Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kőbányán állították fel Budapest első mesterséges gólyafészkét

Rate this item
(1 Vote)

A Fővárosi Önkormányzat megbízásából március 17-én a FŐKERT Nonprofit Zrt. munkatársai a Felsőrákosi-rétek Természetvédelmi Területen felállították Budapest első mesterséges gólyafészkét. A több, mint 8 méter magas oszlopon található fészektartó kihelyezésének jelentőségét több szempont is alátámasztja. A fővárosban az utolsó hitelt érdemlően bizonyított fehér gólya (Cicconis cicconia) fészkelések több, mint négy évtizeddel ezelőtt történtek, vagyis hazánk egyik legkedvesebb madara költőfajként régen kipusztult Budapestről. 

 

A faj számára alkalmas táplálkozóterületek azonban – kisebb kiterjedésben ugyan, de – még mindig rendelkezésre állnak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a tavaszi és az őszi vonulás idején a fehér gólyák magányos példányai, illetve kisebb nagyobb csapatai rendszeresen átrepülnek a város felett, sőt csapadékosabb években az időszakos vízállások átmeneti pihenőhelyet is biztosítanak számukra, elsősorban Budapest pesti peremkerületeiben. 

  

Éppen ez a tény segítette a helyszín kiválasztását, ugyanis a Rákos-patak kőbányai szakasza ma is az egyik legfrekventáltabb gólyavonulóhely a városban. De a kijelölést más is befolyásolta: a X. kerületben található ugyanis Budapest legfiatalabb védett területe, a több mint 160 hektáros kiterjedésű Felsőrákosi-rétek Természetvédelmi Terület, mely 2014. január 1-je óta élvez törvényes oltalmat.

A FŐKERT kiemelt figyelmet fordít a főváros parkjai és fasorai mellett arra is, hogy a városban még megmaradt, országos szinten is kiemelt értéket képviselő természeti értékeink ne csak a mi generációnknak, hanem unokáinknak is nyújthasson a jövőben annyi élményt kikapcsolódást, mint amelyet a ma emberének biztosít. Emellett a faji szintű védelem is fontos ezeken az élőhelyeken, melyek egyik zászlósfaja és pozitív példája lehetne a fővárosunkba visszatelepülő, fokozottan védett fehér gólya, mint az urbánus természetvédelem egyik példaképe.

Forrás és képek: FŐKERT Nonprofit Zrt. Facebook oldala

Last modified on Friday, 03 April 2015 12:10

Hírek

Régi képek, emlékek

Az iskola
Látkép
Minden a helyére kerül
Régi újhegyi kép
Zajlik az éptkezés
Már állnak a házak
Zajlik a munka
Átadó ünnepség
A Gergely-bánya
Dolgozik a daru

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia