Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kőbányai nagycsaládosokat segítettek a nógrádi nyugdíjasok

Rate this item
(3 votes)

A Tápláló Szeretet program keretében csaknem 1200 üveg házi készítésű befőttet, szörpöt, savanyúságot adtak át nógrádi nyugdíjasok a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE). Az adományt ebben az évben a a X. kerületi Óhegyi Nagycsaládosok Csoportja és a budapesti Szent Lőrinc Nagycsaládosok Egyesülete kapta.

 

A Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület 2008-ban indította el a Tápláló Szeretet programot, amelyet az Európai Unió azóta a jó gyakorlatot megvalósító programok közé sorolt - mondta Nyilas Kálmánné elnök. A program - amelyben döntően kisnyugdíjasok vesznek részt - a nyugat-nógrádi térség közös programjává, közös eredményévé vált, indulásától kezdve a nyugdíjasok 6255 üvegnyi ajándékot készítettek el. Idén az adomány elkészítésén nyolc településről - Nógrád, Horpács, Rétság, Kétbodony, Drégelypalánk, Tolmács, Diósjenő, Szátok - 160-an dolgoztak, és savanyúságból, lecsóból, lekvárból, szörpből, befőttből, paradicsomléből vagy sózott zöldségből és padlizsánkrémből 1195 üveggel készítettek el.

Székely Hajnalka, a NOE elnöke azt hangsúlyozta, hogy a termékek elkészítése a helyi közösséget is erősíti, és új közösségeket is teremt.

 

Borsos-Szabó Ágnes, az Óhegyi Nagycsaládosok Csoportjának képviseletében

Borsos-Szabó Ágnes, az Óhegyi Nagycsaládosok Csoportjának vezetője a Tápláló Szeretet programmal kapcsolatban kiemelte, hogy hihetetlen élménnyel lettek gazdagabbak. Úgy látja, hogy "ha mindenki így gondolkodna és cselekedne, mint a nógrádiak és a többi társult falu, sokkal kevesebb baj és szomorúság lenne a világban".

Részletes beszámolóban foglalta össze élményeit és gondolatait a nógrádi útról:

"Nógrád a Börzsöny közepén fekszik, gyönyörű környezetben, felette a vár: jó kis helyszín lesz majd egy nagycsaládos kirándulásra is. Rövid bolyongás után megtaláltuk a művelődési házat, ahol már nagyon sokan voltak, ugyanis egyre több civil szervezet csatlakozik a kezdeményezéshez, s természetesen ők is részt szerettek volna venni az átadási ünnepségen. A Tápláló szeretet program védnökségét tavaly Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége vállalta el, aki nagyon fontosnak tartja a kezdeményezést, ahogy mondta is: "... a legjobb dolgokat nem világrengető tettekben kell keresni, hanem abban, amikor konkrét emberekkel teszünk kézzelfogható jót." 

A Tápláló szeretet program ötlete valóban egy igen egyszerű ötletből indult: 2008-ban, amikor a gazdasági válság nagyon sok család életét nehezítette meg, találta ki Nyilas Kálmánné, Irénke néni, a Nógrádi Napraforgó Egyesület vezetője. Szeretett volna segíteni a gyermeket nevelő családoknak, ezért az ő kezdeményezése nyomán az egyesület tagjai elhatározták, hogy eltesznek nekik befőttként, lekvárként, savanyúságként stb. zöldségeket-gyümölcsöket. (Ha valaki Nógrádon jár, láthatja a szép kertekből, földekből: gyümölcs és zöldség szereti ezt a helyet, bőven terem itt.) Megkeresték a NOE-t, s így alakult ki az együttműködés, mely szó szerint gyümölcsöző: minden évben két helyi szervezet örülhet a gyönyörű ajándékoknak. Mivel a jó példa ragadós, egyre több falu csatlakozott a programhoz, mely először így a faluból lépett kis, s terjedt el Nógrád megye már községeiben, idén pedig már a megye határait is meghaladta, mert már Kecskemét is részt vett benne.

Az üvegeket minden évben egy kis ünnepség keretében adják át, ahol vendégül is látják a NOE-szervezetek képviselőit. (...) Igazából nagyon nehéz leírni, hogy milyen érzések kavarogtak bennem, mikor ott voltunk: hihetetlenül megható és zavarbaejtő azt látni, hogy vadidegen emberek mennyit dolgoztak teljesen ingyen, "csupán" kedvességből és szeretetből azért, hogy más családoknak egy kis örömet szerezzenek. Nagyon jó érzés megajándékozottnak lenni, mert ez tényleg az: viszonzást nem váró, bőkezű és mérhetetlenül kedves ajándék. Amit írtam az első levelemben, azt most is tartom: ha a Tápláló szeretetet ennyire sokan átveszik, akkor nem lesz itt semmi baj.

Nagyon köszönöm Csillának, Adélnak és Máriusznak a segítséget: nélkülük most nem örülhetnénk az adománynak."

Forrás: MTI, Borsos-Szabó Ágnes, Bangha-Ónody Csilla

Last modified on Monday, 19 October 2015 12:50

Hírek

Régi képek, emlékek

Folyik az építkezés
Építési terv
Még nincs kész
Árkok és házak
Épül és szépül
A Gergely-bánya
Az iskola
Régi kép
Minden a helyére kerül
Épül a lego-ház

Közösségi Hírek

Lomtalanítás Kőbányán

Lomtalanítás Kőbányán

Lomtalanítás Kőbányán májusban! Kerületi körzetek és a lomkikészítés napjának listája Budapest közterületi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia