stílusát elemezve, úgy döntöttünk, hogy sötéttel a Sziciliai védelem sárkány változatát alkalmazzuk. A megnyitás jól sikerült, már az elején átvettük az irányítást, és jobban jöttünk ki a kardélen táncoló, éles változatból. Világos nem tudott kifejlődni, és szerkezeti gyengeségei is akadtak bőven. A stratégiai előnyt a huszadik lépés táján anyagi előnyre váltotta Alex, miután egy jól sikerült huszár manőver után lenyerte az ellenfél aktív bástyáját. Az előny birtokában egy kis közelharc következett, ám sosem adtuk ki az előnyt. A végén először egy bástyaáldozattal Alex szétroncsolta az orosz királyállását, majd néhány lépés múlva a második bástyaáldozat már védhetetlen mattot hozott. 6/5 pont, négyes nyerő sorozat, gratulálunk Alexnek.

Alex a legjobb partiját hozta a versenyen, ma játszott először úgy, ahogyan tud! Egyre jobb formába kerül, remélem ez az egyre erősödő ellenfelek ellen az eredményekben is megmutatkozik. A holtversenyes második helyen állunk. A három hátralévő fordulóból két világos és egy sötét partink van hátra.

7. forduló

A vasárnapi napon az eddig igencsak jó játszmákat produkáló bulgár Stoyanov volt az ellenfél. A tömör mezőny miatt csak a győzelem lehetett ideális eredmény.

Alex ellenfele a Vezércsel megnyitás Tartakover „szerű” állását választotta. A bolgár felcserélt egy lépést, ami Alexet megzavarta, és játékosunk összekevert egy változatot. Egyetlen kicsi pontatlan lépés is elég volt ahhoz, hogy egy kockázatos állásba keveredjünk. Szerencsére a bolgár érezhetően tartott Alextől, így elkerülte az élesebb folytatásokat, a fejlődés után kialakult pozíció pedig már nekünk kedvezett. Sötétnek a tábla szélére szorult a gebéje, ezt használtuk ki. A lassú, de folyamatos cserék mellett térelőnyt hoztunk ki, és parti végéig száműzött ló miatt az anyagi előny is rövidesen kialakult. A nagyvonalúan vezetett végjátékban játékosunk visszaáldozta bástyáját egy futóért, és biztos győzelmet aratott.

7/6 pont. Az orosz Pak nevű versenyzővel közösen a 2.-3. helyen áll versenyzőnk. Az élen álló román fiú még a két mögötte állóval nem játszott. A rangadó fogja eldönteni a címet, biztosan hármójuk közül kerül majd ki a győztes. Meg kell verni, és akkor meglehet az arany. Ehhez ma és holnap kockázatot kell vállalni, azt is meg kell kockáztatni, hogy esetleg lemaradunk a dobogóról. Természetesen a mai mérkőzést is közvetítik, szokott időben, 14.00-kor. Míg a két fő rivális egymás ellen játszik, addig Alex mai ellenfele a török Tarlabasi. Alex lesz sötéttel, világosnak nagyobb értékszáma van, a hármas kiemelt. Csak győzelemmel van esélyünk a végső sikerre.

8. forduló

Alex sötéttel a török Tarbasi ellen ült asztalhoz. Már a második lépésben gyalogot áldozott az Albin ellencsel nevű megnyitásban. A gyalogért cserébe támadást kapott, és világos folyamatos védekezésre kényszerült a fejlődési hátránnyal megtűzdelt állásban. Bár gyalogelőnye volt, közel húsz lépésen keresztül nem tudott világos kiegyenlíteni. A középjáték végén elfáradt a török, és Alex bástyáért két könnyűtisztet kapott. Az anyagi előny birtokában játékosunk cserélt, és a végjátékban könnyűszerrel szerezte meg a győzelmet.

A rivális táblán az orosz versenyző legyőzte az élen álló román versenyzőt, így hármas holtverseny alakult ki az élen. Az orosz – román - magyar hármasból fog megszületni holnap a győztes. Alex világossal játszik az orosz ellen, míg a román versenyző a második táblán küzd. A mérkőzést egy kicsit korábban játsszák, helyi idő szerint 12.00-kor kezdődik Alex eddigi életének legfontosabb játszmája.

Drukkoljunk együtt a Kőbánya SC versenyzőjének: Hajrá, Alex!

Forrás: www.bagirasport.hu

Last modified on Tuesday, 20 September 2011 10:14

Hírek

Régi képek, emlékek

Folyik az építkezés
A Gergely-bánya
Részből egész
Föld út
Zajlik a munka
Dolgozik a daru
Épül a lakótelep
Régi újhegyi kép
Látkép
Épül a Mély tó

Közösségi Hírek

Az érettségi vizsgák miatt egy héttel később zúgnak fel a szirénák

Az érettségi vizsgák miatt egy…

Az írásbeli érettségi vizsgák miatt egy héttel később, május 13-án...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia