Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

A hit és az önbecsülés ünnepe

Rate this item
(1 Vote)

A mindennapi teendőink közepette szükség van olyan ünnepekre, mint március 15-e, amelynek segítségével gyökereinkből, múltunkból merítünk erőt a jelenhez és a jövőhöz - az 1848-49-es forradalom és szabadságharc pedig a nemzeti identitás egyik alapköve. Ezeknek a gondolatoknak a jegyében ünnepeltek a kőbányaiak a Magyar Oltár szoborcsoportnál, ahol dr. György István országgyűlési képviselő, főpolgármester-helyettes mondott emlékező beszédet. 

 

A 166 éve történt események nemcsak a nemzeti mitológiánk kihagyhatatlan fejezete, hanem az európai történelem meghatározó része is, amely a kontinens forradalmai közül lényegében egyedül jutott el a sikeres, szervezett katonai ellenállásig – hangsúlyozta dr. György István, megemlítve, hogy csak az addigi legnagyobb cári beavatkozással tudták térdre kényszeríteni a magyarok forradalmát. Ám ennek a hatalmas küzdelemnek az előkészületei is óriásiak voltak és ennek során szerzett tekintélyt gondolataival Batthyány, Kossuth, Deák, Széchenyi, Szemere és Eötvös is, ezek a gondolatok pedig tápot adtak a magyar és a bécsi ifjúságnak, hogy a saját követeléseit megfogalmazza az uralkodó rendszerrel szemben.

 

A főpolgármester-helyettes ünnepi beszédében utalt rá, hogy a ’48-as forradalom is hittel kezdődött; a magyarok akkor is hittek abban, hogy Magyarország megáll a saját lábán és ér annyit, mint bármely nemzet a világon. „A magyarok tudták és tudjuk ma is, hogy jogunk van a szabadsághoz és az önbecsüléshez… Azt is tudták – és tudjuk mi is -, hogy a magyar nemzet csak úgy maradhat meg, ha a magyar földet magyar emberek művelik… és annak a nemzetnek nincs jövője, amelyik hitelből tengeti életét, ahelyett, hogy keményen dolgozna. Tudták és tudjuk mi is, hogy Magyarország akkor teljesíthet jobban, ha ereje szerint mindenki kiveszi a részét a közös terhekből. Akkor is világos volt és ma is az, hogy Magyarország szabadsága nagyon nagy munkával és felelősséggel jár és ezt senki nem végzi el helyettünk, a mi érdekeink védelmében senki sem fog helyettünk kiállni.”

 

Dr. György István fejet hajtott a forradalomban részt vevő bátrak előtt, akik tettükkel ugyan magukra haragították az addigi elnyomókat, de volt merszük saját kézbe venni a nemzet sorsát. Az ünnepi szónok párhuzamot vont az ország mai helyzetével, mondván: 1848 óta azt is tudjuk, hogy nem azok az igazán erősek, akik hangosak és erőszakosak, hanem azok, akiknek a lelkében él a hit, a tenni akarás és az önbecsülés. Ám most, 2014-ben ismét választás előtt áll az ország – dönteni kell a hitünk és önbecsülésünk jövőjéről, egy új Magyarország felépítéséről, továbbépítéséről.

Dr. György István országgyűlési képviselő, főpolgármester-helyettes végül békét, szabadságot és egyetértést kívánva kérte Isten áldását városunkra.     

A Magyar Oltárnál tartott megemlékezésen közreműködött még: Tóth Eszter népdalénekes, a Válaszút Néptáncegyüttes, a Zagyva Banda, Pálmai Rebeka, a Szent László Gimnázium tanulója és a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadkultúra Alapítvány huszárai.

Szerző és kép: Kőbánya.hu

Last modified on Tuesday, 25 March 2014 12:49

Hírek

Régi képek, emlékek

Még nincs kész
Árkok és házak
Régi kép
Dolgos kezek
Folyik az építkezés
Építik a tavat
Épül és szépül
Dolgozik a daru
Régi újhegyi kép
Már állnak a házak

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia