Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kőbányai zeneiskolás diákok a Bach Junior Akadémián

Rate this item
(0 votes)

2019. augusztus 7-tól 11-ig került megrendezésre a lengyelországi Swidnicában a Junior Bach Akadémia, melyen Magyarországról négyen vettek részt a Kőbányai Kroó György Zene- és Képzőművészeti AMI-ból: Tóth Kira fuvolaszakos növendék (Farkas Sára tanítványa), Yang Yuchen és Chen Csilla hegedűszakos növendékek (Gózon Kinga tanítványai). Farkas Sára tanárnő kísérte őket ki, valamint az akadémia fuvolistáit ő mentorálta.

 

A kurzusra úgy lehetett jelentkezni, hogy kedvenc zeneművük előadásáról 3 perces videofelvételt küldtek a tanulók, ami alapján kiválasztották őket. A nemzetközi táborban végül 38 diák és 5 tanár vett részt: csehek, lengyelek, németek, magyarok, ukránok. Az akadémia immár negyedik alkalommal kapcsolódott a XX. Bach Fesztiválhoz, melyet a Visegrádi Alap finanszírozott, valamint a Lengyel-Német Együttműködési Alapítvány és Swidnica Önkormányzata. Fővédnöke a Lengyel Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma és Świdnica városa volt. 

A 13 és 19 éves kor közötti hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő, fuvola, furulya, oboa, fagott szakos növendékek egy közös zenekart alkotva naponta délelőtt és délután 3-3 órát gyakoroltak, hol együtt, hol szólamokra lebontva. A zenekart Pawel Stawarski krakkói hegedűművész/ hegedűtanár irányította, felesége Joanna Stawarska énekes pedig a kórus munkáját segítette. A kórus amatőr énekesekből állt, akiket jóval a tábor előtt interneten keresztül készítettek fel és tanítottak be a szólamaikra. 

Műsoruk Leopold Mozart Gyermekszimfóniája, W. A. Mozart d-moll miséje és Ave Verum Corpus című műve volt, valamint készültek furulyákra, fuvolákra, kisebb együttesekre írt művekkel is.

Első fellépésük egy flashmob volt Swidnica piacterén. Az elsőként megszólaló furulya dallamai a Swidnica Kulturális Intézményének teraszáról csendültek fel, melyet Saint-Saens Hattyú című műve követett hegedűn, aztán egyre többen kapcsolódtak be saját darabjaikkal, néhol skálázás hallatszódott, másutt Harry Potter zenei betétje, végül egy nagy kavalkád alakult ki, amit egy éles füttyentés zárt le. Andreas Künzel nagybőgőtanár vetett véget a „káosznak” és intett be a teraszon várakozó fuvolistáknak, hogy kezdjék el játszani Telemann: Vadászat című művét. Ezt követően a zenekarral közösen a Gyermekszimfónia első tételét adták elő, majd az eddig közönségnek látszó hallgatóság kórussá alakult, és Gorczycki Omni die dic Marie kezdetű motettjével zárták a villámcsődületet.

A tábor lakói szabadidejükben esténként a Bach Fesztivál koncertjeit látogathatták ingyen: augusztus 8-án James Geer brit tenorénekes a közeli Zarów város felújított állomásépületében adott vidám koncertet a hallgatóságnak, augusztus 7-én swidnicai Béke Templomában a Capella Cracoviensis együttes Núria Rial szopránénekesnő és Juan Sancho tenorénekes közreműködésével Händel műveket adott elő, augusztus 11-én a L'Arpeggiata együttes Christina Pluhar híres lantjátékossal és Vincenzo Capezzuto alténekessel vérpezsdítő dallamokkal szórakoztatta a közönséget, ráadásként Leonard Cohen Halleluja című dalát zengte együtt az egész templom.

A vasárnapi táborzáró koncert helyszínéül Swidnica impozáns Katedrálisa szolgált, melyet idén először vett igénybe a Junior Akadémia. Korábbi években a Béke Templomában léptek fel. A hangverseny során különböző együttesek (furulya-, fuvola- és kamaraegyüttesek) is előadták a kurzus során megtanult, begyakorolt műveiket. Az alkalom különlegessége az volt, hogy minden mű más-más helyről csendült fel: katedráról, oldalról vagy éppen középről 2 oldalon álló kórussal kiegészülve. A hatalmas belmagasságú templomot betöltötte a növendékek zenéje a szép számú közönség látható örömére. Végül egy közösen előadott Bach Korállal zárult az egy órás koncert.

A tábor célja az együttes játék létrehozása volt, amely a fiatalokat együttműködésre, egymás hallgatására és az egymásra való odafigyelésre késztette. A zene közös nyelvük volt, így különböző nemzetiség nem okozott gondot, hamar megértették egymást. A magyar résztvevők sok-sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodtak, és annyira élvezték az öt napot, hogy mindenképpen szeretnének részt venni jövő nyáron is a kurzuson.

Forrás: Kroó György Zene- és Képzőművészeti AMI Facebook oldala

Last modified on Tuesday, 27 August 2019 13:14

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a lakótelep
Elkészült a lakótelep
Dolgos kezek
Épül és szépül
Részből egész
Átadó ünnepség
Zajlik az éptkezés
A Mély tó
A Gergely-bánya
Minden a helyére kerül

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia