Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kossuth arcképével ünnepelt a Széchenyi

Rate this item
(4 votes)

Egy valódi különlegesség bemutatásával emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról a Széchenyi István Általános Iskolában. A diákok tartalmas és színvonalas emlékműsora után Sándor Zoltán igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta azt az 1849-ben készült, Kossuth Lajost ábrázoló arcképet, amelyet Jáger József talált Nagyszékelyben egy ház padlásán.

 

Ünnepi műsor

Megtudhattuk, hogy a relikvia Kossuth Lujza eredeti kézírásával van ellátva. A felirat szövege a képen a következő: „Szeretett bátyámnak 1849.-i legsikerültebb egyetlen jó arczképe". A kép Kunosy Vilmos és fia nyomdai műintézetéből került ki. Minden valószínűséggel ez volt az első és eredeti szöveggel is hitelesített lenyomat, amely fennmaradt a történelem viharai ellenére.

 

Sándor Zoltán igazgató

Az arckép olajfestmény másolatát a Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend egyik tagja, Simon M. Veronika készítette el, majd az ünnep keretei között odaadományozta az iskolának. A Munkácsy-Krúdy díjas festőművésznek Sándor Zoltán - aki maga is a lovagrend tagja - megköszönte az adományt. Az igazgató elmondta, hogy az eseményhez kapcsolódóan az iskolában egy hónapon keresztül megtekinthető a Nagy Magyarok Egyesületének Kossuth Lajosról szóló kiállítása. 

  

Sándor Zoltán és Simon M. Veronika a díszfalnál

Sándor Zoltán arról is tájékoztatást adott, hogy a kerületi iskolák testnevelő tanárainak értekezletén átadták az "Év testnevelő tanára" díjat, amit Kovács Gabriella, az Széchenyi István Általános Iskola pedagógusa vehetett át. 

Az igazgató beszélt még az Önkormányzat által a közbiztonság javítása érdekében tett erőfeszítésekről, külön kiemelve a térfigyelő-kamerarendszer kiépítését. Elmondta, hogy a kerületben vannak olyan civilek, akik szintén sokat tesznek a közbiztonságért. Ilyen a Kőbányai Wolf Polgárőrség, amely szervezettel az iskolának nagyon jó az együttműködése. Vannak olyan bonyolult élethelyzetek, amit nem is tudnának a polgárőrök segítsége nélkül megoldani. Sándor Zoltán külön megköszönte Orosz Tibor polgárőr parancsnoknak az önzetlen segítségét, akivel - a hivatalos együttműködésen túl - magánemberként rendszeresen szerveznek melegétel-osztást a kerületi rászorulóknak. Ezután Sándor Zoltán oklevélben ismerte el a Wolf Polgárőrség következő tagjainak az iskola érdekében végzett munkáját: Orosz Tibor, Bagdi Mihály, Göblyös János, Herczegh Henrik, Juhász Attila, Lőrincz József, Svanyova János, Varga Attila, Varga Miklós.

 

Orosz Tibor polgárőr parancsnok (középen) munkájának elismerése, jobbra mellette Tóth Béla volt kerületi rendőrkapitány

Az ünnepség végén az igazgató arra kérte a gyerekeket, hogy vegyenek részt a kerületi megemlékezéseken és ne csak a számítógép és okostelefon mellett töltsék el az egész hétvégét.

Az arckép és a róla készített másolat

 

Last modified on Friday, 21 March 2014 11:21

Hírek

Régi képek, emlékek

A Mély tó
Dolgozik a daru
Részből egész
Látkép
Dolgos kezek
Áll a szobor
Zajlik a munka
Átadó ünnepség
Épül és szépül
A Gergely-bánya

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

A Kőbányai Önkormányzat intézkedett szúnyoggyérítés ügyben! - tájékoztatja a kerületben...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia