Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Összefoglaló a májusi testületi ülés döntéseiről

Rate this item
(0 votes)

A Kőbányai Önkormányzat májusi képviselő-testületi ülésén megalkották a közművelődésről és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló rendeletet, módosították a közterület-használat szabályait, valamint döntöttek a Liget téri aluljáró lezárásól.  A következőkben a fontosabb döntéseket foglaljuk össze:

A közművelődésről szóló rendelet megalkotása

A képviselő-testület májusi ülésén módosította a közművelődésről szóló rendeletet, mivel létrejött a Körösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ. A rendelet-módosítással koncentráltabb és hatékonyabb lett a közművelődési feladatok ellátása, a létesítmények összehangolt hasznosítása és egységes irányítás mellett. Az Önkormányzat elsősorban a Körösi Kulturális Központ útján látja el a közművelődési feladatait, amely során szem előtt tartja Kőbánya polgárainak érdekeit, a helyi hagyományokat és sajátosságokat. Az Önkormányzat a kerület minden polgárának és közösségének biztosítja a kulturális örökség és a kulturális értékek megismerését, segíti a személyiség művelődés általi fejlesztését, továbbá hozzájárul az esélyegyenlőség biztosításához.

Beszámoló a Sportkoncepció megvalósulásáról

A képviselő-testület tavaly májusban fogadta el a kerület Sportkoncepcióját, amely átfogó képet ad a kőbányai sportélet lehetőségeiről és fejlesztési igényeiről. Fontos a koncepció időről-időre való felülvizsgálata, mert ebből látható, mely javaslatok valósultak meg, és melyek vannak még folyamatban. A Sportkoncepcióról tartott beszámolóban a képviselők megtudhatták, hogy hogyan halad a létesítményellátottság javítása, azaz a kerületi jégpálya, valamint sportcsarnokok felépítésének, illetve a tornatermek és sportudvarok felújításának menete. Megismerhették a Rákos-patak menti kerékpárút-építés és a népligeti sporttelep átvétel aktuális helyzetét. A beszámolóból kiderült, hogy a hatékonyság növelése érdekében bevonták az óvodai úszásoktatásba a Kőbánya Sport Club úszó szakosztályát és a Stílus Sport Egyesületet, valamint az óvodákban bevezetésre került a sakkoktatás. Felnőtt és szabadidősport terén sikeres rajtot vett a nordic walking program, a jövőben pedig túrák megszervezését tervezik. Az élsport és versenysport terén kifejtett munka sikerét egyértelműen jelzi a kerületi sportolók olimpiai kvóta-szerezése, valamint hogy Kőbányán több mint 60 egyesület működik, amelyek több mint 40 sportággal foglalkoznak. Bár a Sportkoncepció nem tartalmazza, mégis jelentős eredmény a kerületi Ovi-foci program, amely keretében 11 kőbányai óvoda udvarán létesül mini-foci pálya.

Megalkották a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló rendeletet

A szociális és gyermekjóléti ellátásokkal kapcsolatos szabályokat eddig két önkormányzati rendelet szabályozta. Az elmúlt időszakban bekövetkezett jogszabályváltozások, valamint a kőbányai Bárka Szociális és Gyermekjóléti Központ tavaly júliusi megalakulása azonban indokolttá tette a szociális és a gyermekjóléti szabályozás összehangolását. A képviselő-testület a májusi ülésén fogadta el az új, egységes rendeletet, amely, amelybe új elemként bekerült a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, mint ellátási forma is. A rendelet értelmében az Önkormányzat továbbra is ingyenesen biztosítja mindazokat az ellátási formákat, amelyek korábban is ingyenesek voltak. Így a bölcsődei ellátás terén annak ellenére sem vezetett be gondozási díjat, hogy a törvényt azt lehetővé tenné.

Együttműködés a kerületi vállalkozó orvosokkal

Az Önkormányzat egyik legjelentősebb kötelező feladata a lakosság egészségügyi alapellátásáról történő gondoskodás. Az országszerte súlyos problémákkal küzdő alapellátás kőbányai viszonylatban történő szinten tartása érdekében az Önkormányzat oly módon készítette el a vállalkozó orvosok szerződés-módosítását, hogy az vonzó legyen az orvosi praxisok vállalkozási formában történő működtetése. Az előkészítés során a szerződés tervezetét ismertették az alapellátásban résztvevő egészségügyi szolgáltatókkal, véleményük kifejtésére külön konzultációs lehetőséget biztosítottak, és az előterjesztett javaslatokat figyelembe vették a szerződéstervezet végső változatának kialakításakor. Az Önkormányzat az alapellátásban résztvevő orvosokkal szükséges egyeztetéseket alapján módosítja az egészségügyi körzethatárokat is.

Módosultak a közterület-használat szabályai

Az elmúlt időszakban több esetben okozott nehézséget, hogy a közterület-használat megszűnése után a közterület-használó nem tett eleget kötelezettségének, és nem állította vissza a közterület eredeti, rendeltetésének megfelelő állapotát. A képviselő-testület ezért úgy módosította a kerületi közterület-használatot szabályozó rendeletet, hogy a jövőben a kérelmezők kötelesek biztosítékot letétbe helyezni. A letét a hatósági végrehajtás költségeinek fedezésére szolgál a közterület-használó mulasztása esetén, ha a közterület-használat megszűnését követően nem tesz eleget önként kötelezettségének. A biztosítékot jogkövető magatartás esetén három munkanapon belül maradéktalanul visszafizetik a közterület-használó részére.

Továbbra is stabil a Kőbányai Önkormányzat likviditási helyzete

Az Önkormányzat elkészítette az első féléves várható bevételeket és kiadásokat tartalmazó kimutatásokat. A kimutatás alapján kijelenthető, hogy a kerület pénzügyi helyzete továbbra is stabil, a működési stabilitás biztosított, az egyensúly biztosításához nem volt szükség hitel igénybevételére. A képviselő-testület kisebb vita után a likviditási helyzetről szóló tájékoztatót tudomásul vette.

Beszámoltak a kerületi óvodák vezetői

A kerületi Minőségirányítási Program meghatározza az Önkormányzat fenntartásában lévő intézmények mérési-, értékelési- és ellenőrzési programját, az intézményvezetők tevékenységének értékelési rendszerét. A program értelében az intézményvezetőknek vezetői ciklusuk negyedik évében önértékelést kell készíteniük. Ebben az évben a Bóbita, Kincskeresők, Kiskakas, Gézengúz és Mászóka Óvoda vezetőinek kellett elkészíteniük a beszámolót. A képviselő-testület előtt bemutatott értékelések konkrét adatokra és felmérésekre támaszkodva adtak összegzést és átfogó képet az intézmény négyéves tevékenységéről. A képviselők elfogadták az intézményvezetők beszámolóit.

Indul az idősek üdültetése

A Kőbányai Önkormányzat hagyományosan üdülési lehetőséget biztosít a nyugdíjasok részére a kerület Balatonalmádiban és Balatonlellén lévő üdülőiben. Az üdülésben résztvevők kiválasztása az Önkormányzat Üdülési Szabályzata alapján pályáztatás keretében történik. A beadott pályázatokat idén is a Népjóléti Bizottság bírálta el. A kerületi nyertesek üdültetésére tervezett 4 000 000 Forintot a képviselő-testület felszabadította a Bárka Kőbányai Szociális és Gyermekjóléti Központ részére, hogy az intézmény megkezdhesse az idei üdülés megszervezését.

Lezárják a Liget téri aluljárót

A Liget téri szolgáltatóház és a hozzá kapcsolódó aluljáró évek óta rendezetlen terület. A Kőbányai Önkormányzat elkötelezett a kialakult tarthatatlan állapot felszámolásában, ezért felmérte a lehetséges megoldási javaslatokat. A gyors eredmények elérése érdekében a képviselő-testület támogatta a leggyorsabb megoldást biztosító intézkedést, azaz az aluljáró ideglenes lefalazását. Az ideiglenes intézkedésre azért van szükség, mert a szolgáltatóház, illetve az aluljáró másirányú hasznosítása, illetve bontása hosszabb időt venne igénybe. A lezárás gyors és a bontáshoz viszonyítva alacsony költségvetési forrást igényel, nem beszélve arról, hogy megoldást nyer általa a közegészségügyi szempontból is súlyos probléma, megszűnik a mindennapos bűzhatás.

Gyakrabban ürítik a kutyaürülék-gyűjtőket

A kőbányai különböző pontjain jelenleg 64 kutyaürülék-gyűjtő található, idén további négy gyűjtőedény kerül kihelyezésre. A kutyaürülék-gyűjtőket hetente egyszer ürítették, a nyári, melegebb időszakban azonban igényként merült fel a gyakoribb ürítés. A lakosok kérését méltányolták a képviselők, ezért a testületi ülésen pluszforrást biztosítottak ahhoz, hogy májustól szeptember végéig hetente két alkalommal ürítsék a gyűjtőedényeket.

Együttműködési megállapodás a nemzetiségi önkormányzatokkal

Az államháztartási jogszabályi környezet változása jelentősen átalakította a helyi nemzetiségi önkormányzatok jogállását, gazdálkodási státuszát. A változások miatt vált szükségessé a helyi önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzatok között a működési feltételek biztosításáról és a gazdálkodási feladatok ellátásáról szóló megállapodás megkötése. A nemzetiségi önkormányzatok elnökei az új együttműködési megállapodás tervezetét áttekintették, a tartalmával egyetértettek. Az új együttműködési megállapodások megkötésével az önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzatok eleget tettek az államháztartási jogszabályi környezet változásából és az új nemzetiségi törvény megalkotásából adódó kötelezettségeknek.

Elfogadták a Kőbányai Szivárvány Nonprofit Kft. szakmai beszámolóját

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény állami fenntartója ellenőrzi és évente egy alkalommal értékeli a szakmai munka eredményességét. A Kőbányai Szivárvány Nonprofit Kft. elkészítette a 2011. évre vonatkozó szakmai beszámolóját, amelyet a Képviselő-testület elfogadott.

Tájékoztatás a védőnői ellátás működéséről

A kerületi Népegészségügyi Intézet elkészítette a kőbányai védőnői ellátásról szóló tájékoztatót, amely hangsúlyosan kitért az önálló védőnői szűrővizsgálatokra. A képviselő-testülete a védőnői ellátás működéséről szóló tájékoztatót tudomásul vette.


Last modified on Sunday, 03 June 2012 14:37

Hírek

Régi képek, emlékek

Áll a szobor
Lakótelep a világ végén
Minden a helyére kerül
A Mély tó
Az iskola
Régi kép
Már állnak a házak
Dolgozik a daru
A Gergely-bánya
Épül és szépül

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia