Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Vendégségben a mozgássérülteknél Featured

Rate this item
(0 votes)

A Budapesti Mozgássérültek Egyesületének Kőbányai Csoportja havonta tartja összejövetelét Mudrony Józsefné vezetésével. A csoport tagjai valamennyien valamilyen enyhébb vagy súlyosabb mozgásszervi betegséggel küszködnek, és nagy szükségük van arra, hogy az őket érintő speciális egészségügyi problémákat megvitathassák, tanácsokat kapjanak és adjanak. E mellett sok szervezési feladat is hárul rájuk, ami betegségükből adódóan a mindennapi életitelükben folyamatos próbatétel elé állítja őket. Gondoljunk csak a közlekedés, vagy az ügyintézés – még az egészséges emberek számára sem mindig egyszerű eseteire.

 

A mozgássérülteket megillető támogatási lehetőségekről is rendszeres tájékoztatást várnak és kapnak. A csoport vezetője immár hatodik éve gondozza a tagság ügyes-bajos problémáit, e mellett filmvetítéseket, különböző kulturális látogatásokat, nyaranta egy hét közös táborozást szervez a kőbányai tagok számára. Gondoskodik arról, hogy a friss hírek, információk időben eljussanak a tagsághoz, ezért minden összejövetelükre konkrét tematikával készül. Időről időre meghívott vendéget fogadnak, aki egy-egy speciális területről tart beszámolót, tájékoztatót.

A februári klubest egyik vendége Szabóné Gerzson Sarolta önkormányzati képviselő volt, a Népjóléti Bizottság elnöke, aki a kőbányai önkormányzat egészségügyi tennivalóiról, terveiről számolt be. Elmondta, kiemelt feladata a 2011-es évi munkának, hogy készüljön el Kőbánya egészségügyi programja, melyben hangsúlyos fejezetet kell szentelni a fogyatékkal élők megfelelő ellátására, gondozásukra, élethelyzetük javítására. Említette, milyen változtatásokat tervez a kerület pl. az orvosi rendelők állapotának javítása érdekében. Ez jelentős mértékben érinti a mozgássérülteket, hiszen kerekesszékkel, bottal stb. nehezen megközelíthetők, bejárhatók ezek az intézmények. A tagok jelezték igényüket, hogy az orvosi rendelők előtt szükségük lenne egy-két mozgássérült parkolóra is a saját vagy az őket szállító autók számára, hogy könnyebben bejuthassanak az épületbe.

A beszélgetés másik meghívottja Dr. Simora Mária, a Pongrácz út 19. sz. rendelőben dolgozó háziorvos volt. Ő nagy empátiával, tapasztalattal és a betegek speciális helyzetét alaposan ismerve beszélt azokról az egészségügyi kérdésekről, melyek a mozgássérülteket fokozottabban érintik az átlagember problémáinál. Szavaiból, gondolataiból kicsengett, hogy a testileg sérült emberek legalább annyi lelki támogatásra, megértésre szorulnak, mint fizikai segítségre. A tagok részéről sok kérdés vetődött fel, így például a szakrendelésekkel, a kórházi ellátással, a gyógyszerekkel, közgyógyellátással kapcsolatban. A doktornő sok hasznos, praktikus tanáccsal tudott szolgálni, melyek a napi élet nehézségeit enyhíthetik. Az oldott, közvetlen és bizalmas légkör nyitottá tette a beszélgetést, egyesek speciális kérdésekkel is fordulhattak felé, melyre választ kaptak, nehézségeik viseléséhez pedig emberi, megértő figyelmet és bátorítást.

Last modified on Friday, 04 February 2011 11:14

Hírek

Régi képek, emlékek

Építik a tavat
Régi újhegyi kép
Már állnak a házak
Látkép
Építési terv
Áll a szobor
Épül a lego-ház
Zajlik az éptkezés
Zajlik a munka
Még nincs kész

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia