Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Képviselői beszámoló XI. - Tokody Marcell Gergely

Rate this item
(0 votes)

Tisztelt kőbányai Honfitársaim!

Az elmúlt időszak eseményeiről szeretnék Önöknek ezúton beszámolni. 

A júniusi testületi ülésen sor került a Wolf Polgárőr Egyesülettel kötött megállapodás módosítására. Sok helyen pontosításra, egyértelműsítésre szorult a dokumentum. A változtatások remélhetően átláthatóbb és a korábbinál sokkal inkább célhoz kötött finanszírozást eredményeznek, így takarékosabbá válik a közpénzzel való gazdálkodás. 

Az ülésen érkezett egy állampolgári levél is, éppen a polgárőrség témakörében. Tekintettel arra, hogy a téma nem először merült fel, azt a határozati javaslatot tettem, hogy vizsgálják ki a levélben szereplő valamennyi állítást. Röviden: egy vizsgálatot kezdeményeztem annak érdekében, hogy kiderüljön az igazság. Érthetetlenül álltam azelőtt, hogy alig jutott át a javaslatom, ám szerencsére megkapta a szükséges támogatást, sikerült elfogadtatnom. Furcsának találtam, hogy a FIDESZ megosztott volt a kérdésben. Vajon miért van az, hogy az igazság kiderítésének igénye nincs meg mindenkiben? A kérdés persze költői volt... Az igazság fontos, és tudjuk: az igazság szabaddá tesz. Június végén Weeber alpolgármester úr irodájában megbeszélés folyt, melynek témája az volt, hogy az önkormányzat milyen módon segítse a lakáshoz jutást, illetőleg a lakhatási problémákat hogyan orvosolja. 

Álláspontom szerint három irányban kellene lépéseket tenni. Két azonnali, mondhatni tűzoltás-jellegű intézkedésre, valamint egy hosszabb távú megoldásra lenne szükség.

Jelenleg számos adós, sok család szenved a deviza alapú hitelek miatt, közülük sajnos nem kevés azoknak a száma, akiknek bármelyik pillanatban elárverezhetik a házát, lakását. Bár a devizahiteleseknek való segítségnyújtás központi kormányzati feladat lenne, de szomorú tény, hogy az Orbán-kormány nem segített rajtuk. A jelenlegi ”megoldásuk” csak átmenetileg jelent könnyebb légzést a hiteleiktől fulladozó devizahitelesek számára. Nem elhárítja, hanem csupán késlelteti a katasztrófát: a hitel bedőlését, a lakástulajdon elvesztését. Az önkormányzatnak éppen ezért igyekeznie kellene annak érdekében, hogy a krízishelyzetben lévő devizahiteleseknek segítséget nyújtson. Ez egy valóban tűzoltás-jellegű intézkedés, és sajnos nagy szükség lenne rá. A másik rövid távon megvalósítható eleme a támogatási rendszernek az albérlethez nyújtott önkormányzati támogatás lenne. Vannak, akik még – vagy rosszabb esetben már – nem rendelkeznek saját lakással, ezért albérletbe kényszerülnek. Adott esetben – példaként egy fizetésképtelenné vált és kilakoltatott család esetében – a kaució letétele is komoly gondot jelenthet. Ez pedig általában szükséges egy albérlethez. Itt a kaució kifizetéséhez nyújthatna támogatást az önkormányzat. 

A hosszabb távon megvalósítható megoldást pedig önkormányzati bérlakások nagy számban történő építése jelentené.

A júliusi rendkívüli ülésen nem tudtam részt venni, mert előre tervezett szabadságomat töltöttem. Ez volt az első – és remélhetőleg az utolsó – testületi ülés, amin nem tudtam megjelenni, ettől függetlenül figyelemmel kísértem az eseményeket.

Egyebek mellett elfogadták, hogy a felvidéki Párkány városával kezdeményezzük testvérvárosi kapcsolatok kialakítását. Ezt várhatóan a párkányi vezetés is támogatni fogja. Már van egyfajta együttműködés Kőbánya és Párkány között: a Havasi Gyopár Alapítvány szoros és jó kapcsolatot ápol a párkányi Új Évszázad Nyugdíjas Klub Egyesülettel.

Volt több bizalmas minősítésű napirendi pont, amelyeknek a vitája nagyon érdekelt volna, azonban sajnos a zárt ülésbe nem lehet betekinteni (a felvételen sem), a hozzá tartozó jegyzőkönyvet pedig még nem kaptam meg.

Végezetül egy jó hír: a tavalyihoz hasonló családi nappal készülünk Önöknek az idei évben is. A belépés most is ingyenes lesz. Tartalmas programokkal várunk kicsiket és nagyokat, gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Lesz zene, légvár, tombola, íjászat, állatsimogató, bohócműsor, büfé, és sok más érdekes program. Helyszín és időpont: Széchenyi István Általános Iskola udvara (Újhegyi sétány 1-3.), 2011. augusztus 27. szombat 10:00-tól 18:00-ig. 

Addig is kellemes nyarat kívánok Önöknek!
Tokody Marcell Gergely

Tokody Marcell a 2010-es Családi Napon

Last modified on Thursday, 28 July 2011 12:06

Hírek

Régi képek, emlékek

Már állnak a házak
Épül a lakótelep
Dolgozik a daru
Részből egész
Zajlik a munka
Látkép
Lakótelep a világ végén
Folyik az építkezés
Régi újhegyi kép
Még nincs kész

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia