Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Túszmentési gyakorlatot tartott a Terrorelhárítási Központ Újhegyen

Rate this item
(0 votes)

Túszmentési gyakorlatot tartott Kőbányán a kőbányai központú Terrorelhárítási Központ (TEK) az Újhegyi úton, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Oktatási Központjában hétfő kora délután. A gyakorlaton egy iskolai lövöldözést követő túszmentést szimuláltak kommandósok, rendőrök, mentők és tűzoltók – közölte Hajdu János, a TEK főigazgatója.

Hajdu János az oktatási intézmény épületének földszintjén, ahol a szimuláció szerint éppen sebesült embereket láttak el a mentősök, elmondta, hogy több százan vettek részt a gyakorlatban, amely a tájékoztatója időpontjában is tartott. A szimuláció szerint egy ember körülbelül húsz túszt ejtett az intézmény második emeletén. Kérdésre válaszolva közölte, az értékelés rendkívül egyszerű; ha egyetlen egy túszt is életben ki tudnak hozni, akkor azt a gyakorlatot sikeresnek tekintik, bár a cél természetesen az, hogy minél többet kimentsenek. A gyakorlatot a “válságkezelő pontból” figyelemmel kísérte az FBI budapesti képviselője is – jegyezte meg Hajdu János.

A gyakorlat részleteiről a TEK kiképzési főosztályának egyik, csuklyát viselő munkatársa elmondta, a szimuláció szerint egy testvérpár kezdett el lövöldözni az iskolában, mert az osztályfőnökük, az igazgatójuk és diáktársaik lelövésével akarták megtorolni kirúgásukat. A testvérpár egyik tagját még a földszinten meglőtték, a másik a második emeletre menekült, és túszokkal együtt elzárkózott.

Grégoire Monroche, a francia követség attaséja szerint a résztvevők “magas szinten” oldották meg a feladatot. Közölte, a TEK-kel folytatott együttműködés jegyében a jövő évben a francia speciális egységekkel közös gyakorlatot kívánnak végrehajtani.

A TEK korábbi közlése szerint a gyakorlat célja az volt, hogy a műveleti egységek valós környezetben, az éles szituációhoz hasonló helyzetben mérjék le tudásukat, teszteljék taktikai felkészültségüket egy esetleges iskolai lövöldözés felszámolása kapcsán. A gyakorlaton több ország megfigyelői is részt vesznek, segítenek a gyakorlat kiértékelésében, a tapasztalatok leszűrésében.

A rendőrség a gyakorlat ideje alatt a környező utcákat lezárta, a gyakorlatnak helyet adó iskola körül több mentő- és tűzoltóautó is felsorakozott. A tájékoztató közben lehetett látni, amint a mentők “sérülteket” látnak el, és azt, hogy fegyveres kommandósok biztosítják a helyszínt.

MTI

Last modified on Saturday, 31 December 2011 00:00

Hírek

Régi képek, emlékek

Folyik az építkezés
Még nincs kész
Már állnak a házak
Dolgozik a daru
Átadó ünnepség
Zajlik a munka
Zajlik az éptkezés
A Mély tó
Az iskola
Épül a lego-ház

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia