Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kőbányai helytörténeti konferencia

Rate this item
(0 votes)

Március 1-jén a Pataky adott otthont a Kőbányai Pedagógiai Szolgáltató Központ által szervezett helytörténeti konferenciának. A konferencia fő témái a lakóhelytörténet tanításának fontossága és módszerei voltak. (Ráday Mihály: A Városi tanterv szükségessége, helye a társadalomban; Buzás Kálmán: A családtörténet, lakóhelytörténet, városi helytörténet, mint az identitás alappillérei; Buzás Kálmán: A megvalósítás lehetőségei egy kiállítás tükrében; Foki Tamás: Cseppben a tenger - miért kell helytörténetet tanítani?)

A programot egy különleges buszkirándulás nyitotta, mely...
- Buzás Kálmán jóvoltából - érdekesebbnél érdekesebb történetekkel, anekdotákkal és adatokkal gazdagította a Kőbányáról alkotott képet. Ugyan itt születtem a kerületben, mégis meglepetésként ért az a rengeteg, büszkeségre okot adó történelmi érték, amit hallottam.
Tudták-e például, hogy Kőbányáról már az Aranybulla is megemlékezik, mint könnyen faragható kövek lelőhelyéről? Vagy hogy a rákosmezei országgyűlések helyszíne Kőbánya volt? Hogy nemcsak a Lánchíd oroszlánjai, hanem az Akadémia, a pesti és a bécsi operaház is innen származó kőből épült? Hogy Budapest első és a mai napig működő víztározója az Óhegy gyomrában, az Ihász utcában van? Hogy a Sörgyár és Kada utcák sarkán található az országban az egyetlen olyan feszület, melyen a korpusz szőlőfürtökkel együtt van ábrázolva? Hogy a Csősztoronyban soha nem állt csősz, hanem a telekrendezések miatt épített iroda működött benne? Hogy a Gitár utcai villasor volt Kőbánya Rózsadombja a század elején? Hogy a Népligetben tartották a világ első Formula 1-es autóversenyét 1936-ban? Hogy a Szent László templom és a Pataky helyén csónakázótó volt a 19. században, mely köré pihenőparkot, szállodákat és szórakozóhelyeket építettek? Hogy itt élt Bánki Donát és Gerlóczy Károly, Budapest első alpolgármestere? Hogy a szobrászmester, kinek épületdíszítő faragványait Budapest-szerte láthatjuk, itt lakott és vasárnaponként kakaóval, kaláccsal és egy pónifogattal várta a környékbeli gyerekeket?
Ezen tények tudatában kicsit másképp kezdtem nézni lakóhelyemre, mely ennyi értéket hordoz, és egyáltalán nem csupán lakótelepekből és szupermarketekből, valamint félig romos gyárépületekből áll. A házak mesélnek, ha hallgatjuk őket...

Hírek

Régi képek, emlékek

Árkok és házak
Régi újhegyi kép
Folyik az építkezés
Lakótelep a világ végén
Építik a tavat
Minden a helyére kerül
Részből egész
Már állnak a házak
A Mély tó
Zajlik az éptkezés

Közösségi Hírek

Hogyan védekezzünk a csalások ellen az online vásárlás során?

Hogyan védekezzünk a csalások ellen…

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia