Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Lakossági fórumot tartottak a Kertvárosban

Rate this item
(1 Vote)

A Kőbányai Önkormányzat városrészi közmeghallgatást, lakossági fórumot tartott november 26-án a Kertvárosi Általános Iskolában. A fórumot Kovács Róbert polgármester tartotta, az eseményen a városrész lakóin túl részt vett Dunai Mónika rákosmenti, valamint Agócs Zsolt kertvárosi önkormányzati képviselő.

 

Kovács Róbert polgármester beszéde elején kifejtette a véleményét arról, milyen fontosnak tartja a kihelyezett városrészi lakossági fórumokat, amelyek a kerületben igen nagy népszerűségnek örvendenek: Kőbánya különböző pontjain megtartott összejöveteleken összesen 800-an vettek részt. Elmondta, hogy fontosnak tartja a szomszédok együttműködését, amelyre nagyon jó példa a kertvárosi civilek által szervezett erdőtakarítás. Ezt követően a polgármester a fórum résztvevőit tájékoztatta az Önkormányzat által elvégzett munkáról és az elért eredményekről, valamint a kerület stabil pénzügyi helyzetéről. A részletes tájékoztató után kitért a Kertvárost érintő egyik legnagyobb problémára, a repülők keltette zajterhelésre, amelyről elmondta, hogy minden lehetséges fórumon felléptek a reptérrel szemben, folyamatos napi vitában vannak, sőt, harcban állnak a repteret üzemeltető céggel. Kovács Róbert arról is beszámolt, hogy sikerült előrelépni a vasút keltette zajok csökkentése terén, hiszen elkészültek a zajvédő fal építésének tervei. A résztvevők azt is megtudhatták, hogy az Önkormányzat felnőtt játékokat, fitnesz eszközöket telepít a Bojtocska utcába.

 

Agócs Zsolt kertvárosi képviselő szerint fontos, hogy megismerjék egymást a szomszédok, és a szomszédos városrészek. Ezt követően arról tájékoztatta a fórum résztvevőit, hogy 12*24 méteres műfüves, bekerített pálya épül a városrész játszótere mellett, valamint, hogy felújítják a "dühöngőt" is, amire az iskolának van nagy szüksége. Örömmel jelentette be, hogy vélhetően már decemberben döntés születik a Rákos-patak és 188 hektáros környezetének helyi védettség alá helyezéséről, ami megóvhatja a terület természeti értékét. A hulladékfeldolgozó területén folyó rendszeres kábelégetés kapcsán tájékoztatást adott a helyzetről és a megtett intézkedésekről, kiemelte, hogy a rendőrség egyik munkatársának köszönhetően az ügyben már tettenérésre is sor került. A képviselő értékelte még az újonnan átadott buszkorridornak a városrészt érintő hatásait is.

Dunai Mónika, a szomszédos Rákosmente önkormányzati képviselője elmondta, hogy "tanulmány útra" jött Kőbányára, mivel náluk a kerületben nincsenek kihelyezett lakossági fórumok. Ezt követően arról beszélt, hogy a két szomszédos városrész lakói egymás mellett élnek, mégsem ismerik egymást, pedig nagyon sok a közös vonás Akadémia-Újtelep és Kőbánya-Kertváros között. Még a gyerekek is ugyanazokba az óvodába és iskolába járnak. Kiemelte, hogy közösen küzdenek Kőbányával a repülőtér miatti zajterhelés ellen, ők is mindent megtesznek a siker érdekében. A Rákos-patak kapcsán kifejtette, hogy bízik a közös álmok megvalósulásában, és létrejön egy, az egész területen végighúzódó, különféle szolgáltatásokkal ellátott bringaútvonal.

 

A tájékoztatók után a fórum kertvárosi és újtelepi résztvevői tettek fel kérdéseket, illetve fogalmaztak meg kéréseket a kerületi vezetőihez. Szóba került annak igénye, hogy járjanak gyakrabban az alacsonypadlójú buszok, vagy hogy ki kellene vágni a városrészben három veszélyesnek látszó jegenyefát. Az egyik lakó a Sulyom utcában lévő elhanyagolt, üres telek tulajdonosának felkutatásához kért segítséget, mivel a szomszédság hiába próbálja azt rendben tartani. A vízelvezető és útpadkák tisztítása, valamint a felgyülemlett zöld hulladék elszállításának körülményeit is sikerült megbeszélni. A járdák állapotával kapcsolatos kérdésre a kertvárosiak megtudhatták, hogy jövőre is folytatódik a járdafelújítási program a kerületben. Mindenki egyetértett abban, hogy a városrész mellett lévő kiserdő állapotát meg kell őrizni. A postai küldemények késedelmes kézbesítéséről a résztvevők azt a tájékoztatást kapták, hogy a postavezető asszony már keresi a megoldást a problémára. Elhangzott, hogy több ismeretlen eredetű zajforrás okát is keresik a zajszakértők, valamint szintén Kőbánya egész területén kutatják a csapadék habzását kiváltó tényezőt. A tartalmas fórum végén a résztvevők megköszönték a kerület vezetőinek az információkban gazdag beszámolót. 

Last modified on Wednesday, 04 December 2013 10:05

Hírek

Régi képek, emlékek

Átadó ünnepség
Folyik az építkezés
Árkok és házak
Minden a helyére kerül
Zajlik a munka
Épül a lego-ház
Épül a lakótelep
Áll a szobor
Már állnak a házak
Építési terv

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia