Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Új választási törvény: Újhegy csöbörből vödörbe került

Rate this item
(0 votes)

December 23-án nagy többséggel fogadta el az új választási törvényt az országgyűlés. Az új törvény értelmében a parlamenti képviselők létszáma 386-ról 199-re csökken: a 176 egyéni választókerület helyett a jövőben 106 lesz, az országos listáról 93 mandátumot osztanak ki, míg a területi listák megszűnnek. Az egyfordulós választáson az a jelölt szerez mandátumot, aki a legtöbb érvényesen leadott szavazatot szerzi, függetlenül a megjelentek számától.

Az új választási törvény átrajzolta az eddigi körzethatárokat is, mert a képviselők számának csökkenése miatt a jövőben kevesebb választókerületre lesz szükség. Az átalakítás érintette Kőbánya választókerületét, amely eddig Újhegy nélkül alkotott egyetlen választókerületet. A mi Újhegyünk a 18. kerület választókörzetéhez tartozott.

Az új törvény értelmében az újhegyiek egy része mostantól visszatér Kőbányához, ami jó hír. Ugyanakkor a városrész másik fele csöbörből vödöbe kerül, hiszen a 18. kerület helyett a 17. kerülethez kerül át választási szempontból. A határ a Bányató utca, ami azt jelenti, hogy a Profi oldalában lévő rész a Kőbánya központú 9. számú választókörzethez tartozik (pl. Rózsaliget lakópark, 4. emeletes házak, Gőzmozdony utca stb.), míg az északi részben leadott szavazatok egy 17. kerületi jelölt voksaihoz adódnak hozzá.

Érdekes fejlemény, hogy a Kőbánya központú 9. számú választókerülethez került Kispestnek az Ady Endre utcáig terjedő része is.

A térképre kattintva tekintheti meg az új, 9. számú körzet határait nagyobb méretben:

Budapest teljes méretben EZEN a linken tekinthető meg! A térkép forrása: Origo.hu

Last modified on Wednesday, 04 January 2012 15:24

Hírek

Régi képek, emlékek

Zajlik a munka
Épül a lego-ház
Áll a szobor
Régi újhegyi kép
Még nincs kész
Épül és szépül
Már állnak a házak
A Mély tó
Az iskola
Régi kép

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia