Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Sakktáblás képességfejlesztés a kőbányai óvodákban

Rate this item
(0 votes)

PakTom Bt. Sakk-Ovi kezdeményezésére, a kőbányai illetőségű Barcza Gedeon SC támogatásával új program indult a kőbányai ovikban a sakk élet fellendítéséért, Sakktáblás Képességfejlesztés néven. A Sakk-Ovi hálózata több éve tart Budapest-szerte óvodai sakk-foglalkozásokat. A Sakk-Ovi országosan egyedülálló módon rendelkezik egy speciális, az óvodás korosztályra kidolgozott módszertannal, amely a gyerekek életkori sajátosságait figyelembe véve, játékosan, élményszerűen, mégis egyszerűen ismerteti meg a sakkjáték csöppet sem egyszerű szabályait a 4-8 éves korosztállyal. A sokatmondó „Sakktáblás Játékok” nevet viselő módszer fontos eleme, hogy a játék szabályainak és alapszintű elméletének tanulása közben tudatosan fejlessze a gyermekek számos képességét.

A Sakk-Oviban nevelkedő gyerekek közül már számos sakktehetség került ki. Pályafutásukat többségük az ország egyik legtöbb gyermekét versenyeztető – és kiemelkedő sikereket is felmutató – egyesületében, a Barcza Gedeon Sport Clubban kezdte meg. A Sakk-Ovi a BGSC egyik legnagyobb utánpótlás bázisa.

A mostani kezdeményezésnek – ahogy a Sakk-Ovi munkájának sem – nem csupán az új tehetségek felfedezése a célja, hanem a játékos képességfejlesztés.

A 4 hetes, ingyenes "Sakktáblás Képességfejlesztés" programba most bármelyik X. kerületi telephellyel rendelkező, óvodáskorú gyerekek nappali felügyeletét ellátó intézmény jelentkezhet. A program célja, hogy a gyerekek megkedveljék a sakkjátékot, és megismerjék a sakkjáték alapjait minél szélesebb körben. Szeretnénk megmutatni, hogy játékos kereteken belül is lehet fejleszteni az iskola előtt álló gyerekek számos képességét (koncentrációt, memóriát, problémamegoldó képességet, feladattudatot, kreativitást, memóriát, stb.). Új lehetőségekkel igyekszünk színesíteni a az óvodákban dolgozó pedagógusok készlettárát azáltal, hogy megismertetjük velük a sakkjátékban rejlő játékos képességfejlesztési lehetőségeket.

A X. kerületben az önkormányzati vezetés is felfigyelt a sakkjáték kisgyerekkori bevezetésének számos előnyére. Révész Máriusz, a Kőbányai Kulturális, Oktatási és Sportbizottság elnökének kezdeményezésére (akinek Hunor nevű gyermeke épp a nemrégiben megrendezett Óvodások sakkbajnokságán a kerület legjobban sakkozó óvodásának bizonyult), az önkormányzati fenntartású óvodákban az idei évtől kiemelt figyelmet szentelnek a sakk-foglalkozások bevezetésére és támogatására. Ezért is fogadta már több óvoda örömmel, hogy ingyenesen kipróbálhatja a sakk játékos bevezetésének hatását az óvodások életére.

Az ingyenes Sakktáblás Képességfejlesztés program keretében most 10 intézmény gyermekeinek van lehetősége megismerkedni a sakkjáték alapjaival.

A programhoz elsőként a Mászóka Óvoda csatlakozott, ahol a gyerekek, és pedagógusok is örömmel és lelkesedéssel fogadták a sakkot. Valentin-napi hétfőn már 20 kisgyermek vetette bele magát lelkesedéssel a pepita csatatér megismerésébe, és indult a bábukkal a bújócskázás, a gomba-gyűjtő sétakörút, s számos további izgalmas, s mégis rendkívül hasznos fejlesztő játék!

A program részletei megtalálhatók a szervező Sakk-Ovi http://www.sakkovi.hu weboldalán.

Last modified on Thursday, 17 February 2011 17:26

Hírek

Régi képek, emlékek

Látkép
Folyik az építkezés
Még nincs kész
Épül és szépül
A Mély tó
Lakótelep a világ végén
Építik a tavat
Épül a Mély tó
Minden a helyére kerül
A Gergely-bánya

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia