Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Idén is meghirdetik a rozsdaövezeti területek újrahasznosítását célzó ötletversenyt

Rate this item
(1 Vote)

Idén újra meghirdetik a Revitalizátor versenyt, amely a diákok rozsdaövezeti területek újrahasznosítására vonatkozó ötleteit díjazza. A pályázatokat június 4-ig várják.

A CheckINN innovációs hálózat és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) pályázatát kettős céllal hirdetik meg: egyrészt segíti a turizmus és építészet iránt érdeklődő diákokat a pályakezdésben, másrészt a megvalósítható ötletek felkutatásával a fenntartható városfejlesztést is segítheti. A legjobb két pályamunka 3-3 millió forint jutalmat nyer.

Magyarországon nagyjából 12 ezer hektárnyi rozsdaövezet található. Ezek olyan területek, amelyek korábban ipari vagy kereskedelmi funkciót láttak el, de lakatlanul állnak. Újrahasznosításuk nem egyszerű, ám több okból is fontos a modern, fenntartható településfejlődés szempontjából. Sok rozsdaövezet szennyező anyagokkal terhelt, így revitalizációjuk a megtisztításukkal kezdődik, ami azonnal javítja a környéken lakók életminőségét. Nagy előnyük, hogy kiépített úthálózattal, közmű-infrastruktúrával, esetleg már álló épületekkel rendelkeznek, újraélesztésük így nem annyira erőforrás-igényes. A legfontosabb szempont pedig, hogy ezen területek bevonása kiválthatja az érintetlen természeti régiók beépítését - mutatnak rá a közleményben.

A második CheckINN Revitalizátor versenyre olyan háromfős diákcsapatok jelentkezhetnek, amelyeknek minden tagja aktív magyarországi felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezik. A konkrét tanulmányterületben nincs megkötés, de fontos, hogy a pályázók érdeklődjenek a turizmus, az építészet és a dizájn iránt. A szervezők szerint a győzelem egyrészt az inspiráló helyszín kiválasztásán, másrészt a megálmodott új turisztikai funkció és a terület meglévő adottságainak kihasználásán múlik, valamint, hogy a pályázati anyagként benyújtott kétperces videóban mennyire tudják ötletüket szemléletesen és frappánsan bemutatni a jelentkezők.

A beérkezett koncepciók közül a CheckINN és a MOME által felkért szakemberek választják ki a második fordulóba jutó legjobb tíz csapatot, amelyek neves mentorok segítségével dolgozzák ki ötleteiket. A segítők idén Guba Sándor, Eke Dániel építészek és Palicz Péter, a KviHotel Budapest üzletfejlesztési igazgatója. A szakmai útmutatás mellett prezentációs konzultációk is segítik majd a csapatokat.

A tavalyi, összesen 26 versenyző csapat kreatívan gondolta újra több magyarországi település, többek között Pécs, Nyíregyháza, Lillafüred, Visegrád, Veszprém, Eger és Budapest elhagyott területeit. Az egyik győztes, a DiveIN csapata búvárbázist tervezett a volt Népgőzfürdő és a Molnár-barlang felhasználásával, a másik győztes Cruisin' pedig a volt népszigeti hajógyárat alakítaná át egy olyan kulturális színtérré, ahol fiatal művészek mutatkozhatnak be. A FényPont diákjai a veszprémi, 60 méter magas rozsdaövezeti tornyot alakítanák kilátóvá, míg a mellette található fűtőház közösségi térként funkcionálna. Az Aktív Zemplén pályázói pedig a határőrség volt épületében látták meg egy futókat, túrázókat, kerékpárosokat célzó regenerációs központ lehetőségét. A legtöbb versenyző kiemelten figyelt arra, hogy környezetbarát építőanyagokkal és megújuló energiaforrásokkal tervezzen, valamint hogy a kivitelezés minél takarékosabban bánjon az erőforrásokkal.

A jelentkezéseket a revitalizator.check-inn.hu oldalon várják.

Forrás: MTI

Last modified on Wednesday, 17 May 2023 08:21

Hírek

Régi képek, emlékek

Árkok és házak
Épül a lego-ház
Folyik az építkezés
Zajlik az éptkezés
Építési terv
Régi újhegyi kép
A Mély tó
Régi kép
Dolgos kezek
Épül a Mély tó

Közösségi Hírek

Hogyan védekezzünk a csalások ellen az online vásárlás során?

Hogyan védekezzünk a csalások ellen…

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia