Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Újabb pofon a kormánynak: megbukott a hajléktalan embereket üldöző politika

Rate this item
(0 votes)

A Lehet Más a Politika üdvözli az Alkotmánybíróság legújabb határozatát, amely alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a hajléktalan emberek közterületen élésének törvényi tiltását. 

A testület indoklásként egy az egyben kimondta, amit az LMP már régóta hangoztatott: „a hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie”. A Fidesz-KDNP-kormánynak így szembesülnie kell azzal, hogy még a saját, a szociális jogok szempontjából teljesen lecsupaszított alaptörvényük alapján sem lehetséges a hajléktalan személyek megbüntetése, kriminalizálása. Egyértelműen megbukott az az embertelen politika, ami a hajléktalan embereket, és nem pedig a hajléktalanságot üldözi.

A fővárosi közgyűlés fideszes többsége mindig is élen járt a hajléktalanság kriminalizálásában. A közgyűlés 2011 májusa óta tette pénzbírsággal büntethetővé azt, ha valaki a közterületet életvitelszerű lakhatás céljára használja. A fővárosi LMP akkor mondott le a hajléktalanügyi megbízotti pozícióról tiltakozásul, amikor a közgyűlés Szabó Máté ombudsman kérésére sem vonta vissza az alkotmányellenes rendeletét tavaly augusztusban.

Az Alkotmánybíróság tavaly év végén már a kukázás büntetését is alkotmányellenesnek minősítette. Az újabb egyértelmű alkotmánybírósági pofon után nincs más út: a rendészeti megközelítés helyett végre a szociálpolitika eszközeivel kell megkezdeni a hajléktalan emberek súlyos helyzetének megoldását. Valódi megoldást a hajléktalanságot megelőző lakáspolitika, egy kiterjedt közösségi lakásszektor kialakítása, illetve a hajléktalan embereket segítő emberléptékű szociális rendszer kialakítása jelenthet.

Szabó Tímea
országgyűlési képviselő,
az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke

Somfai Ágnes
fővárosi frakcióvezető-helyettes


Hírek

Régi képek, emlékek

Építési terv
Építik a tavat
A Mély tó
Áll a szobor
Folyik az építkezés
Zajlik a munka
Átadó ünnepség
Épül a lakótelep
Épül a lego-ház
Látkép

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia