Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Ismeretterjesztő előadás-sorozat az egészséges életről - minden hétfőn

Rate this item
(2 votes)

Hét részes tudományos-ismeretterjesztő előadás-sorozat vette kezdetét februárban az Életpont Nonprofit Közhasznú Kft. és a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ szervezésében. A hétfői napokon megtartott előadásokon a belépődíj 350 Ft/alkalom. Az alkalmak nonprofit jellegűek, az előadások után megbeszélésre, valamint egészségvédelemmel kapcsolatos könyvek, hanganyagok, hazai élelmiszerek, fejlesztések kedvezményes beszerzésére nyílik lehetőség.

Előadók: Tóth Gábor okl. élelmiszer-ipari fejlesztőmérnök, szakíró, szaktanácsadó (1., 3., 5. és 7. előadás), Sonnleitner Károly életmód-tanácsadó, fordító, lelkész (2., 6. előadás), valamint Kecskeméti János mentálhigiénés előadó, lelkész (4. előadás)
Helyszín: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ
Belépődíj: 350 Ft/alkalom

Részletes program:
Február 17.: GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG ÉS „NÉMA” ALLERGIÁK (már volt) - Az ételallergiák körében a gluténérzékenység számít a legismertebbnek, a tejallergiák mellett. Fontos tudni, hogy az allergia nemcsak egyértelműen látható, észlelhető módon lehet jelen, hanem „silent”, azaz néma jelleggel is. Ez utóbbi tetten érése a legnehezebb, és gyakran már csak akkor vesszük számításba, ha az idő előrehaladtával komolyabb belső problémákat okozott. Hasznos tehát ismereteket szerezni e területről, valamint konkrétan a gluténérzékenység problémaköréről, és „néma” előfordulásáról.
Március 3.: AZ EMBERI AGY ÖNGYÓGYÍTÓ KÉPESSÉGE - Az agyműködést napjainkban is kutatják, és ahogy egyre többet tudunk róla, egyre nagyobb „tér” tárul elénk. Az előadás az agykutatással kapcsolatos ismeretekbe, valamint a döntéshozatali mechanizmusba enged bepillantást. Az előadó hosszú évek óta a jelzett témával kapcsolatos, külföldön népszerű könyvek fordítója.
Március 31.: AZ ÉTRENDI KOMPLETTÁLÁS ALAPELVEI - A reformtáplálkozás egyik hangsúlyos területe a tápanyagellátás, tápanyag-kiegészítés. Oly sokszor hallhatunk arról, hogy a hagyományos élelmiszerekről való átállás hiányállapotokat okoz. Ez azonban téves nézet, sőt az ellenkezője igazolódik. Ugyanakkor a reformétrendnek is vannak összetételi és társítási szabályai, vagyis a tudatos táplálkozási struktúra kialakítása is fontos szempont. E témakörrel foglalkozik az előadás, konkrét példákkal, javaslatokkal.
Április 7.: A GONDOLKODÁS KÖZPONTJA: A HOMLOKLEBENY - Az életvezetés szempontjából – az agyi működésen belül – az ítélőképesség, illetve a jó döntések meghozatala az egyik kulcsmomentum. Agyunk mind nappal, mind éjjel komoly kiértékelő, szűrő, „aktákat készítő és lefűző”, archiváló és egyéb tevékenységeket végez. Különösen fontos az erkölcsi ítélőképesség kérdésköre. Az előadás az említett folyamatok vezérlőjének, a homloklebenynek a működését, valamint jó irányba befolyásolásának lehetőségeit tekinti át.
Április 28.: AZ ÉTRENDI REFORM KRITIKUS PONTJAI – MIT TEGYÜNK, HA NEM VÁRT TÜNETEKET ÉSZLELÜNK A VÁLTOZTATÁS SORÁN? A táplálkozás – ahogy gyakran a gondolkodás is – szüntelen kontrollra és változtatásra szorul az újabb ismeretek, tapasztalatok fényében. Az életmód-változtatáskor sok esetben igen jó eredmények születnek, az életminőség javul. Előfordulhat azonban az is, hogy gázképződés, rossz közérzet, diszkomfortérzés, hasmenés és egyéb tünetek tapasztalhatók, melyek a motiváció csökkenését eredményezhetik. Hasznos szembenézni tehát azokkal a lehetőségekkel is, amelyek egy-egy változtatást kísérhetnek, illetve számba venni e tünetek csökkentésének módjait.
Május 12.: A GONDOLKODÁS TUDOMÁNYA - A gondolkodásról sokan és sokféleképpen beszélnek. E sorozat keretein belül a gondolkodást mint emberi kiváltságot és lehetőséget taglaljuk, amely az egyén személyes, szabad választása szerint alakítja a jellemet, személyiséget. Sőt ennél is többről van szó: a gondolkodás, ha helyes mederben halad, fejlődő, progresszív utat jár be, lépésről lépésre, változásról változásra. Ilyen értelemben beszélünk a gondolkodás „tudományáról”.
Május 26.: MINDENNAPI TÁPLÁLKOZÁS – ÚJ MENÜSOR ÉS ÖTLETEK - Az egészségtudatosság jegyében hasznos átgondolni, milyen újabb nyersanyagokat építhetünk be az étrendbe, legyen az sörélesztőpehely vagy amaránt, netán kendermag vagy barnakölesliszt. Ezenfelül nemcsak az alapanyagok, hanem az azokból fölépített menüsorok is adhatnak támpontokat a hallgatók számára. Az előadás merít az elmúlt mintegy tíz év életmód- és főzőköri táborainak szakmai és gyakorlati anyagából is – az előadáson egy gyakorlott reformszakács és elismert séf is jelen lesz, tanácsaival segítve a hallgatókat.

Forrás: Kőrösi.org

Last modified on Monday, 30 June 2014 01:08

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a lego-ház
Részből egész
Átadó ünnepség
Árkok és házak
Zajlik az éptkezés
Folyik az építkezés
Dolgozik a daru
Már állnak a házak
Látkép
Épül a lakótelep

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia