Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kőbánya, a lendület kerület

Rate this item
(4 votes)

Október elején neveztük Kőbánya "új aranykorának" azt a pezsgő időszakot, amikor úgy alakítják át gyökeresen a kerület arculatát az önkormányzati fejlesztések, hogy közben kulturális városközpont alakul ki az egykori MÁV Északi Járműjavító helyén, itt lel új otthonra a Magyar Állami Operaház műhelyháza és válik élményközponttá a Közlekedési Múzeum. A sikeridőszak azóta sem torpant meg, hiszen a napokban kapta meg a kőbányai ügyfélszolgálati központ épülete Budapest Építészeti Nívódíjat, míg a Kerepesi úti háziorvosi rendelő kiemelt dicséretben részesült. A legfrissebb hírek közé tartozik, hogy szabadidős helyszín és közösségi tér épül a Sportligetben, az Óhegy parkban elkészült a járdák felújításának aktuális üteme, valamint megújult az átjáró a Kőrösi Csoma Sándor sétányon. Zajlanak a Helytörténeti Gyűjtemény épületének és a Pongrác úti orvosi rendelő megújításának munkálatai, készülnek a Kápolna és Szárnyas utcai parkolók, épül-szépül a Liget tér. A továbbiakban összefoglaljuk az elmúlt hetek kerületi eredményeit.

 

Budapest Építészeti Nívódíja

Dicsőséget hozott Kőbányának az Állomás utcai ügyfélközpont felújítása: az 1873-ban épült házat rendhagyó építészeti megoldásokkal alakították át, valamint egy új, modern szárnyat is hozzáépítettek. Az épületben így egyszerre vannak jelen a 21. század elvárásai, illetve a múlt felidézése, megőrzése. D. Kovács Róbert Antal polgármester a Facebook oldalán a következőket írta a hatalmas sikerről: "Megtiszteltetés Kőbányának! Budapest Építészeti Nívódíja elismerésben részesült önkormányzatunk Állomás utca 26. szám alatt felújított, illetve megépített ügyfélszolgálati központja, illetve kiemelt dicséretet kaptunk a Kerepesi úti orvosi rendelő újjáépített épületéért. Büszkeség kerületünknek!"

 

Elismerésben részesült az Újhegyi sétány

Az elismerések sorát bővíti a "Virágos Magyarország" országos környezetszépítő verseny, amely további büszkeséget hozott a kerületnek: elismerésben részesült az Újhegyi sétány. A zsűri a kiemelkedő színvonalú felújítást is díjazta, amiért az Önkormányzat oklevelet vehetett át.

 

Lendületben a kerületszépítő mozgalom

Az elismerések értékét növeli, hogy Kőbányán már hagyománya van a kerületszépítésnek, hiszen a "Tiszta udvar, rendes ház" és a "Virágos Kőbányáért", valamint a "Tiszta, rendezett Kőbányáért" mozgalmak révén 2011 óta évről évre egyre többen vállalnak tevékeny részt lakókörnyezetük csínosításában. November elején mintegy 250 kőbányai kerületszépítő vehetett át elismerést az Önkormányzattól a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.

 

Szabadidős helyszín és közösségi tér a Sportligetben

Mintegy 22 hektáros területen kezdődik meg a Sportliget felújítása a Kőbányai Önkormányzat beruházásában. A fejlesztés után a park újjászületve egyszerre látja el sport- és ligetfunkcióját. A rekonstrukció során az új, központi szociális épületbe büfét, vizes blokkot, az akadálymentesen megközelíthető fogadótérre máltai típusú játszóteret és látványos vízjátékot építenek. A ligetben a jelenleginél sokkal több szabadidős és sportolási tevékenységre lesz lehetőség: streetball, techball, lábtenisz, műfüves foci és kosárlabda pálya, saját testsúlyos edzőpark, ping-pong asztalok, petangue pályák készülnek. A gördeszka pálya mellett a kerékpáros pálya 140 méter, a futókör ezer méter hosszú lesz. A beruházás alapkövét október 30-án rakták le. 
A fejlesztésről videó tekinthető meg a cikk alatt.

 

A kerületi fejlesztések aktuális helyzete

Az Önkormányzat felújította az átjárót a Kőrösi Csoma Sándor sétányon. A régi, balesetveszélyes kockakő burkolat helyett most már biztonságos, megújult felület várja az arra közlekedőket.

 

Az Óhegy parkban az Önkormányzat elkészült a járdák felújításának harmadik ütemével.

 

Megújul a Liget téri volt szolgáltatóház területe: jelenleg a villamosság és a vízvezeték kábelezése, a termőföld elhelyezése, a lépcsők kialakítása, a díszburkolat felhelyezése és az automata öntözőrendszer telepítése folyik. További információ EZEN a linken.

 

A Helytörténeti Gyűjtemény leendő székhelyén a hűtő- és fűtő szerelvények, valamint a villany szerelése zajlik. Az épület kívülről igen látványos megújulását most a belső munkálatok követik. További információ EZEN a linken.

 

Az újjáépülő Pongrác úti orvosi rendelő belső részében már csak az utolsó simítások vannak hátra. Elkészültek a rendelőhöz vezető utak is már. További információ EZEN a linken.

  

Felújítják a Kápolna utca 1-23. szám alatti társasházak környezetét, a munkálatok várhatóan jövő hét elejére elkészülnek. Jelenleg az aszfaltozás folyik. A jövőben egyrészt több parkolóhely szolgálja majd az ott lakók kényelmét, másrészt sokkal rendezettebb, szabályozottabb körülmények között lehet használni a területet. 

 

Az Önkormányzat újjávarázsolja az Újhegyi sétányt, felújítja a Gyermeksziget Bölcsődét és a Csodafa Óvodát. Készül az új játszótér, a díszburkolat, készülnek a különleges párásítók és a növényszigetek is.

  

„A kőbányai Újhegyi sétány komplex megújítása II. ütem” c. projekt a Budapest Főváros Önkormányzata Fővárosi Városrehabilitációs Keret támogatásával valósul meg.

 

Az Önkormányzat támogatásával és TAO-forrásból épül a Darázsfészek Kosárlabda Csarnok a Harmat Általános Iskolában. Megépültek a falazott- és tetőszerkezetek, elkészültek a gépészeti alapszerelések, a villámvédelmi hálózat és a távhő központ is. Jelenleg az elválasztó kartonok szerelése és a homlokzati hőszigetelés zajlik. Hamarosan helyükre kerülnek a nyílászárók és kezdődik a küzdőtér kialakítása.

 

Végül, de nem utolsó sorban: megkezdődött a Szárnyas utcai parkoló felújítása is, amelyről EZEN a linken olvashat bővebben.

Forrás: Kőbányai Önkormányzat, D. Kovács Róbert Antal polgármester Facebook oldala, Kőbánya.hu, MTI, OrientPress Hírügynökség, Pro-Koord, Kőbányai Hírek

Last modified on Thursday, 29 November 2018 08:58

Media

Hírek

Régi képek, emlékek

Áll a szobor
Épül a Mély tó
Átadó ünnepség
Lakótelep a világ végén
Részből egész
Zajlik a munka
Dolgos kezek
Elkészült a lakótelep
Látkép
Épül a lakótelep

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia