Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Biciklis rendőrök állnak szolgálatba Kőbányán is

Rate this item
(0 votes)

2012. július 4-étől 40 kerékpáros rendőr egyszerre 10 biciklin járja reggel 9 és este 9 között Budapest bicikliútjait és turisztikailag frekventált területeit. A Készenléti Rendőrség biciklis egységét a Magyar Kerékpárosklub szakmai tanácsadásával együtt képezték ki és feladata a kerékpáros közlekedés segítése, biztosítása lesz.

A Készenléti Rendőrség és a Fővárosi Önkormányzat közös közbiztonsági programjának keretében létrehozott biciklis egység július 4-én áll szolgálatba a belvárosban és a nagy turisztikai forgalmú területeken. A belső kerületek, a Margitsziget, a Római-part és a Népliget területén járőröző rendőrök feladata a kerékpárral közlekedőkkel szembeni szabálysértések elleni fellépés, valamint a biciklis közlekedők által elkövetett szabálytalanságok ellenőrzése lesz.

Fotó: Szémann Tamás / Index

A Magyar Kerékpárosklub munkatársai a Rendőrség felkérésére örömmel vettek részt a 40 rendőr kiképzésében, aminek keretében a kerékpáros közlekedés legjellemzőbb tulajdonságait és problémáit mutatták be. "Nem az elavult szabályokba bevésett kötelező tartozékok kampányszerű ellenőrzését szeretnénk látni, hanem például annak megértését, hogy adott esetben miért nem a járdára sárga festékkel "épített" rossz bicikliúton teker valaki" - mondja László János a Magyar Kerékpárosklub elnöke. A klub szerint fontos, hogy a kerékpáros rendőrök elsősorban az együtt közlekedés elvét hirdessék, és ennek jegyében segítsék a kerékpározást. Az ellenőrzések során érvényesülnie kell a "gyengébb védelmének": a gyalogos forgalom zavartalansága érdekében fokozatosan le kell terelni a járdáról a bicikliseket, fel kell lépni a közös utakon való biztonságos kerékpáros közlekedés és a bicikliutak tiszteletben tartása érdekében is. "Ahol többen bicikliznek, ott gyorsabb, jobb és biztonságosabb a közlekedés, ezért mindenkinek jó, ha több biciklis van az utakon" - mondta az elnök külföldi statisztikákra és az utóbbi évek hazai tapasztalataira hivatkozva.

A biciklis rendőrök turisták útbaigazítására is felkészítést kaptak, valamint a Magyar Kerékpárosklub biciklis kisokosával (http://kerekparosklub.hu/kisokos) is tudják segíteni a kerékpárosokat. A biciklis szolgálat elindítását folyamatos értékelő munka követi, mely alapján a program kiterjeszthető lesz vidéki településekre is. A Magyar Kerékpároskub is részt vesz a tapasztalatok kiértékelésében, ezek alapján dönt a folyamatban való további részvételről.

További információ:
László János elnök
Magyar Kerékpárosklub
+36-30-9646016
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Hírek

Régi képek, emlékek

Elkészült a lakótelep
A Gergely-bánya
Áll a szobor
Épül a Mély tó
Dolgozik a daru
Építési terv
Árkok és házak
Zajlik a munka
Átadó ünnepség
Az iskola

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia