Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Tervek a Határ úti problémák megszüntetésére

Rate this item
(0 votes)

A Határ úti aluljáró és környékének problémáiról és azok megoldásáról egyeztetett Kispest polgármestere a szomszéd kerület önkormányzati és rendőri vezetőivel. A találkozót Gajda Péter kezdeményezte: a városkép, a közlekedés, a közbiztonság és a környezetvédelem területén kell mindenképpen javítani ahhoz, hogy a közlekedési csomópont rendezett legyen. 

A több kerület közös tulajdonában lévő a Határ úti aluljáróval és közlekedési csomóponttal kapcsolatos problémák – a hajléktalanok, a köztisztaság és a közbiztonság kérdése – annak ellenére Kispestet érintik elsősorban, hogy a terület nagyobb része nem a XIX. kerülethez tartozik. Jelenleg településképi, közlekedési, köztisztasági és közbiztonsági szempontból is áldatlan állapotok uralkodnak a Határ úton. A három kerületet (IX. X. XIX.) is érintő intermodális csomópontot Gajda Péter polgármester Kispest városkapujaként határozta meg a kerület településfejlesztési koncepciójában. Ezért kezdeményezte az egyeztetést a szomszédos kerületi vezetővel és rendőrkapitánnyal, valamint a BKV, a BKK és a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) illetékeseivel.


A problémák négy területen jelentkeznek Kispest vezetése szerint: a városkép, a közlekedés, a közbiztonság, valamint a környezet és a köztisztaság állapotán kell mindenképpen javítani. A városkép tekintetében elsősorban az egységet kellene megteremteni. Jelenleg teljesen különbözőek a pavilonok, az előtetők és a ponyvák, a pavilonok karbantartása évek óta elmaradt, a térburkolatok és az utcabútorok elhasználódtak. A lámpák hiányosak, töröttek, reklámtáblák és cégtáblák összevisszasága zavarja az egységes képet, és teljesen hiányzik a zöld terület.

A közlekedés legsúlyosabb gondját az okozza, hogy sokan szabálytalanul parkolnak az Üllői út felől, a gyalogosok is rendszeresen szabálytalanul kelnek át a Mátyás király úton, amelynek burkolata elhasználódott. Szükség lenne a P+R kapacitás növelésére is a területen.

A közbiztonság nem túl jó, előfordul italozás és drogozás is a közterületen, Sok az engedély nélküli árus, ezért nincs biztonságérzetük az erre járóknak.

A zaj- és a légszennyezés magas, ráadásul piszkos a környék az állandó takarítás és karbantartás hiánya miatt. Ez állandó környezetvédelmi problémát jelent.

A problémák megoldása összetett feladat, ezért összefogást igényel. Kispest javasolta többek között a nagyobb létszámú rendőri, illetve közterület-felügyelői jelenlétet, valamint térfigyelő kamerarendszer kiépítését is a területen. A polgármester várja a többi kerület és a főváros által működtetett közlekedési vállalat elképzeléseit is az aluljáró és környékének rendezésére.

Gajda Péter emlékeztette a találkozó résztvevőit arra, hogy a főváros hosszú távú terveiben ugyan szerepelt a csomópont teljes átalakítása, ám a jelenlegi gazdasági helyzetben várhatóan erre a közeljövőben nem kerül sor. Hozzátette viszont, hogy a kerületek közösen sokat tehetnek az itt közlekedők, élők közérzetének és közbiztonságának javulásáért. Példaként említette a Kőbánya-Kispest csomópontot, ahol hasonlóan áldatlan állapotok uralkodtak korábban.

Gyulai István Kispest főépítésze vázolta azt a tervet, amelynek eredményeként tetszetős környékké válhatna a Határ út: pavilonok nélkül, a metró szintjére süllyesztett buszpályaudvarral, apró zöldterülettel már méltán viselhetné a főváros kapuja elnevezést. Jelen helyzetben azonban a főépítész sem lát esélyét arra, hogy hamarosan alapvető változások jönnek.

Az FKF képviseletében Bokor István ígéretet tett arra, hogy az újjászerveződő területi rendszer munkatársaival egy hónapon belül ellenőrzik a csomópontban árusítók területfoglalási szerződéseit. A IX. és a XIX. kerületek rendőrkapitányai az eddigihez hasonlóan folyamatosan egyeztetnek majd, és erősítik a rendőri jelenlétet.

Gajda Péter a kispest.hu-nak elmondta, azt ígérte a társszervek képviselőinek, hogy kellemetlen ügyfélként mindent megtesz annak érdekében, hogy Kispest kapujában ne egy borzalmas szeméttanyával, hanem jobb közbiztonságú, rendezettebb és tisztább területtel találkozzanak a kispestiek, a ferencvárosiak, a kőbányaiak és azok a fővárosiak, illetve külföldiek, akik erre utaznak.

Forrás: onkormanyzat.mti.hu

Hírek

Régi képek, emlékek

Építési terv
A Gergely-bánya
Elkészült a lakótelep
Folyik az építkezés
Dolgos kezek
Épül és szépül
Minden a helyére kerül
Épül a Mély tó
A Mély tó
Részből egész

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia