Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Hazatért a Drasche kiállítás

Rate this item
(1 Vote)

A Drasche gyár története - téglától a porcelánig kiállítás megtalálta állandó helyét. A kiállítás Kőbánya egyik tradicionális iparágának, a tégla- és porcelángyártásnak múltját tárja fel a Drasche Gyár, illetve a Kőbányai Porcelángyár történetének feldolgozásával. A Helytörténeti Gyűjtemény nyitó időszaki tárlata az 1912-ben elkészült egykori gyár épületében tekinthető meg, ahol megkezdődött Kőbányán a Drasche Porcelángyárban a porcelángyártás.

A kiállítás térítésmentesen látogatható munkaidőben, hétfőtől péntekig 9-15 óra között, mindössze előzetes egyeztetést igényel. Aki megnézi, porcelánt is festhet és megtekintheti a teljes gyártási folyamatot is, ugyanis a helyszínen ma is porcelánmanufaktúra működik, a Witeg-Kőporc Kft. Az érdeklődők számára a manufaktúra munkatársai szívesen megmutatják a porcelánkészítés folyamatát, sőt, ki is próbálhatják azt.

 
Képek forrása: Kőbányai Hírek Facebook oldala

A kőbányai porcelángyárban Bárdy György színművész édesapja és Kőbánya díszpolgára, Hofi Géza is dolgozott, a kiállításon megtekinthető az általa tréfásan megfestett porcelán nyúl. 


Kép forrása: Dr. Mátrai Gábor Facebook oldala

Elérhetőségek:  

Cím: Witeg-Kőporc Kft., 1106 Budapest, Porcelán utca 5.
Csoportoknak előzetes időpont egyeztetés szükséges:
Tel.: 06/1-262-6363
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A Witeg-Kőporc Kft. tevékenységéről:

Egyik jelentős részt a KŐPORC hagyományos tevékenységében is szereplő laboratóriumi, gyógyszertári és egyéb egészségügyi porcelán és üveg termékek gyártása és forgalmazása képezi. Ehhez kapcsolódik patikai dísztárgyak, dekorációk készítése is.

Profiluk másik részét porcelán dísztárgyak, lakberendezési kiegészítők gyártása jelenti. Ezen termékeik dekorálása a cég által alapított nyomdaüzemben készülő, művészeti asszisztenseink által tervezett magas hőfokú beégethető dekorokkal, avagy egyedi esetekben kézi festéssel történik.

Tevékenységük jelentős részét alkotja konyhai és háztartási porcelán termékek gyártása és forgalmazása is. Egyedi fazonnal és dekorációval bíró, igényes kivitelű konyhai termékeik kiváló minőségüknek, egyedi és igényes kivitelezésüknek, és a hasonló minőségű termékekkel szemben mutatkozó alacsony áruknak köszönhetően nagyon népszerűek.

Ezen felül nyomdaüzemükben kívánság szerint, magas darabszámban is előállíthatók a legkülönfélébb egyedi dekorációk, feliratok, melyek beégethetők hozott avagy saját termékeikre is, illetve lehetőség nyílik egyedi souvenir termékek és reklámajándékok kivitelezésére.

Forrás: Kőbányai Hírek Facebook oldala, keramiaszovetseg.hu

Last modified on Thursday, 29 July 2021 14:11

Hírek

Régi képek, emlékek

Áll a szobor
Épül a Mély tó
Folyik az építkezés
Föld út
Régi kép
Zajlik az éptkezés
Zajlik a munka
Dolgos kezek
Látkép
Lakótelep a világ végén

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia