Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Nívódíjat nyert az Új köztemető előtti körforgalom

Rate this item
(0 votes)

A kőbányai Új köztemető előtt fél éve átadott körforgalom újabb sikert ért el - ezúttal az építész és a műemlékvédő szakma elismerését vehette át a főpolgármester és a kerület alpolgármestere.

 

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsának honi képvelői által alapított Közterület-megújítási Nívódíjban részesült a X. kerületi Új köztemető főbejárata előtt épített körforgalom, illetve annak környezeti megújítása. A különösen értékes díj odaítélésének indoklásában az olvasható, hogy "az Újköztemető főbejáratának színvonalas kialakítása a környezethez méltóan, példaértékűen történt. A megvalósult terv több szempontból is új minőséget jelent a közterület-megújítás hazai történetében. Először fordul elő az, hogy Budapest Főváros Önkormányzata egy kerületi önkormányzattal együtt fogjon neki egy jelentős közterület megújításának. A kivitelező a munkavégzés időtartama alatt folyamatosan biztosította a közúti közlekedés, tömegközlekedés és gyalogos forgalom feltételeit... A munkában részt vevő négy tervező cég - a Partner Mérnöki Iroda Kft., az Innober-Wave Építőipari és Szolgáltató Kft., a Kasib Mérnöki Manager Iroda Kft. és Avant-Garde Építész Stúdió Kft. -, valamint a kivitelező Magyar Aszfalt Kft. mintaszerűen összehangolt munkája olyan eredményt hozott, amely jól reprezentálva az összefogás erejét, hatékonyságát..." Az idei közterületi nívódíjat - mivel a rekonstrukció a főváros és a kerület közös beruházása - Tarlós István főpolgármester és Radványi Gábor, kőbányai alpolgármester vette át.

 

Az ünnepélyes díjátadón Körmendy Imre, a MUT elnöke azt, hogy a szóban forgó beruházás messzemenően illeszkedik az európai fősodorba, hiszen az Unió is a közösségi terek megóvásának, újjáépítésének fontosságát hangsúlyozza. Ahogy a sokszor mintaként említett ferencvárosi rehabilitáció is a közterek kitisztításával, helyreállításával kezdődött, úgy várhatóan egyre több, rekonstrukcióra érett területáll majd be abba a sorba, amelynek mintapéldája lehet az Új köztemető előtti beruházás. A díjazottak részéről dr György István mondott egy rövid köszönőbeszédet, amelyben a szolgáltató cégek és az önkormányzatok nagyszerű együttműködésének fontosságát hangsúlyozta. A korábban 12 éven át Kőbánya polgármestereként dolgozó főpolgármester-helyettestől megtudtuk, hogy már másfél évtizede tervben volt a temető előtti körforgalom újjáépítése, de a korábbi városvezetés nem kezelte helyén ennek a nagy átmenő forgalmat bonyolító közlekedési csomópontnak a szerepét. Dr. György István is példaértékűnek nevezte azt, hogy a közműcégek a későbbre tervezett fejlesztéseiket előrehozva segítették a munkát, és az arra közlekedők mindennapi életét sem zavarta jelentősen az építés. A főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy gyorsan és szépet építettek a kivitelezők, s mindezt a betervezett 600 milliós összegnek majdnem harmadáért - a költségek ilyen mértékű lecsökkentésére, egyáltalán a csökkentésre a korábbi önkormányzati vezetés alatt nem volt példa... Dr. György István minden, a munkában rész vevő cégnek, szolgáltatónak önkormányzatnak és szakembernek megköszönte, hogy ilyen gyorsan és ilyen maradandót alkottak, amely méltó Közép-Európa legnagyobb temetkezési és kegyeleti helyéhez.

Forrás: Kőbánya.hu

Last modified on Friday, 03 May 2013 08:45

Hírek

Régi képek, emlékek

Dolgos kezek
Látkép
Építési terv
A Mély tó
A Gergely-bánya
Részből egész
Minden a helyére kerül
Építik a tavat
Zajlik az éptkezés
Épül a lego-ház

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia