Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

13 kérdés - 13 válasz: Simon Gábor

Rate this item
(0 votes)

Egy korábbi cikkben olyan kérdéseket kértem az Olvasóktól, amelyeket fel lehet tenni az újhegyi választók szavataiért versengő országgyűlési képviselőjelölteknek. 13 fontos és lényeges kérdés érkezett be, amelyeket megküldtem a jelölteknek, hogy válaszolják meg azokat. Folyamatosan érkeznek a válaszok, következzen Simon Gábor. Katt a képre, ismerjük meg véleményét!

 

Simon Gábor (MSZP)

 

Szeretem Újhegyet! Szeretem a lakótelepet, az itt lakókat és nem utolsó sorban szeretek a jövővel foglalkozni. Éppen ezért örömmel töltöm ki a plusz egy kérdés híján majdnem totószelvényt.

1. Hogyan támogatná új munkahelyek létesítését?
2. Hogyan támogatná a helyi kisvállalkozókat?


Az első kérdésre a mostanáig elért és megvalósított eredményekkel és a Kormány programjával válaszolnék, amely bevezette az Út a munkához programot, amely létrehozta a Start, Start plusz és Start extra kártyákat, amelyek hatására nagyobb mértékben foglalkoztathatnak a munkaadók pl. pályakezdőket, kismamákat és 50 év felettieket.

Napjainkban, kiemelten fontos, hogy lehessen a közfoglalkoztatás keretei között is munkahelyeket teremteni. Az „Út a munkához” program jól oldja meg azt a feladatot, hogy a korábban kizárólag szociális juttatásokból élőket sikerüljön a munkavállalók közé visszavezetni. A programban foglalkoztatottak létszáma mára megközelítette a 100 ezer főt. Ez a magas szám és a tapasztalatok egyértelműen mutatja, hogy sikeres programról van szó, ezért 2010-ben a program folytatását, sőt kiterjesztését hagyta jóvá a kormány. Idén a programra összesen 117,5 milliárd forint hazai és uniós forrás áll rendelkezésre. Tapasztalataink szerint az önkormányzatok is megtalálták az Út a munkához programban a számukra legkedvezőbb lehetőségeket.

Munkaügyi államtitkárként és a kerület országgyűlési képviselőjeként folyamatosan azon dolgozom, hogy elsődlegesen a kerületben élők munkaerő-piaci problémáira megtaláljam a kedvező megoldásokat. Ezért kezdeményezésemre éppen ebben a hónapban életre kelt a Foglalkoztatási Kerekasztalt, ami abból indul ki, hogy minden térségnek megvan a fejlődési lehetősége, amit a helyi aktivitás erősítésével kell mozgásba hozni. A kerekasztal többek között az önkormányzat, a munkaügyi szervezet, valamint civil szervezetek és helyi vállalkozók együttműködésén alapul. Hiszem, hogy a kerekasztal kulcsszerepet játszik a kerület helyi intézményeinek összefogása és aktivizálása terén, mert így még hatékonyabbá válhat a munkahelyteremtés és ezáltal a helyi gazdaság fellendítése is. Következő, márciusi ülésünkre a kerület vállalkozóit is várjuk, ahol például segítünk nekik eligazodni a legfrissebb pályázati lehetőségek között.

És hogy még mivel támogatnám a kerületi vállalkozókat?  Minden olyan lehetőség felkutatásával, helybe hozásával amely például, a kisvállalkozóknak biztosít támogatói hiteleket, a Start kártya család adta lehetőségekkel és minden olyan eszközzel, amely az Új Magyarország Fejlesztési programban szerepel. Azt azonban meg kell jegyezzem, hogy a kisvállalkozóknak nyújtott támogatások adminisztrációját, a hitelfelvétel bonyolultságát csökkenteném.
Nem biztos, hogy egy elmaradt 2-3 forintos adóbefizetés, vagy néhány napos késedelmes törlesztőrészlet befizetés már mindenképpen kizárást kell, hogy eredményezzen a pályázati rendszerekből. Ma még ez a helyzet, aki nem fizet pontosan, az kizárásra kerül! Az esetek többségében ez helyes is, de az indokok megismerésével könnyíteni kellene azok számára, akik önhibájukon kívül maradtak el a fizetésekben, kötelezettségek teljesítésében.

3. Mit tenne a 10. kerületi önkormányzatnál történő panamák felszámolásáért?

Azt tenném, amit a jó erkölcs és képviselői esküm is diktál. Ha a panamákról tudomást szereznék, tenném a dolgom és a jog által megteremtett lehetőségekkel élnék.

4. Honnan szerezne többletforrásokat az iskolák, óvodák, bölcsődék számára?
5. Mikor és hogyan segítené új bölcsődei férőhelyek létesítését?


Engedelmével összekötném a két kérdését!

Azt gondolom, hogy az Újhegyen élők saját szemükkel tapasztalhatták, hogy az  oktatási intézmények fejlődtek, amelyet mint a kerület országgyűlési képviselője, személyesen segítettem.

A bölcsődei, óvodai férőhelyek számát tovább kell bővítenünk, hogy a szülőknek legyen hol biztonságban elhelyezniük a gyermekeiket mialatt dolgoznak. Ezért én kulcsfontosságúnak tartom a bölcsődei, óvodai férőhelyek bővítését. Magyarországon a nők foglalkoztatási rátája hat százalékkal alacsonyabb az európai uniós átlagnál. Ennek megváltoztatása érdekében indítottunk egy olyan fejlesztést, amely a bölcsődei és óvodai férőhelyek számának növelését célozza. A program keretében a kormány 2012-ig 15-16 ezer új férőhellyel kívánja bővíteni a nappali ellátást, elsősorban európai uniós források felhasználásával és új ellátási formák kialakításával. Példaként említhetem, hogy 2009 szeptemberétől nyolcvan egységes új óvoda-bölcsőde kezdte meg működését, és kerületünkben is szép számmal találkozhatunk az ún. családi napközikkel.

Véleményem szerint Kőbánya 22 óvodájával és 9 bölcsődéjével fővárosi szinten is színvonalas gondoskodást biztosít a gyermekeknek és szüleiknek. De azt bátran megígérhetem, hogy a jövőben is tovább harcolok, hogy még több férőhely legyen Kőbányán, és kiemelten az Újhegyi lakótelepen.

6. Mit tenne a romák nagyobb foglalkoztatásáért?

Visszautalnék az első kérdésre, hiszen az Út a munkához program bizonyos elemei a romák foglalkoztatását és képzését, ezáltal jövőbeli boldogulásukat is segítik. Sőt, 2010-től külön roma közmunkaprogramot is indítunk annak érdekében, hogy még többen jussanak munkalehetőséghez. A program keretében öt hónapon keresztül 5400-an kapnak lehetőséget arra, hogy tisztességes és becsületes munkával tartsák el családjukat. Az elvégzendő munkák között szerepel a nyugdíjbiztosító adatainak digitalizációja, hogy ezzel is gyorsítsuk a nyugdíj-megállapítás folyamatát, a folyómedrek és csatornák tisztítása azért, hogy megelőzzük és csökkentsük az áradások és belvizek okozta károkat. További eleme a programnak az is, hogy a résztvevőknek kötelezően rendezniük kell lakókörnyezetüket is. A továbbiakban is támogatok minden olyan lépést és kezdeményezést, amely a társadalom kisebbségben lévő tagjainak a jobb boldogulását segíti, például pozitív diszkriminációval.

7. Hogyan teremtene lehetőséget, hogy az őstermelők ne csak kampányszerűen, hanem állandóan jelen tudjanak lenni a lakótelepeken áruikkal?

Véleményem szerint megoldást jelentene, hogy amíg a piaci őstermelők helyzetét megnyugtatóan nem lehet rendezni, addig az önkormányzat használaton kívüli helyiségeit is alkalmassá lehetne tenni árusításra és mindezt díjmentesen, ezzel is támogatva őket a piacra jutásban.

8. Mit tenne a gyermekbarátabb intézményekért? (önkormányzat, orvosi rendelők, kórház)

Kőbánya törekszik arra, hogy a közintézményei is kismama és gyermekbarátak legyenek. Azt is el kell ismerni, hogy itt is van még tennivalónk, valóban lehet és kell is javítani a helyzeten.

Például olyan helyiségeket alakítanék ki az említett intézményekben, ahol külön pelenkázó várja az édesanyákat, illetve az is nagyon jó lenne, ha működne külön gyermekmegőrző, ahol a vizsgálatra vagy éppen ügyintézésre váró anyukák szakszerű felügyelet mellett hagyhatják gyermekeiket.

9. Mit tenne, hogy a kerületben jobbak legyenek az útviszonyok? (kátyúk, bicikliút továbbvitele, alacsony padkák a járdákon)

Az uniós pályázatokban továbbra is szerepel az utak biztonságosabbá tétele, a csomópontok körforgalmának kialakítása. Mint ahogy eddig is, ezután is szorgalmaznám ezeket a lehetőségeket.
Olyan szerződések megkötéséért küzdenék, ahol az ár nem menne a minőség rovására, így lehet, hogy többe kerülne a felújítás, ám a későbbiekben a kevesebb javítás és útfelbontás nem okozna senkinek felesleges bosszúságot.

Ma Magyarországon körülbelül 2000 kilométer kerékpárút van, amelyet 2013-ig az európai uniós források segítségével további 700 kilométerrel bővítünk majd. Erre 26 milliárd forint áll rendelkezésre. 2015-re a kerékpárutak hossza Budapesten elérheti a 300 kilométert és tavaly Kőbánya is hozzátett ehhez, amikor átadtuk a Sibrik Miklós úti kerékpárutat.

10. Mit tenne, hogy a rossz állapotban levő lakótelepi házak felújításra támogatást kapjanak?

Tennék érte, hogy a társasházak bekapcsolódjanak az ÖKOplusz és további felújítási programokba, hogy mielőbb sor kerüljön a lakások felújítására, szigetelésére, nyílászárók cseréjére és fűtésük korszerűsítésére. A lakóépületeket övező közterületeket is felújítatnám, így a parkokat, sétányokat, játszótereket. Ennek érdekében már megbeszélést folytattam a lakásszövetkezetek vezetőivel. Adókedvezménnyel és állami források bevonásával támogatnám a napkollektorok felszerelését. Kiemelt figyelmet fordítanék a gyalogosátkelők és aluljárók biztonságára. Erősíteném a közbiztonságot. Összegezve nem csak a lakásokat, hanem a lakókörnyezetet is fejleszteném, hogy öröm legyen hazajönni az egész napos munka után és egy jót pihenni. De ezen kívül számos más tervem van, amely a programomból kiolvasható.

11. Mit kíván tenni a közbiztonságért, hogyan támogatná a polgárőr csoportokat?

A közbiztonság kiemelt kérdés Újhegyen, ezt mindannyian jól tudjuk. A most tapasztalható problémákat, a bűncselekmények számának csökkenését segíthetik a tavasszal kihelyezett térfigyelő-kamerák és a 11 tagú településőr csapat is. Jó példa lehet erre a szomszédos XVIII. kerület, ahol statisztikai adatok igazolják, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a bűncselekmények száma az előző évekhez képest. Biztos vagyok benne, hogy ez az ott kihelyezett térfigyelő berendezéseknek és a városőrség felállításának is köszönhető. Bízom benne, hogy itt is hasonló eredményeket figyelhetünk majd meg remélem minél előbb. A polgárőrség szerepe is lényeges a közbiztonság megerősítésében, szükség van azokra az elkötelezett emberekre, akik a közösség érdekében pluszfeladatot vállalnak ezen a területen. Jómagam is tagja vagyok polgárőr csoportnak, mivel valóban hiszek abban, hogy súlya van az ilyen jellegű civil kezdeményezéseknek.

Ezen túlmenően pedig egymás értékeinek megőrzéséért egy kis odafigyeléssel mi is sokat tudunk tenni. Azzal, ha figyelünk szomszédainkra, összetartunk, ha valamilyen gyanús mozgást észlelünk nem fordítunk hátat az eseményeknek, hanem hívjuk a rendőröket sok-sok bűncselekményt megelőzhetünk.

12. Mit kíván tenni Újhegyen a fejlődésért?

Röviden összefoglalva az életminőséget, a megélt mindennapokat kívánom szebbé és biztonságosabbá tenni. Mindezt hogyan? Erre szolgálnak azok a terveim, amelyek megvalósításával több térfigyelő kamera lesz a köztereken, biztonságosabbak és szebbek lesznek az utcák, játszóterek, sétányok, felújításra és korszerűsítésre kerülnek a lakóingatlanok, a közintézmények baba és kismama barátabbak lesznek, javul az utak állapota.

13. Mit tenne a közterületek tisztaságáért?

Ez egy olyan kérdés, ahol mi magunk tehetjük a legtöbbet: mutassunk jó példát gyermekeinknek, próbáljuk meg otthon is különválogatni a különböző hulladékokat, legyen az papír, üveg, műanyag vagy fém. Kétségkívül fontos az is, hogy a kerület is jó példával álljon elő, ezért szorgalmazom, hogy helyezzenek el több szelektív hulladékgyűjtőt Kőbánya közterületein. A közterületeken lévő hulladékgyűjtőket rendszeresebben javíttatnám és gondoskodnék kiürítésükről. Ezen túlmenően pedig folyamatos felvilágosító és takarítási akciókkal hívnám fel a szép és tiszta környezet fontosságára a figyelmet, így folytatnám az eddigi tavaszi takarítási akciókat is!

A graffiti problémára is megoldást jelenthetnek a térfigyelő kamerák, ezek segítségével meg tudjuk majd akadályozni, hogy a falfirkászok befejezhessék remekműveiket. A lakóházak, közintézmények és aluljárók falait, ha műszakilag megoldható, olyan speciális anyaggal vonatnám be, amely nem teszi lehetővé vagy igencsak megkönnyíti a falfirkák eltávolítását.

A további kérdésekre a választ a szórólapjaimon megtalálhatják. Mert tenni kívánok Újhegyért, mert szeretem Újhegyet.

 

Last modified on Thursday, 18 February 2010 21:36

Hírek

Régi képek, emlékek

Még nincs kész
Árkok és házak
Építési terv
Elkészült a lakótelep
Zajlik az éptkezés
A Gergely-bánya
Föld út
Építik a tavat
Régi újhegyi kép
Már állnak a házak

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia