Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Ingatlanpiaci helyzet Kőbányán és a környező kerületekben

Rate this item
(3 votes)

Így alakult az elmúlt két hónapban az ingatlanpiac Kőbányán és a környező kerületekben

A budapesti ingatlanárak továbbra is igen magasan mozognak, azonban Budapest egészét vizsgálva már látható stagnálás, illetve egy minimális csökkenés az árak tekintetében.

Az összesített budapesti adatok alapján a lakóingatlanok ára az elmúlt két hónap során 2%-kal csökkent. Cikkünkben megnézzük, hogy mennyire volt érezhető Kőbánya és a szomszédos kerületek területén az ingatlanpiacot befolyásoló tényezők és a koronavírus hatása.

A téglalakások ára továbbra is nőtt

A Budapesten eladó lakások még mindig drágák. Az elmúlt időszakban a márciusi árcsökkenést követően áprilisban már újra növekedett az eladó téglalakások ára a X. kerületben, így az áprilisi hónap során ismét 610 ezer forint körül mozogtak a négyzetméterárak.

A panellakások árában viszont csökkenés szemtanúi lehettünk, a márciusi 525 ezer Ft/m 2 -es átlagárakról egészen 511 ezer Ft/m 2 -re mérséklődött a kínálat.

Változatosak az árak a környező kerületekben

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján az áprilisi árakat tekintve Kőbánya még mindig a középmezőnyben helyezkedik el. Ennek ellenére a téglalakások tekintetében a környező kerületek többsége drágábbnak bizonyult az áprilisi hónapban. Akadtak viszont kivételek, ilyen volt például a XIX. kerület, ahol csupán 597 ezer Ft/m 2 -es áron kínálták az eladó téglalakásokat. Átlagosan azonban 20-200 ezer forinttal voltak drágábbak négyzetméterenként a környező kerületek tégla építésű lakásai.

A panellakások tekintetében az áprilisi hónapban a környező kerületek árai hasonlóan alakultak a kőbányai árfekvéshez, mivel átlagosan 500-600 ezer forint körül mozogtak.

Az albérletárak sok kerületben csökkentek

Kőbányán közel 10 százalékkal mérséklődtek az albérletárak a márciusi hónapról áprilisra, így elérve a 2556 forintos négyzetméterenkénti átlagárat. A szomszédos kerületekben ennél nagyobb csökkenés csak a VI. kerületben történt, hiszen ott a visszaesés mértéke márciusról áprilisra elérte a 18 százalékot, ennek köszönhetően ott átlagosan 2335 ezer forintos négyzetméter áron lehetett albérletet találni. Csökkenés történt még XI. és a VIII. kerületben is, itt azonban már ekkora mértékű visszaesésről nem beszélhetünk.

A szomszédos kerületek közül a XIV., a XVII. és a XIX. kerületben még mindig növekedett az albérletek átlagára.

Voltak olyan ingatlanpiaci szereplők, akiknek jól jött a koronavírus

A koronavírus okozta helyzet volt, akiknek gazdasági növekedést hozott, azonban sokan voltak  olyanok is, akiket negatívan érintett a járványhelyzet. A karantén alatt például sokan lakásújításba kezdtek, ennek köszönhetően pedig a barkácsáruházak forgalma is megnőtt. A logisztikai ingatlanok egyértelműen jól jártak, hiszen az e-kereskedelem és az élelmiszerboltok növekvő forgalma miatt megnőtt a raktárak iránti igény.

A lakásárak növekedésének megtorpanása, és a bizonytalan helyzet a lakástulajdonosok egy részét gyors, akár bőven a piaci ár alatti eladásra ösztönözhette, ennek köszönhetően a készpénzes lakásvásárlók is nyélbe üthettek egy-egy vissza nem térő lehetőséget. Az ingatlanfejlesztők, kivitelezők azon része, akik tovább tudták folytatni a munkát, szintén lépéselőnyre tehettek szert, hiszen szabadult fel igénybe vehető munkaerő is és az építési költségek is több tekintetben csökkentek lettek.

Ingatlannet.hu

Last modified on Wednesday, 27 May 2020 15:09

Hírek

Régi képek, emlékek

Építési terv
Átadó ünnepség
Elkészült a lakótelep
Régi kép
Dolgozik a daru
A Gergely-bánya
Épül a lego-ház
Dolgos kezek
Zajlik az éptkezés
Részből egész

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia