Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Sikeresen pályázva nyert játékokat a Gépmadár Óvoda

Rate this item
(5 votes)

A kőbányai óvodáknak jól megy - az ötletelés, a pályázatírás és a megvalósítás. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy májusban a Gépmadár Óvoda is 200 ezer forintot, pontosabban sok játékot és sok lehetőséget nyert "Gondolkodj okosan táblajátékokkal" projektjével. A Gépmadárban nyertes program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő meghirdetett NTP-Ugt-12-P kódszámú pályázati támogatásból valósult meg. A pályázat a tehetséges gyerekek fejlesztését célozza meg a Nemzeti Tehetség Programon belül. 

A projekt célja egyébként, hogy a hátrányos helyzetű és a nem hátrányos helyzetű tehetséges gyermekek integrált, csoporton belüli tehetség-fejlesztését támogassa táblajátékok segítségével. A táblajátékok alkalmazásának hagyománya van Gépmadár Óvodában, így a már meglévő tapasztalatokra és eszközökre építve alakították ki a nyertes projekttervet is. 

A programban alkalmazott táblajátékokat, a Hejőkeresztúri Ált. Iskola Logikai Táblajáték Programjában ajánlott játékok közül válogatták össze. Ez az iskola kipróbált programot működtet a hátrányos helyzetű gyermekek logikai képességeinek fejlesztésére, felzárkóztatására, a tehetség kibontakoztatására, az együttműködési normák kiépítésére, a felszín alatt megbúvó képességek fejlesztésére. 

A táblajátékokat ismertető foglakozásokat a Gépmadárban a napirendbe beépítve tervezik - már 4 éves kortól -, csoport szinten a csoportban dolgozó óvónők vezetésével, a "Gondolkodásfejlesztés táblajátékokkal" módszertani tanfolyam anyaga és módszerei szerint. A használt játékok: az Amőba, a Reversi, a Tőtikék, a Pylos, a Blokusz, a Malom, több dobókockás játék, a dominó, a sakk, és néhány kártyajáték.

 

A kora gyermekkorban elkezdett hatékony, játékba épített gondolkodásfejlesztés meghatározó szerepet tölthet be a későbbi felnőtt kori érvényesülésben, ám mindez akkor lehet különösen hatékony, ha gyakran élünk a logikai játkok adta fejlesztés lehetőségével. Ennek érdekében a Gépmadár Óvodában Herczeg Istvánné óvodavezető, Strifler-Siró Stefánia és Balyi Krisztina óvónők az óvópedagógusoknak és a szülőknek is tartanak játékórákat, amelyen a felnőttek is megismerhetik a szabályokat, trükköket, és a közös játék lényegét. A szülőkkel, testvérekkel folytatott játék a komplex személyiségfejlesztésnek olyan területe, amely a gyermekek későbbi életében is jól hasznosítható. (A pályázattal az óvoda 200 000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert, aminek 10 százalékát költhetik játékeszközre).

 

A pályázati siker ünneplésének egyik éke volt, amikor az ugyancsak táblajátékot játszó Dr. Pap Sándor alpolgármester elmondta a játékos kedvű szülőknek, amit sokan régóta szerettek volna hallani: a nyár folyamán a Gépmadár óvoda teljes rekonstrukción esik át, vagyis a födémtől a fűtési rendszeren át egészen a vizes blokkokig mindent felújítanak önkormányzati és pályázati forrásokból. A nyári ovisokat ugyan a Keresztúri úti általános iskolába kell majd vinni, de szeptember elejére ismét helyreáll a rend és egy teljesen újjászületett óvoda várja a kicsiket.

 

Dr. Pap Sándor alpolgármester kipróbálja az egyik játékot

Forrás: Kőbánya.hu

Last modified on Thursday, 30 May 2013 15:27

Hírek

Régi képek, emlékek

Látkép
Zajlik az éptkezés
Minden a helyére kerül
Átadó ünnepség
Épül a Mély tó
Még nincs kész
Áll a szobor
Zajlik a munka
Építési terv
Lakótelep a világ végén

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia