Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Felújítás önkormányzati támogatásból és a hívek adományából

Rate this item
(0 votes)

Advent harmadik vasárnapján hálaadó ünnepi istentisztelet keretében köszönte meg Istennek, és a támogatást megszavazó képviselőknek a Kőbányai Református Gyülekezet, hogy lehetővé tették a templom színes ólomüveg ablakainak felújítását. A színes ólomüveg ablakok megújítását a Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete négy millió forinttal támogatta. Az ünnepi istentiszteleten - amelyet Szilágyi-Sándor Gabriella lelkész asszony celebrált -  a gyülekezet jelenlevő tagjain kívül részt vett a korábbi, ma már nyugállományban lévő lelkész, dr. Pap Vilmos, Szilágyi-Sándor András lelkész, Pankotai Ferenc, a gyülekezet főkurátora, Radványi Gábor alpolgármester és több kőbányai képviselő is.

Az istentiszteleten dr. György István főpolgármester-helyettes, Kőbánya országgyűlési képviselője méltatta a 125 éves Kőbányai Református Gyülekezet templomépítő elődökhöz méltó munkáját és elkötelezettségét, külön köszönte Pankotai Ferenc főkurátor munkáját és mindazoknak az erőfeszítéseit, akik részt vettek a templom évtizedek óta tartó karbantartásában, megújításában.

A templom múltja

Budapest egyik legimpozánsabb református templomának megépítését a Kőbánya iparosodása következtében idetelepült református hitű munkások egyre nagyobb száma tette lehetővé. Korábban két egyházközség látta el az itt élők lelki gondozását: a Budapest - Kálvin téri, illetve a rákoscsabai, azonban mindkét templom nagy távolságra volt innen, ezért kevesen jártak el istentiszteletekre. Dr. Bereczky Endre körzeti orvos kezdte itt, Kőbányán a gyülekezeti élet megszervezését - praxisa gyakorlása idején 732 református lakót számlált meg Kőbányán, és fontosnak érezte, hogy ezek az emberek ne maradjanak lelkipásztor nélkül. Először Szabó Aladár segédlelkészt jött Kőbányára és a Füzér utca 17. alatti, egy katolikus ácsmester lakásában tartották az első istentiszteletet 1885. május 24-én, Pünkösd első napján. A templomépítés már ekkor is felvetődött, de amíg ez megvalósulhatott, addig az akkori rendőrkapitány Állomás utcai lakását bérelték ki gyülekezeti teremként, majd egy iskolai tornatermet használtak istentiszteleti helyként. A templom építése 1898-ban kezdődött. A terveket Schodits Lajos készítette, ő vezette az építkezést is, amelyet a főváros jelentős anyagi erőkkel támogatott. Az épületet 1900 karácsonyán szentelték fel, a végső felszentelés 1905. november 5-én történt meg. (A II. világégés során komoly sérüléseket szenvedett a templom, beszakadt a mennyezet. Helyreállítása csak 1985-ben kezdődött meg.)

Forrás és kép: Kőbánya.hu

Last modified on Wednesday, 18 December 2013 10:45

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül és szépül
Áll a szobor
Épül a lakótelep
Elkészült a lakótelep
Már állnak a házak
A Gergely-bánya
Átadó ünnepség
Épül a lego-ház
Dolgozik a daru
Folyik az építkezés

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia