Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kőbányai lengyel katolikusok elismerését kapta dr. György István

Rate this item
(1 Vote)

Wincent Danek emlékérmet adományozott a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete dr. György Istvánnak, Kőbánya országgyűlési képviselőjének, elismerve azt a támogatást, amivel a politikus 1990 és 2002 között Kőbánya polgármestereként segítette a kőbányai lengyel közösséget.

 

Az egyesület fennállásának 20. évfordulóját  ünnepelték a zsúfolásig megtelt Lengyel templomban tartott ünnepélyes szentmisén majd a Lengyel Házban rendezett ünnepi előadáson. Az ünnepségen az egyesülettel kapcsolatos munkáért és érdemekért Wincent Danek emlékérmet és emléklapot kaptak a közösség segítői. Az eseményen részt vett Roman Kowalski, a magyarországi lengyel nagykövet is. 

Wincent Danek atya az 1932-ben megépült Lengyel templom első plébánosa és a Lengyel Ház építtetője volt. A lengyel vallásos közösségi életet kőbányán a második világháború után megszüntették, az épületeket államosították. 1993-ban vették nyilvántartásba a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesületét, amely a Lengyel Házban kezdte meg működését. Napjainkban ismét élénk közösségi életet folytat, s az egyik legjelentősebb magyarországi Polónia-központtá vált. Kiállításokat, hangversenyeket, tudományos előadásokat szervez, részt vesz a lengyel iskolai és óvodai képzés megszervezésében, s teret biztosít a heti rendszerességű baráti és közösségi találkozóknak.

Forrás: Dr. György István honlapja

Last modified on Tuesday, 17 September 2013 13:50

Hírek

Régi képek, emlékek

Régi újhegyi kép
Zajlik az éptkezés
Még nincs kész
Az iskola
Régi kép
Átadó ünnepség
Zajlik a munka
Dolgozik a daru
Építik a tavat
Részből egész

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia