Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Franciaországban jártak a harmatos tanulók

Rate this item
(1 Vote)

A Harmat Általános Iskola sikeresen indult egy Erasmus-pályázaton, melynek központi témája a biztonságos internet-használat. A két éves pályázat keretében az iskola diákjai bejárják Európát, decemberben Franciaországban voltak, hamarosan pedig Lettországba utaznak. A programokról Szabóné Valkony Mária, az iskola igazgatója szeretne tájékoztatást adni, hogy a szülők és a kőbányaiak is értesülhessenek a pályázati időszakban szerzett tapasztalatokról.


Szabóné Valkony Mária igazgató beszámolója a franciaországi Metz városában tett utazásról

A francia partnertalálkozón a Harmat Általános Iskola 3 tanulója és 3 tanára vett részt 2017. december 3-9. között. Kocsis Kitti, His Imre és Virág István 7. a osztályos tanulók. A kiutazást megelőzően a tanulóink részt vettek a Citizen 3.0 definíciójának  kialakításában, a logóversenyben és felkészültek egy prezentáció előadására, mely az országunkat, fővárosunkat és iskolánkat mutatta be. A mobilitás 5 munkanapján workshopokon, előadásokon, kulturális és tanulmányi kirándulásokon vehettek részt a tanáraikkal, Kocsis Hajnalka angol tanár, Mátrainé Borbély Lívia francia és Valkony Mária angol tanárral. Fő témánk, amely feldolgozásra került az internetes biztonság és internetes zaklatás témaköre volt. A diákok francia családoknál laktak, ahol a vendéglátó gyerekekkel és a szülőkkel angolul kommunikálhattak, együtt mentek az iskolába és a programokra.

Az első munkanapon a Strassbourgi Parlamentben tettünk látogatást, ahol a gyerekek az idegenvezetőtől hallott  és egyéb információs csatornákon szerzett ismereteikről, egy kvíz formájában adtak számot. Minden ország megtalálta a nemzeti zászlóját és az országot képviselő parlamenti képviselőit.

A második nap került sor országonként, a bemutató prezentációkra. Minden ország diákjai (Spanyolország, Portugália, Franciaország, Szlovákia, Lettország, Magyarország) angol nyelven adták elő az országról és az iskolájukról szóló tudnivalókat. A magyar diákok előadása, melyet Preziben adtak elő nagyon sikeres volt. Workshop keretében a cyber- bullying témát dolgozták fel interaktív módon. Délután a várost ismerhették meg a tanulók egy E-hunting játék során. Különböző információkat kellett megszerezniük a város nevezetességeiről, történelméről. Közben megörökítették az érdekesebb épületeket.

A harmadik nap megismerhették a kimagaslóan jól felszerelt iskolát, ahová több mint 700 tanuló jár. Néhány tanítási órán is részt vehettek diákjaink, mely szintén nagy élmény volt számukra. Az ebéd elfogyasztása is a francia iskolában a többi diákkal együtt történt. A nap folyamán a workshopon elkészítettek kis csoportokban egy-egy plakátot, a canva internetes program segítségével, melynek a már megismert cyber-bullying (Internetes zaklatás) volt a központi témája.

A negyedik nap különleges fogadáson vehettek részt a városházán mind a tanulók, mind a tanárok. Egy képviselő fogadott minket, aki szintén angol nyelven érdekes előadást tartott az Európai polgárság főbb ismérveiről. Délután minden ország külön-külön egy rádiófelvételen vett részt, ahol röviden bemutatkoztak a tanulók, utána pedig egy nemzetre jellemző jeles eseményt mutattak be. A mi diákjaink a Luca-naphoz kapcsolódó népszokásokról beszéltek.
Este közösen a vendéglátó családokkal, gyerekekkel, tanárokkal egy búcsúestet tartottak a házigazdák, ahol különleges francia ételekkel vendégeltek meg minket.

Az utolsó nap is egy különleges élményt adott, hiszen egy bezárt szénbányába látogattak el a gyerekek. Délután kikapcsolódásként a helyi bowling pályán versenyezhettek egymással. A búcsú során mindenki e-mail címet cserélt és ígéretet tett a folyamatos kapcsolattartásra.

Ez a típusú projektlátogatás lehetőséget adott a diákoknak és a tanároknak is , hogy egy európai ország oktatási rendszerébe bepillanthassanak, illetve az együttműködésre más nemzetekkel. Az angol nyelvi készségeik pedig fejlődhettek a tanítási órán kívüli környezetben. Megtapasztalhatták, hogy milyen fontos egy nyelv tanulása és tudása, hiszen ez a kapocs és a híd mások megismeréséhez.

Szabóné Valkony Mária

2017-1-ES01-KA219-037823 azonosító számú Erasmus+ pályázati beszámoló
CITIZEN 3.0 „Empowering students with Digital Literacy”

Last modified on Thursday, 01 March 2018 10:48

Hírek

Régi képek, emlékek

Minden a helyére kerül
Áll a szobor
A Mély tó
Régi újhegyi kép
Dolgos kezek
Zajlik a munka
Épül a Mély tó
Elkészült a lakótelep
Árkok és házak
Már állnak a házak

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia