Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

A tavasz hírnökei…

Rate this item
(0 votes)

A tavasz beköszöntével, a parkfenntartók munkája megszaporodik. A FŐKERT Nonprofit Zrt. feladata, hogy Budapest kiemelt zöldterületein - mint pl. a Városliget, Margitsziget, Népliget, Gellérthegy, valamint számos közpark és fasor - elvégezze a tavaszi előkészítő munkálatokat.

A tavaszra forduló időjárás előtérbe helyezte a takarítási munkákat, a télen felgyülemlett, eddig a hó alatt megbúvó szemét és növényi hulladék összegyűjtését. Ezen kívül a következő hetekben történik a hó alól, hosszas téli takarásból előbújó árvácska ágyak állapotának felmérése, felfrissítése, a növények szükség szerinti pótlása.

Idén, a kedvezőbb téli időjárásnak köszönhetően kevesebb a fagyási kár az ősszel kiültetett árvácska ágyakban, azonban a taposási és egyéb rongálásokból adódó kár, sajnos ugyanakkora mértéket ölt, mint az eddigi években.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. a fenntartása alatt álló városrészek majd minden pontján közel 130.000 darab kétnyári növénnyel igyekszik a tavasz tarka hírnökeivel, - árvácskákkal, százszorszéppel, nefelejccsel - élénkíteni az utcaképet. Parkokba, terekre, szobrok, emlékművek, intézmények köré ültetnek hol jelentős méretű, hol kisebb foltokat, ezekkel a még hidegebb hajnalokat, vagy hűvösebb nappalokat is elviselő, sőt kedvelő kétnyári növényfajokkal.

A saját termesztéssel előállított növények közül legnagyobb mennyiségben árvácskát használnak, hisz óriás méretűre nyíló virágaikkal hamar, és látványosan befedik a felületet. Változatosságot jelentenek a fehér-piros színben vegyesen ültetett százszorszépek, melyek rendkívül mutatósak. A tavalyi év nagy sikere után idén újra megismételik a nefelejcsek ültetését erősebb árnyalatú kék és sötét rózsaszín, valamint fehér virágokkal.

Az ütemterv szerint a március 15-ei koszorúzási helyszíneken még az ünnepség előtt, a többi helyszínen pedig még márciusban befejeződnek a kiültetések.

Az enyhülő időben sokunknak kedve támad egy jó sétára. A Szent György téren, a Kongresszusi parkban, az Országzászlónál, a Vajdahunyad várban, a Múzeumkertben vagy a Szent István parkban - hogy csak néhányat említsünk - programként javasoljuk a több ezer árvácskával beültetett virágágyak megtekintését.

Kétnyári ültetés helyszínei:

- Népliget, Dísz tér 2.500 db árvácska (Díszkáposzták kiszedése után jelenleg üres virágágy – Március 31-i önkéntes munkák keretében kerül kiültetésre)

- Népliget, Lengyel sétány 500 db árvácska (Pótlás)

- Népliget, Planetárium 1.000 db árvácska (Újraültetés – Március 31-i önkéntes munkák keretében kerül kiültetésre)


Last modified on Friday, 23 March 2012 14:15

Hírek

Régi képek, emlékek

A Mély tó
Épül és szépül
Régi kép
Épül a lego-ház
Látkép
Átadó ünnepség
Még nincs kész
Folyik az építkezés
Föld út
Épül a lakótelep

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia