Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Ökoiskola címet kapott a Széchenyi Általános Iskola

Rate this item
(1 Vote)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) tavaly is kiírta az Ökoiskola pályázatot, amelyre rekordszámú pályázat érkezett. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Földművelésügyi Minisztérium vezetői, valamint a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatósági igazgatója 2016. január 30-án átadták a 2015. évi Ökoiskola Címet, amelyet a Kőbányai Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (1108 Budapest, Újhegyi sétány 1-3.) is megkapott. A cím azon nevelési-oktatási intézmények elismerései, amelyek intézményi keretek között átgondoltan, rendszerszerűen és mindennapi gyakorlatként foglalkoznak a fenntarthatóságra neveléssel. Így például a környezeti és egészségneveléssel, a helyi közösségek számára fontos hagyományok ápolásával, környezettudatos intézmény működtetésével. 

 

Kőrösi Csaba környezeti fenntarthatósági igazgató köszöntőjében Áder János köztársasági elnök szavait tolmácsolva gratulált az intézmények vezetőinek. Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár (EMMI) beszédében az ökoiskola programot a fenntarthatóságra nevelés egyik legelőremutatóbb hazai gyakorlatának nevezte. A fenntarthatóságra nevelés pedagógiai programja az ökoiskolákban nem csak a tanórákon jelenik meg, hanem ezen intézmények komplex módon közelítik meg a fenntarthatóságra és a környezettudatos szemléletre nevelést, például a közétkeztetésben, az intézményfenntartásban. Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár felidézte, hogy az Ökoiskola Címeket 2005-ben alapította az oktatásügyért és a környezetügyért felelős tárca. A Földművelésügyi Minisztérium is kiemelt fontosságúnak tartja a környezeti nevelést, a fenntarthatóság és a környezettudatosság szemléletét, ezért is büszke arra, hogy egyre több agrárszakképzési intézmény nyeri el az Örökös Ökoiskola vagy az Ökoiskola Címet. Dr. Rácz András helyettes államtitkár köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a fenntarthatóság ügyében gyakorlati partnerek az ökoiskolák és a nemzeti parkok. Az ünnepélyes oklevélátadó rendezvényt Dr. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója zárta.

Az oklevélátadó ünnepséget szakmai rendezvény kísérte, melyen a nemzeti parkok, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet köznevelési intézményeknek szóló környezetpedagógiai kínálata mellett egyházi és civil szervezetek is bemutatták legújabb módszereiket. Az oklevélátadót az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a Földművelésügyi Minisztérium és a Svájci–Magyar Együttműködési Program támogatta.

Az Ökoiskola, illetve az Örökös Ökoiskola Címeket elnyert intézmények adatbázisa EZEN a linken érhető el.

 

Forrás: Kormány.hu, Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, Sz

Last modified on Wednesday, 03 February 2016 14:22

Hírek

Régi képek, emlékek

Minden a helyére kerül
Régi kép
A Gergely-bánya
Már állnak a házak
Árkok és házak
Építik a tavat
Átadó ünnepség
Részből egész
Az iskola
Lakótelep a világ végén

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia