Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Újabb Tehetséggondozó szakmai együttműködések Kőbányán

Rate this item
(2 votes)

A kőbányai PSZK Tehetségsegítő Tanácsa ismét sikeresen pályázott a kerületben élő tehetséges gyermekek és fiatalok támogatására. A Nemzeti Tehetség Program által közel egy millió forinttal támogatott pályázatban nyolc köznevelési intézmény pedagógusai vettek részt.

A program első részében a Janikovszky Éva Általános Iskola, és Üllői Úti Tagintézménye, a Széchenyi István Általános Iskola, a Fekete István Általános Iskola, és a Kada Mihály Általános Iskola pedagógusai tehetséggondozó mentori feladatokra kaptak felkészítést a PSZK szakértőitől. Megismerték a tehetségazonosítás korszerű módszereit, az egyéni mentorálás elméleti alapjait, és lehetőségeit. Megtanulták, hogy a mentor szerepe nagyon hasonlít az általános értelembe vett pedagógus szerephez, mégis kicsit több annál. Mentor, aki a tehetséges fiatalok ügye iránt elkötelezett, és kellő személyes hitellel tudja sugározni azt a bizalmat, amelyet a tehetséges fiatal és a benne megbúvó tehetség iránt érez. A jó mentor nem azt látja az elé kerülő fiatalban, aki most előtte áll, hanem azt is látja, akivé a fiatal öt, tíz, vagy éppen húsz év múlva válhat majd. Emiatt mentor szerepet nem kizárólag a valamely szakterületen legjobbak vállalhatnak, bár az ő szerepvállalásuk elengedhetetlen a legtehetségesebbek segítésében, hanem bárki, aki kellő bíztatást és hitet tud adni a tehetséges fiataloknak, hogy továbbmehessenek az útjukon.

Az elméleti felkészítést követően a mentorok az iskoláikban kiválasztott diákokkal közösen egyéni célokat tűztek ki, tevékenységterveket készítettek, és megkezdték a tanítványokkal a közös munkát, amelynek során heti rendszerességgel valósult meg a kiemelkedő képességek fejlesztése, és az esetleges gyenge oldalak támogatása. A kiválasztott diákok között vannak klasszikus tehetségek (magas intelligencia, kreativitás, motiváltság, kiváló teljesítmény), de vannak alulteljesítő, hátrányos helyzetű, magatartási problémákkal küzdő, és sajátos nevelési igényű gyerekek is. Egy dologban nagyon egyformák: mindannyian boldogan, örömmel fogadták a feléjük irányuló kiemelt figyelmet, a csak rájuk szánt időt, és az izgalmas, játékos feladatokat, a kihívást jelentő, és megoldásra váró problémahelyzeteket, amelyeket mentoraik biztosítottak számukra. 

A mentori programok a nyári szünet alatt átmenetileg szünetelnek, de szeptemberben tovább folytatódik a közös munka, hiszen a mentorok és mentoráltak között hosszabb távra született „szerződés”.

A pályázati program másik célja volt az átmenetet támogató tehetséggondozó szakmai együttműködő program protokolljának kidolgozása két óvoda és két iskola bevonásával. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az átmeneteknél – óvodából iskolába; alsóból felsőbe; általános iskolából középiskolába – sok időt, és tehetségpalántát „veszíthetünk”, ha nem gondoskodunk a tehetséggondozás folyamatosságáról, ha mi, pedagógusok nem osztjuk meg információinkat, ha a gyerekekben rejlő különleges képességeket újra és újra fel kell fedezni.

A Gépmadár Óvoda - Keresztury Dezső Általános Iskola, a Csodafa Óvoda - Fekete István Általános Iskola pedagógusainak közreműködésével most elkészülhetett egy olyan együttműködési program, amelynek gyakorlati alkalmazásával lehetőség nyílik a kiemelt figyelmet igénylő gyermekek óvodában megkezdett nevelési fejlesztési gyakorlatának iskolai közegben történő folytatására. 

A szomszédságban élő intézmények ezentúl rendszeresen hospitálnak egymásnál, megismerik egymás tehetséggondozó gyakorlatát, a tanítók már az iskolakezdés előtt találkoznak az ovisokkal, köztük a kiemelkedő képességű kicsikkel, és gondoskodnak arról, hogy a megkezdett pedagógiai fejlesztések folytatódjanak az iskolában. Az óvodapedagógusok nyomon követik neveltjeiket, és rendszeresen konzultálnak a tanítókkal, tanárokkal a legmegfelelőbb lehetőségek és módszerek megtalálásához. Az intézmények vezetői és pedagógusai színes programlehetőségeket biztosítanak a tehetséges gyermekek számára közös gazdagító programok szervezéséhez, pl. közös, természettudományos terepgyakorlat a Mély tónál (Gutmann tó), iskolás-óvodás futball rangadó, sakkverseny, stb., de terveik között szerepelnek közös értekezletek és továbbképzések is a tehetséggondozó kompetenciák fejlesztése érdekében.

A pályázati programot értékelve úgy gondoljuk, sikerült hozzájárulni a helyi és térségi szinten dolgozó tehetséggondozók további szakmai együttműködésének előmozdításához a hatékonyabb tehetséggondozó tevékenység érdekében.

Herczeg Katalin pedagógiai szakértő, és Glückné Márton Gyöngyi tehetségfejlesztő szakértő, PSZK

Last modified on Friday, 27 June 2014 10:33

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a Mély tó
Épül a lego-ház
Elkészült a lakótelep
Árkok és házak
Látkép
Dolgozik a daru
Még nincs kész
Zajlik a munka
Az iskola
Épül a lakótelep

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia