Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Képviselői beszámoló XXVIII. - Tokody Marcell Gergely

Rate this item
(0 votes)

Tisztelt kőbányai Honfitársaim!

A Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésén napirenden volt a szeszes italt árusító üzletek éjszakai nyitva tartását korlátozó rendelet. Ez a rendelet előnyt biztosított volna a bevásárlóközpontoknak, amelyek mentességet élveztek volna az éjszakai szeszes ital árusítási tilalom alól. Némiképpen leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a magyar kisvállalkozó kisboltjában nem lehet szeszes italt vásárolni éjszaka, ellenben a bevásárlóközpontban ezt minden további nélkül meg lehet tenni. Mondanom sem kell, hogy a bevásárlóközpontokat nem éppen az jellemzi, hogy az általuk megtermelt profit az országot gyarapítja, éppen ezért méltatlannak tartottam, hogy privilegizált helyzetbe hozza őket narancsos többség. Módosító javaslatomban kértem a bevásárlóközpontokra vonatkozó engedmény törlését. A Bizottság, amely elsősorban szakmai előkészítő munkát végez, egyhangúlag támogatta a javaslatomat, ugyanakkor a képviselő-testület elvetette, mondván, hogy jelenleg úgy sincs olyan bevásárlóközpont a kerületben, ami 21:00 után is nyitva tart. Akkor hát miért kell ilyen mentességet biztosítani, ha az efféle mentességnek nincs kedvezményezettje?! A kérdés persze költői. Nyilván majd lesz. Kicsit olyan a helyzet, mint amikor azt mondták, nem kívánnak bölcsődei gondozási díjat bevezetni, de közben mégis elfogadták azt a rendeletet, amely ennek az alapjait megteremti. Ma ott tartunk, hogy bevallották: elgondolkoznak a gondozási díj bevezetésének lehetőségén. Nekem sajnos erős a gyanúm, hogy a jövő év során meg fog jelenni ez az újfajta sarc…

Jó hír, hogy a legutóbbi beszámolómban említett, folyószámla-hitelkeretre vonatkozó új – a számunkra nem éppen kedvező – feltételek egyelőre nem lépnek életbe, még fél éven keresztül a régi szerződés szerint vehetjük igénybe a lehetőséget, azaz, ha nem nyúlunk a kerethez, nem költünk belőle, akkor csupán a lehetőségért, a pénzügyi biztonsági védőhálóért nem kell fizetnünk. Érdeklődtem, hogy mi várható a félév letelte után, azonban a kérdésemre nem tudtak megnyugtató és egyértelmű választ adni.

A helyi adóztatási tevékenységről szóló tájékoztatóban szerepelt, hogy a gépjárműadóból származó bevételek alulteljesülésének elsődleges oka a vállalkozások elszegényedése, melynek következtében a gépjárműveiket sok esetben eladják, hogy ilyen módon pénzhez juthassanak. Ez a tény megerősített abban, hogy jó döntést hoztam az elmúlt képviselő-testületi ülésen, amikor a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díjának emelésére nemmel szavaztam.

A térfigyelő kamerarendszer finanszírozását megszavaztam, ugyanakkor elmondtam, hogy vannak hiányosságok e téren, utalva a rablások számának emelkedésére, valamint a korábban is említett áprilisi betöréses esetre, amely – valljuk meg őszintén – szégyen (a részletek a korábbi beszámolóban olvashatók). Hogyan lehet az, hogy egy bekamerázott területen nincs közbiztonság? A mai napig nem kaptunk arra érdemi választ, hogy hol történt mulasztás, miért „csúszott el” az intézkedés, megtörtént-e a felelősök felkutatása és felelősségre vonása. Elmondtam, hogy a tényleges rendőri jelenlétre a közterületen sokkal nagyobb szükség lenne, amely valóban visszatartaná a bűnözőket a bűnelkövetéstől. Százmilliós nagyságrendben költünk a kamerarendszer működtetésére. Gondoljanak csak bele! Vajon hány közterületen szolgálatot teljesítő rendőrt lehetne ebből kifizetni? Ha ők jelen lennének, akkor megoldódna az ittasan randalírozókkal kapcsolatos problémahalmaz, a rongálások is visszaszorulnának, és megnőne az ember biztonságérzete az utcán…

Bízom benne, hogy el fog érkezni az idő, amikor a közrend védelme a jelenleginél sokkal nagyobb hangsúlyt fog kapni, és nem kell a tisztességes embereknek folyamatosan attól tartaniuk, hogy bűncselekmény áldozataivá válnak, egyúttal megszűnnek a közterületi rendbontások és végre rend lesz az országban.

Remélem, hogy 2013 az ébredés éve lesz, amely huszonhárom év sötétje után elhozza a szebb jövő hajnalhasadását, és 2014-től a szabadságnak hazudott rabszolgaságot, a hazug és korrupt politikát felváltja az igaz szó és az őszinte beszéd, amely elhozza a valódi szabadságot.

Végezetül áldott, békés karácsonyt és boldog új évet kívánok!

(kattintson a képre a nagyobb méretért)

Hírek

Régi képek, emlékek

Föld út
Zajlik az éptkezés
A Mély tó
Átadó ünnepség
Régi kép
Árkok és házak
Lakótelep a világ végén
Még nincs kész
Látkép
Épül a lakótelep

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia