Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Az ezüst is szépen csillog - Buruczki második lett a kerékpáros Hegyi OB-n

Rate this item
(0 votes)

Az időjárás-felelős mindent megtett: október első hétvégéjén melegben és verőfényes napsütésben versenyeztek az ország legerősebb országúti kerékpárosai a Mátrában. A hegyi magyar bajnokságot Parád és Kékestető közötti úton rendezték, amelyen a Kőbányai Torna Club kerékpáros szakosztályának országútis tagjai is részt vettek. És ott volt természetesen Buruczki Szilárd is, aki mountain bike-os létére 2010-ben leiskolázta a mezőnyt, így most címvédőként érkezett. Az olimpiai kvalifikációért küzdő, többszörös mountain bike magyar bajnok kisebb megfázással küzdött a héten, de ennek ellenére vállalta a versenyt.


Délután 3 órakor rajtolt a közel 80 fős mezőny Parád központjából, és vágott neki a 17 km-es hegymenetnek. A rajt után szinte azonnal 45-km/órás tempót diktált az ORA Hotels-Carrera csapata. A nemzetközi országúti versenyeken edződött gárda tagjai nem akarták a véletlenre bízni, hogy kik érkeznek fel a hegy tetejére. A nagy tempó mellett egy bukás is rostálta a mezőnyt. Sokáig az országúti szakág nemzetközi szinten legeredményesebb tagja, Lovassy Krisztián diktálta a tempót, amit kevesen bírtak, hamarosan tíz fő alá csökkent az élboly létszáma. Később Cziráki István növelte tovább a sebességet, vele már csak egyedül a KTC-s Buruczki tudott lépést tartani. Mátraháza előtt Buruczki és Cziráki jócskán elszakadva üldözőiktől, kettesben hajtottak felfelé – és komoly taktikai harcot vívtak egymással. Megpróbáltak gyors tempóváltásokkal elszakadni egymástól, de ez nem sikerült. A Mátraháza utáni, 10%-os emelkedőn sem bírtak egymással, és bár Szilárd 500 méterrel a cél előtt megpróbálta ellenfelét egy kemény támadással lerázni magáról, Cziráki nem szakadt le róla. Így kettejük között sprintbefutó döntött a bajnoki címről – hazánk legmagasabb pontjára az 1014 m-es Kékestetőre. A heroikus küzdelemben végül néhány méterrel Cziráki megelőzte Buruczkit. Így is nagyon komoly sikernek könyvelhető el, hogy Szilárd mountain bike-osként az országúti szakág bajnokságán is dobogóra állhatott.


A csapat edzője, Garamszegi László is elindult az elit futamban, hogy megmutassa, nem csak beszélni tud a kerékpársportról. A KTC csapatából a női amatőr futamban Vértessy Mónika a második, Epres Kornélia pedig a harmadik helyre érkezett, míg az amatőr férfiak mezőnyében Horváth Milán és Tar Benjamin maximálisan kihajtva magát teljesítették a távot, hasznos tapasztalatokkal gazdagodva a jövőbeni fejlődésükhöz.

„Büszke vagyok a versenyzőimre, főleg annak fényében, hogy van, akivel még csak pár hónapja ismertettem meg a sportágat. Mindenkinek gratulálok! Hamarosan megkezdjük a téli alapozást, a felkészülést a követező szezonra az országúti és a mountain bike-os csapattal is. Buruczki Szilárdra pedig várnak a téli cyclo-cross versenyek, magyar bajnokként dobogós eredményeket várunk tőle, bár túl sok versenyen nem áll rajthoz, csak ami beilleszthető az olimpiai felkészülésébe” – mondta el Garamszegi László, a KTC szakosztályvezetője.

Buruczki Szilárd, tervei szerint e hét végén a Vértes Maratonon áll rajthoz, majd Malajziába utazik, ahol többek közt a nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptárában is nyilvántartott C2-es kategóriájú viadalon is versenyezni fog – lehetőséget adva az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos újabb világranglista-pontok gyűjtésére.

Eredménylista EZEN a linken érhető el.
További hírek és képek pedig IDE kattintva nyitható meg.

Hírek

Régi képek, emlékek

A Mély tó
Látkép
Zajlik a munka
Minden a helyére kerül
Árkok és házak
Részből egész
Folyik az építkezés
Az iskola
Építik a tavat
Építési terv

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia